Псевдореформи, новий рівень популізму та «завал» Садового. Політичний огляд тижня

14618695_1679722582343017_1669603023_o

Протягом минулого тижня українські політики вийшли на новий рівень популізму, НБУ пообіцяв націоналізувати «ПриватБанк», почався новий виток протистояння Садового і Синютки, а обласна рада «кинула» ЛМР на агломерацію. Про найважливіше і найцікавіше – у політичному огляді від ІА Дивись.info.

Протягом минулого тижня українські політики вийшли на новий рівень популізму, НБУ пообіцяв націоналізувати «ПриватБанк», почався новий виток протистояння Садового і Синютки, а обласна рада «кинула» ЛМР на агломерацію. Про найважливіше і найцікавіше – у політичному огляді від ІА Дивись.info.

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний».14787459_1683829228599019_135504436_o

Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

плашка 1

Втрата тижня

24 жовтня у віці 90 років пішов з життя видатний економіст і меценат Богдан Гаврилишин.

Висновок: Це втрата не лише тижня, але й місяця, року, десятиліть. Таких людей одиниці. Дай Боже нам побільше таких людей, як Богдан Гаврилишин. І хоча б з десяток таких, як він у владі. Може тоді і не потрібно було б робити саркастичних політичних оглядів.

Quo vadis?

Міністерство охорони здоров'я Чеської республіки дійшло до висновку, що, починаючи з 2020 року, чеському сектору охорони здоров'я буде потрібно близько 2 500 нових лікарів. Однак проблема нестачі медичного персоналу може стати критичною вже в 2017-18 році, коли багато хто з нинішніх чеських лікарів підуть на пенсію. У зв'язку з цим, уряд Чеської Республіки хоче вирішити нестачу персоналу в чеських лікарнях шляхом залучення лікарів і медсестер з України. Уже в наступному році десятки українських лікарів і медсестер можуть приступити до роботи в Чехії. Міністерство охорони здоров'я ЧР планує розробити та подати до кінця листопада проект, який спрощує доступ українського медичного персоналу на чеський ринок праці.

Висновок: Українці дуже затребувані на ринку праці, особливо на ринку праці наших західних сусідів. Спочатку поляки, тепер чехи, а незабаром і інші наші сусіди відкриють нам свої робочі місця. Саме тому наші найближчі західні сусіди так підтримують надання безвізового режиму Україні. Без українці східна Європа пропаде, бо працювати нікому. А от що буде з Україною, коли усе наше працездатне населення виїде на безвізові заробітки, зрозуміло, мабуть, усім.

плашка 2

Подія тижня

Уряд України ініціює двократне збільшення мінімальної заробітної платні з 1 січня 2017 року. Таку інформацію оприлюднив на своїй сторінці однієї з соцмереж Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 26 жовтня. «Праця українських громадян є дуже недооціненою, саме тому сьогодні на Уряді пропонуємо реформування системи оплати праці у 2017 році. Пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна заробітна плата в Україні дорівнювала 3200 грн – це двократне збільшення заробітної плати. З 1 січня 2017 року кожен громадянин буде отримувати не менше 3200 грн. Це стосується і державного сектору», – йшлося у повідомленні. Хоча днем раніше Президент Порошенко закликав підприємців підвищити зарплати українців, у зв'язку зі зниженням єдиного соціального внеску з початку року до 22%, на 20-30%.

Після цього, Президент Петро Порошенко у своєму зверненні до Українського народу заявив, що рішення про підвищення мінімальної зарплати торкнеться 4 млн українців. «Разом з побудовою Збройних сил України першим пріоритетом влади, як тільки з'явилася ця можливість (!!!), стала боротьба з бідністю. Не може бути так, щоб людина, що працює повний робочий тиждень, отримувала стільки ж, скільки той, хто не працює і отримує допомогу з безробіття», – заявив Порошенко в своєму зверненні. Президент України підтвердив, що рішення про підвищення «мінімалки» було погоджене з ним. «З першого січня 2017 року в Україні не буде жодної людини, яка працює і яка отримає менш як 3 200 гривень. Причому я звернувся до уряду і парламенту прийняти вичерпні заходи, щоб це рішення не підвищило жодного податку, перш за все це стосується малого і середнього бізнесу(!!!)», – сказав Порошенко.

А усі «наполеонівські» плану Уряду і Президента розкрив голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, який заявив, що «…збільшення мінімальної заробітної плати до 3,2 тисяч гривень, це лише перший крок, наступного року заробітна плата має бути збільшена до 5 тисяч гривень (!!!), а потім і до 7,5 тисяч гривень (!!!!!!)».

З наступного дня урядовці почали пояснювати своє рішення. Ось найцікавіші з цих пояснень:

«Гроші на підвищення мінімальної зарплати майже удвічі шукатимуть у держбюджеті». Про це сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. За його словами, підвищення зарплат не спровокує новий виток інфляції. «Цей крок не вплине на зростання інфляції. Ми знайшли неінфляційну можливість збільшення зарплати (!!!)», – заявив він.

«Прогнозний рівень інфляції залишається тим самим, дефіцит бюджету залишається тим самим. Жодних підстав для заяв, що це розкрутить маховик інфляції, що це змінить курс долара. Курс долара залишається тим самим у бюджеті», – заявив Міністр соціальної політики Андрій Рева і додав «…збільшення мінімальної заробітної плати не призведе до зростання мінімальних пенсій». За словами Реви, мінімальна пенсія залежить не від рівня мінімальної зарплати, а від прожиткового мінімуму, який з 2017 року заплановано збільшити на 10%. Окрім того, міністр повідомив, що Уряд збирається прив'язати рівень зарплат високопосадовців до прожиткового мінімуму і відв'язати його від мінімальної зарплати (!!!). Тож, за словами Реви, вдасться уникнути підвищення зарплат чиновникам, а мінімальна зарплата буде стосуватися тільки людей з низькими доходами.

«Збільшення «мінімалки» пошириться на тих, хто отримує мало – працівників від першого до сьомого тарифного розрядів. Підняття мінімальної заробітної плати повинно передбачати «відв'язування» мінімальної заробітної плати від окладів чиновників». Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«В Україні не збільшуватимуть допомогу з безробіття у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати», – заявив Президент Порошенко.

Цю новину дуже активно підхопили майстри популізму. Так, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко назвала «нашою (себто її) перемогою» ініціативу Уряду підняти мінімальну зарплату в Україні. «Будемо вважати, що це перша наша з вами перемога. Ви пам'ятаєте, як це називали популізмом? Ви пам'ятаєте, як говорили, що на це немає грошей? Але коли ми почали об'єднувати країну, вони почали знаходити гроші», – заявила Тимошенко. Голова Радикальної партії Олег Ляшко також схвалив ініціативу Кабміну про підвищення мінімальної заробітної плати і одразу почав вимагати збільшити вдвічі мінімальні пенсії (!!!).

Висновок: Я б це назвав навіть подією року. Це Вам не «Юліна тисяча» і «Вітіна тишьча». Це популізм нового левела. Гройсман справді показав, що таке управляти державою. Ще 25 жовтня Президент просив підприємців збільшити мінімалку хоча б на 20-30%. Протягом останніх двох років усі заробітні плати суддів, прокурорів, держслужбовців, антикорупціонерів, навіть депутатів наші реформатори прив’язували до мінімальної зарплати. Але ця мінімальна зарплата мала бути невисокого рівня. Ще тиждень-два тому, коли звітував за свої півроку Гройсман, жодного натяку не було на двократне зростання мінімалки. Навіть 25 жовтня, коли Порошенко проводив Нацраду реформ, ніхто не планував настільки збільшувати мінімальну зарплату...

Але щось трапилось у ніч з 25 на 26 жовтня. І Гройсмана осінило! Вони придумали «неінфляційну можливість вдвічі збільшити мінімальну заробітну плату». Навіть Порошенко був шоці від такої заяви свого вихованця. Півдня думав, що з нею робити і під вечір придумав звернення до народу, де просто приписав собі цю ініціативу. Хоча так само зробили і Тимошенко, і Ляшко, і навіть Оппоблок. Усі назвали це своєю ініціативою і своєю заслугою. Чим це все нам загрожує?

Про можливу інфляцію і знецінення гривні написали вже всі експерти і економісти. Навіть представник Президента у Верховній Раді Бальцерович сказав, що таке підняття можливе лише в стабільнозростаючій економічній ситуації. Кабмін тепер змушений не лише повністю переписати Держбюджет на наступний рік, а й внести мільйон змін до всіх законодавчих актів, які регулюють посадові оклади, прив’язані до мінімальної зарплати. Всі реформи в оплаті праці, які були здійснені протягом останніх двох років, треба відмінити і наново переписати. Найбільше знову постраждають дрібні підприємці, для яких вдвічі зростає єдиний соціальний внесок, який теж прив’язаний до мінімалки. Потішились півроку зниженням соцвнесків і вистачить. Пора наповнювати знову Пенсійний фонд, у якому страшна дзюра. Виграють від такого підвищення в основному держслужбовці найнижчого рівня, у яких реально зросте заробітна плата. Ті, хто заробляв в «конвертах», і далі будуть заробляти в конвертах, просто трохи менше.

Субсидій через рік стане на порядок менше. Ціни зростуть навіть не через інфляцію, а через те, що у нас не ринкові, а базарні відносини в економіці. Місцеві бюджети доведеться теж повністю перераховувати і ситуація в них кардинально погіршиться, бо практично усі виплати пов’язані із оплатою праці в освіті, медицині та культурі Гройсман перекидає в 2017 році саме на місцеві бюджети. Саме для того і проводилась так звана бюджетна децентралізація. Не виключено, що цей крок був зроблений через те, що політичні псевдоеліти домовились про проведення позачергових виборів до Парламенту наступного року.

До цієї думки також підштовхують заяви нашого недалекого керівника ДФС Насірова про майбутні збільшення мінімалки спочатку до 5-ти, а потім і до 7,5 тисяч гривень. Коли я минулого тижня писав про таке підняття мінімальної заробітної плати, то писав це із сарказмом. Я і не сподівався, що мій огляд прочинають наші владоможці і одразу ж почнуть виконувати.

Президент Порошенко і реформи

25 жовтня Президент Петро Порошенко провів п’яте засідання Національної ради реформ, на якому Уряд презентував зміни до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів.

Висновок: Нічого особливого на цьому засіданні не відбулось, Ну, принаймні, публічно. А от після нього і сталася подія тижня, яка описана вище. Єдине, що насторожує – це всього лише п’яте засідання Національної ради реформ за 2 роки президентства Порошенка. З реформами ми зовсім не поспішаємо!

Верховна Рада України

Цього тижня депутати знову відпочивали. Львівські народні обранці в основному цей тиждень провели на батьківщині. Хтось з них встиг попіаритись на сесії Львівської обласної ради, хтось встиг організувати пікет під стінами Ратуші, але більшість все-таки намагалась заповнити свої е-декларації.

У вівторок, 1 листопада, у Верховній Раді відбудеться голосування за постанову про скасування підвищення зарплати народним депутатам. Про це заявив Спікер парламенту Андрій Парубій, виступаючи на засіданні Національної ради реформ. Парубій повідомив, що вже обговорив із керівниками фракцій це питання, і вони домовилися у вівторок змінити постанову, не збільшуючи зарплати. Він зазначив, що загалом підтримує підвищення зарплат нардепам і вважає це важливим антикорупційним чинником у Раді. Однак він погодився, що запропоноване підвищення є «неадекватним і не на часі».

Висновок: Зважаючи на подію тижня, то нардепи дійсно неадекватно підвищили собі заробітну плату. Якщо врахувати підвищення мінімалки до 3 200 грн., то найменша зарплата нардепа становитиме з 1 січня 80 000 грн., а зарплата самого Парубія сягнула б 96 000 грн. Подумайте самі, чи заслуговують наші законотворці на таку щомісячну заробітну плату?

Інші рішення Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України схвалив 3 законопроекти щодо змін до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів. Відповідне рішення прийняте на засіданні Уряду 26 жовтня. Документ передбачає істотне скорочення повноважень ДФС, введення єдиного реєстру по відшкодуванню ПДВ, перегляд системи електронного адміністрування ПДВ, перегляд процедур трансфертного ціноутворення та ліквідацію податкової міліції. Передбачається також пільговий режим з податку на прибуток для новостворених підприємств.

Уряд працює над створенням справедливої системи пенсій у країні і незабаром запропонує нову систему, що дасть можливість отримати людям справедливу пенсію. Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Уряду.

Уряд зробив крок до стабільного, доступного фінансування проектів регіонального розвитку та запобігання виникненню недобудов. Так Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко прокоментував прийняття постанови Кабміну «Про внесення змін до Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР». «Цим рішенням ми вдосконалили процедуру конкурсного відбору інвестпрограм і проектів регіонального розвитку, запровадили моніторинг їх реалізації та обов’язкове оприлюднення звітів», – зауважив Геннадій Зубко. Він також підкреслив, що тепер багаторічні проекти, відібрані регіональними комісіями, щорічно до їх завершення включатимуться до переліків фінансування з ДФРР без повторного чи додаткового відбору. «Також, важливо, що ми забезпечили прозорість рішень регіональних комісій. Зокрема, до їх складу включатимуть представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а усю інформацію щодо їхньої діяльності будуть оприлюднювати на веб-сайті Мінрегіону», – додав Зубко.

«Державна пенітенціарна служба, як окремий орган виконавчої влади, знаходиться в стадії ліквідації. Замість цього в Мінюсті створені 3 департаменти і одне управління. На рівні центрального апарату реорганізація фактично вже завершилася, і тепер замість 24 територіальних управлінь ДПтС створюються 6 міжрегіональних управлінь з удвічі меншою кількістю персоналу. 2 і 9 листопада відбудуться конкурси на начальників міжрегіональних управлінь і їх заступників, відбір проводиться комісією з центрального апарату. За планом реорганізація повинна завершитися до кінця року, фінансування прораховано і його досить, якщо виконати ряд відомих умов. Що вже зроблено? Розроблена «з нуля» збалансована оргструктура центрального апарату і міжрегіональних дирекцій; передбачена достатня кількість коштів на реорграінзацію; прийнятий закон про пробації; продуманий механізм як кримінально-виконавчі інспекції за короткий термін перетворити в офіси пробації. Що не вдалося? Заповнити правильну оргструктуру професійними людьми; у в’язницях і СІЗО нічого не змінилося (швидше за все, тимчасово стало навіть гірше); «пілот» за зарплатними картками і трудовими договорами для ув'язнених, а також із запуску у в'язниці приватної роздрібної мережі – заглох; так і не народився законопроект про пенітенціарну систему, яка була б суттю реформи; наблизити роботу конкурсної комісії до сучасного процесу рекрутингу: резюме не аналізувалися, скринінгу кандидатів у відкритих джерелах або реєстрах не робили, рекомендації від попередніх роботодавців не збиралися, ситуаційні завдання експертами не оцінювалися, спеціалізованих тестувань не було, співбесіди носили формальний характер, думка керівника практично не враховувалося, комісія складалася з людей, які нічого не розуміють в предметі і відбувають номер. У мене не було повноважень робити те, що я вважала правильним. У моїх рекомендацій був дуже низький ККД. Якщо проводити аналогію, то можна сказати, що я з найщиріших намірів розробила креслення літака, а тубільці побудували його з соломи. І ще недавно почула про забивання цвяхів порцелянової чашкою, теж схоже». Так прокоментувала реформу Державної пенітенціарної служби екс-керівниця проектного офісу при Мін’юсті.

Висновок: У нас щорічно міняють Податковий і Бюджетний кодекси. І завжди це відбувається разом з прийняттям Державного бюджету. Хоча Бюджетний кодекс забороняє разом з прийняттям держбюджету на наступний рік змінювати податкову базу і податкові правила гри. Але хто б це у нас в державі зважав на якісь там закони чи кодекси?

Після реформи оплати праці чекаємо із жахом реформи пенсійного забезпечення. Усі зміни до системи ДФРР будуть недієвими, поки якість цих проектів будуть оцінювати чиновники облдержадміністрацій та депутати облрад. Допоки не буде усунений цей конфлікт інтересів, цей механізм буде такий же «дієвий», як і «ручняк», який функціонував до того. Псевдореформи або напівреформи набагато гірше явище аніж відсутність реформ. Про реформу Пенітенціарної служби, я писав, коли аналізував піврічний звіт Гройсмана. Але краще за мене описала цю реформу людина, яка її творила: «…я з найщиріших намірів розробила креслення літака, а тубільці побудували його з соломи». Чому я не здивований? Ба більше! Я упевнений, що після «конкурсів» на керівників міжрегіональних управлінь, одне з них очолить вічний львівський пенітенціарник Дзюдзь. І це буде найкраща оцінка цій «реформі».

НБУ

Національний банк націоналізує «Приватбанк» у разі невиконання плану докапіталізації. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив заступник Глави НБУ Дмитро Сологуб. «Ми завжди заявляли, що якщо банк не виконує програму докапіталізації або акціонери не можуть її виконати, є 2 шляхи: для несистемно важливих – це, відповідно, неплатоспроможність, а для системно важливих – націоналізація», – йдеться в заяві.

Висновок: Про Нацбанк і його керівництво якось взагалі не хочеться нічого писати. Таке враження, що там працюють люди з космосу і вони взагалі не розуміють, особливо, коли щось публічно заявляють. Говорити про націоналізацію ПриватБанку, як на мене, рівнозначно розповідям про початок кінця нашої держави. Для чого розхитувати ситуацію навколо банку, послугами якого користується чи не половина населення України, до мене не доходить?

Боротьба з корупцією

Чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати, у результаті замість одного стандартного окладу члени НАЗК отримували по чотири. Так, з квітня по вересень поточного року голова НАЗК Наталя Корчак отримала понад 700 тисяч гривень зарплатні. Щомісяця голова НАЗК отримувала оклад у розмірі 35 тисяч гривень, 50% від окладу у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу як надбавку за інтенсивність та 100% окладу у вигляді премії. У липні та вересні поточного року всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу та надбавок. «Критерії успішності роботи членів НАЗК визначали самі члени НАЗК. Вони вирішили, що треба себе преміювати. Вони вважають, що працюють досить успішно і виконують свої функції», – повідомила юрист Центру протидії корупції Олена Щербан. На запитання журналістів, що послужило причиною збільшення виплати у десять разів від розміру встановленого окладу, голова НАЗК Наталія Корчак поскаржилася на несвоєчасне фінансування Урядом роботи свого відомства та повідомила, що за рахунок премій, проведених через зарплату, члени НАЗК облаштовували свої робочі місця і заправляли картриджі.

Висновок: Цього тижня були встановлені два діагнози нашій антикорупційній системі. І два з них смертельні. Перший, це інформація із зарплатами членів НАЗК. Виявляється нашим борцям з корупцією недостатньо окладу в розмірі 35 тисяч! Їм потрібні ще щомісяця 100% надбавки за інтенсивність і від 100 до 500% премії!!! Але Ви не подумайте! Ці гроші не їм потрібні, але лише для того, щоб «облаштувати собі робочі місця і заправити картріджі», бо без цього боротись з корупцією неможливо.

Другий діагноз – це система електронного декларування. Особисто я вважаю, що це найбільш недолуга реформа нашої влади. Електронні декларації показали лише одне, що нами керують клептомани. Уся ця готівка, яку вони зберігають у своїх хоромах, могла б працювати на економіку України, але в цю економіку ніхто не вірить, їй ніхто не довіряє. Краще б Ви цього всього не знали про нашу теперішню владу. Революція Гідності, сотні смертей на Майдані, тисячі загиблих на сході… Для чого? Заради кого? Теперішня влада така ж, як і попередня! Ми вигнали Януковича, який сидів на золотому унітазі і їв золотий батон, і привели до влади Гройсманів, Яценюків, Порошенків і ще кілька тисяч «секти любителів готівки». Їхні декларації це навіть не плювок нам обличчя, це «блювок». Вони чхали на те, що про них подумає суспільство. Їхня виборча система побудована так, що українське суспільство все одно їх обере на наступних виборах. Система антикорупційних органів, яку вони ж і побудували, така сама гнила, як і вони. На початках цього декларування мені було смішно, тепер я розумію, що ми приречені на вічне існування, бо яку б ми владу не обрали, вона буде з іншого «паралельного» світу, який ніколи не перетнеться із нашою реальністю. Їхній світ – це світ «бабла», чорного «бабла» і «бабла кешом». Це було вперше і востаннє, що я писав про е-декларування. Більше про це знущання над Українським народом я не маю бажання ані читати, ані писати.

Цікава соціологія

Українці прагнуть залишатися у своїй країні, але змушені заробляти на краще життя за кордоном. Про це свідчать результати дослідження міграційних настроїв населення, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. В опитуванні взяли участь понад 2000 людей з різних областей країни старше 18 років. 40% респондентів збираються поїхати працювати за межі України. Проте лише 30% розглядають можливість зміни країни проживання. Основні мотиви для заробітчан та емігрантів схожі: кращі умови життя для себе та гідне майбутнє для дітей, відсутність достойної роботи в Україні. «Наші заробітчани вже давно стали вагомим фактором вітчизняної економіки. За останні 5 років вони інвестували в Україну 35 млрд. доларів. У 2013 році НБУ зафіксував рекордну суму переказів наших співвітчизників із зарубіжних країн – близько 8,5 млрд. доларів. Це більше, ніж сукупні іноземні інвестиції в нашу державу», – відзначив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«Чверть українців вже цікавилися можливостями працевлаштування за кордоном. А серед відвідувачів візових центрів, таких виявилося 70%. Майже 40% опитаних, які бажають працювати за кордоном, готові лишитися там на термін від 1 до 5 років, натомість більшість опитаних відвідувачів візових центрів розглядають можливість лишитися працювати за кордоном на більш короткий термін – до 1 року. Це говорить про те, що наші співвітчизники не готові розривати зв'язок з батьківщиною на довгий час», – сказав директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Висновок: 40% населення мають намір виїхати з України на заробітки!!! От Вам і відповідь на всі питання: для чого нам безвіз, чого ми так прагнемо в Європу, чому наша влада тримає всі свої статки готівкою по домах. Бо, якщо станеться якесь чудо, і обіцянки Порошенка про безвізовий режим справдяться, то економіка України просто вмре! А якщо економіка вмре, то для наших колекціонерів готівки Україна стане нецікавою і вони всі, зібравши свої колекції, поїдуть без віз в Європу.

плашка 3

Синютка і його команда

24 жовтня голова Львівської ОДА Олег Синютка під час селекторної наради з головами РДА і керівниками військових комісаріатів дав доручення звернутися до військової прокуратури щодо невиконання у Львові планового завдання призову на строкову військову службу. Крім того, голови Самбірської і Мостиської РДА понесуть персональну відповідальність, у разі незадовільної роботи з призову на строкову службу та залучення громадян на службу за контрактом.

24 жовтня голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівської облради Олександр Ганущин та заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей провели масштабну нараду за участі директорів усіх шкіл Львівщини на стадіоні «Арена Львів». Понад 1400 педагогів з усієї області зібрали у медіа-центрі «Арени Львів», який вміщає до тисячі людей (!!!). При цьому багато директорів з віддалених районів добирались на нараду шкільними автобусами. Так, головний редактор Leopolis.news Андрій Болкун нарахував під «Ареною Львів» 35 шкільних автобусів.

25 жовтня львівський журналіст Микола Савельєв в одній з соцмереж повідомив, що «поки що не розумію звідки вітер, але надійшла інформація, що мінімум з трьома виданнями (одне друковане і два електронних) ведуться перемовини про скоординоване «мочіння в інформаційному сортирі» губернатора Олега Синютки. Думки є різні, але не покидає відчуття впізнаваності до болю знайомого почерку...))) Звідки корені протистояння – просто в голові не вкладається. Десь комусь притиснули хвоста? А в якій сфері? Купуємо попкорн – нас попереду ще чекає не одна така інтригуюча вистава...»

А от 26 жовтня голова Львівської ОДА Олег Синютка «наїхав» на Львівського міського голову Андрія Садового: «область не може опинитися у транспортному колапсі! Ситуація з пасажирськими перевезеннями стала критичною і викликає обґрунтоване незадоволення людей...» Водночас, близько сотні людей, пасажири і перевізники, перекрили трасу на в’їзді Самбора. Пікетувальники вимагали, щоб маршрутки самбірського напрямку доїжджали до Залізничного вокзалу у Львові. Аналогічна акція протесту відбулася і на в’їзді в Старий Самбір.

Ділянку для нового тимчасового львівського сміттєзвалища нарешті погодили, однак її розташування поки тримають у таємниці. Про це 28 жовтня повідомив депутат Жовківської райради Ігор Муравський. Голова Львівської ОДА Олег Синютка не заперечив його слова, але уточнив, що наразі про остаточне вирішення проблеми ще рано говорити.

Висновок: Якось дуже важко зрозуміти Олега Синютку. Він представник Президента на Львівщині чи ні? Два тижні тому Порошенко заявляв, що в Україні тепер лише контрактна і добровольча армія. А Синютка довбе своїх підлеглих за невиконання якогось планового завдання призову на строкову службу! Чому голови РДА мають нести якусь відповідальність за залучення громадян на службу за контрактом, мені взагалі в голові не вкладається. Я чомусь був переконаний, що служба за контрактом добровільна справа. Про нараду на «Арені Львів» усе написав Андрій Болкун. 25 жовтня Микола Савельєв влив інформацію у львівську політику про «скоординоване «мочіння в інформаційному сортирі» губернатора Олега Синютки» одним друкованим і двома електронними виданнями. Сподіваюсь, що до Миколи Савельєва ця інформація потрапила не від самого Олега Синютки, чи його підлеглих. Бо до автора цих політичних оглядів також надійшла інформація, що «автору цих політичних оглядів Садовий доплачує за мочіння Синютки». На жаль, не вказали суми, яку мені доплачують. Цікаво було б дізнатись свою ціну і ціну «мочіння Синютки».

26 жовтня Олег Синютка перейшов в контрнаступ на Садового, звинувативши його в транспортному колапсі. Ще раз повторюсь, Садовий разом з Синюткою повинні понести відповідальність, як за транспортний колапс 2012 року, так і 2016 року. Зважаючи на те, що цей контрнаступ дивним чином співпав з «покращенням Гройсмана», то це ще раз підтверджує тезу про неминучі дострокові вибори у 2017 році. Це ж підтверджує і таємна інформація про таємну ділянку під львівське сміттєзвалище, яку знайшов Синютка.

Львівська обласна рада

Новим керівником фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Львівській облраді став Євген Буба. Про це повідомив голова облради Олександр Ганущин на черговому пленарному засіданні. Попереднім керівником фракції був Юрій Візняк.

25 жовтня депутати Львівської облради погодили проект Перспективного плану формування спроможних територіальних громад у розрізі восьми районів: Яворівського, Жовківського, Городоцького, Радехівського, Миколаївського, Бродівського, Перемишлянського та Самбірського районів. Не погодженими залишились ще 6 районів: Сколівський, Турківський, Стрийський, Дрогобицький, Сокальський та Пустомитівський райони.

Читайте також: Децентралізація на Львівщині – рівняння з багатьма невідомими

Депутати Львівської облради розглянули внесення змін до обласних програм за підсумками 9 місяців. Як повідомив голова бюджетної комісії Олег Домчак, позитивну оцінку отримали виконавці таких обласних програм: мікропроектів, розвитку доріг, молодіжної політики, силового блоку, цивільного захисту населення, соціального захисту населення, газифікації, розвитку інформаційного простору, агропромислового комплексу. Однак є програми, які, на жаль, не виконані або мають низький відсоток реалізації. «Через невиконання обласної програми розвитку сімейної медицини, яка передбачала закупівлю медичного обладнання для сільських амбулаторій на суму 2 млн грн бюджетна комісія запропонувала перерозподілити ці кошти для закупівлі дороговартісних препаратів для дітей-інвалідів. Окрім того, зауваження були до Програми розвитку освіти, яку виконано лише на 22% при фінансовому ресурсі 86 млн грн.

Також не вдалося реалізувати Програму конкурентоспроможності Львівщини в частині заходів підтримки малого бізнесу, де було передбачено 2,6 млн грн. При виконанні заходів департаментом культури комісія звернула увагу щодо дотримання бюджетної дисципліни, більш виваженого підходу до планування культурних заходів з урахуванням наявного фінансування, ефективного і раціонального використання бюджетних коштів. Також депутати розглянули внесення змін до показників обласного бюджету. За підсумками 9 місяців перевиконання дохідної частини обласного бюджету становить 52,5 млн грн. З цих коштів 15 млн. грн. скерували на зарплату працівників галузі охорони здоров’я та 5 млн. грн. – на потреби профтехосвіти, ще 5 млн. грн. – на ветеринарну медицину. Окрім того, 25 млн. грн. обласна рада передбачила на співфінансування поточного та капітального ремонтів доріг загальнодержавного значення, майже 1 млн. грн. – на нагородження спортсменів-призерів Літніх Паралімпійських ігор та їх тренерів та 1,5 млн. грн. – на інтернетизацію шкіл у гірських районах області.

Львівська обласна рада виселить Російський культурний центр у Львові з приміщення на вул. Короленка, 1а. Таке рішення депутати прийняли під час сесії облради 25 жовтня.

Висновок: Інформація про зміну керівника фракції радикалів у Львівській облраді ніби і не дуже важлива, але цікава. Навіть радикали готуються до чогось нового.

Децентралізація на Львівщині далі іде зі скрипом. Зміни до Перспективного плану погоджують, погоджують і ніяк не можуть погодити. Ще залишилось 6 районів, а поки не погодять всі райони, подавати на затвердження Кабміну вони не можуть. А весь той сморід, який підняв Садовий зі своєю партією, що Львівська облрада його «кинула» і відмовила в створенні «агломерації» є надуманим, маніпулятивним і передчасним. Зміни у Перспективний план можна буде вносити ще майже цілий 2017 рік. Їх можна буде вносити до тих пір, поки не відбудуться перші вибори у всіх навколишніх селах. Садовому просто треба прийти на прийом до Синютки.

Цього тижня депутати також розподілили чергових 50 мільйонів гривень від перевиконання бюджету і перерозподілили кілька мільйонів через невиконання певних обласних програм. Ось так просто. Ніхто не покараний за невиконання програм на десятки мільйонів, а гроші просто перерозподілені.

І одне з найпозитивніших рішень облради – це виселення Російського культурного центру. Його треба було прийняти ще 2-3 роки тому, але добре, що взагалі прийняли.

Хохми тижня

Трудовий колектив ТРК «Львів» (Філія НТКУ «Львівська регіональна дирекція») виступив із зверненням, у якому висловив занепокоєння ситуацією, що складається навколо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України. Звернення адресоване Президенту Порошенку, Голові Верховної Ради Парубію і Прем’єр-міністрові Гройсману.

Обрані цитати: «насамперед, нас хвилює доля колективу із майже 300 осіб, яка залишається невизначеною… зарплати журналістів в нашій системі залишаються принизливо низькими – практично на рівні мінімальної… усе, що зараз відбувається, скидається на грандіозну авантюру, результатом якої може стати те, що держава, перебуваючи у стані війни, в тому числі й інформаційної, може втратити найважливіший інструмент донесення правдивої інформації до населення… парадоксально, але під час децентралізаційної реформи, яку та ж таки НТКУ пропагує і пояснює, її менеджмент вдався до жорсткої, небаченої навіть за комуністичних часів централізації… фактично такий рабський статус паралізує нормальну робою і творчого, і технічного персоналу... до обрання керівних органів НСТУ вважаємо за доцільне пропонувати залишити керівництво системою за Державним комітетом України з питань телебачення та радіомовлення».

Новим заступником прокурора області Юрія Квятківського став 32-річний активіст громадської організації «Розвиток громади» Юрій Татомир. Менш ніж за місяць до призначення заступником обласного прокурора, 20 вересня, його взяли на роботу у прокуратуру Львівської області на посаду заступника начальника управління представництва інтересів громадянина або держави в суді. А вже 18 жовтня його підвищили до рівня заступника прокурора.

Татомир є членом громадської організації «Розвиток громади», співзасновником «Громадського формування з охорони громадського порядку «Розвиток громади», був помічником народного депутата від БПП Андрія Антонищака, який також тісно пов`язаний з Ігорем Кривецьким. Прес-служба обласної прокуратури повідомила, що рішення про призначення Татомира заступником прокурора Львівщини прийняв особисто Генпрокурор України Юрій Луценко. У прокуратурі також пояснюють – кандидатуру Татомира запропонували громадські організації з Консультативної ради при прокуратурі. Його називають представником громадськості в апараті, який буде співпрацювати з Координаційною радою, з громадськими організаціями, займатись побудовою якісно нового відділу звернення громадян, куруватиме роботу відділу міжнародного співробітництва та співпрацюватиме з Консультативною місію ЄС з питань реформування сектору громадської безпеки, представництво якої діє у Львові. Водночас у Консультативній раді кажуть, що Татомир пройшов конкурс і став найкращим серед п'яти кандидатів. У прокуратурі додають, від початку дії нового Закону «Про державну службу» у свої лави прийняли 2(!!!) осіб не «із системи» на рядові посади і ще планують прийняти 2(!!!) у керівний склад.

Висновок: Перша хохма тижня – це спроба Хвойницького наїхати на свого шефа Аласанію. Так виглядає, що створення Суспільного мовника наближається до завершення і Хвойницькому ніхто не пропонує очолити його львівську філію, от він і зарухався. А хвилюватись за долю 300 осіб, які там працюють, не потрібно. Їм потрібно шукати роботу, бо чим там займається 300 чоловік, мабуть, не знає і сам Хвойницький.

Друга хохма тижня – це призначення Татомира заступником прокурора області. «Розвиток громади» виходить на новий рівень розвитку. Але найбільше в цій історії потішили дві речі. Перша – це неузгодженість дій прокуратури і її Координаційної ради. Виявляється Татомир виграв якийсь там конкурс у чотирьох опонентів, але рішення призначити його заступником прокурора області прийняв особисто однопартієць Порошенка Луценко. Видно Луценко дуже активно слідкував за діями «Розвитку громади», особливо тими, які стосувались Садового. Друга – інформація прокуратури про прийняття у лави прокуратури людей «не із системи». Виявляється їх прийнято аж ДВОЄ на рядові посади і ще ДВОХ планують прийняти незабаром на керівні посади!!! Чотири людини «не із системи»!!! І один з них з «Розвитку громади»!!! Оце так досягнення обласної прокуратури!!! Аж страшно робиться від таких досягнень!

плашка 4

Ініціативи Садового

Сьогодні говорити про масштабні роботи на наступний рік немає сенсу, адже бюджет розвитку на 2017 рік на 700 мільйонів менший, аніж у минулому. Про це сказав Андрій Садовий, аналізуючи бюджет розвитку міста на 2017 рік. Садовий наголосив, що держава навішує на місто освіту, культуру, медицину та інші сфери. Директор департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук повідомив, у 2017 році 273,6 млн. грн. з міського бюджету піде на освіту, а саме на утримання персоналу шкіл, ще 185,4 млн. грн. піде на професійно-технічні училища (окрім оплати праці педагогічного персоналу), 63,7 млн. грн. – на медицину, комунальні платежі та енергоносії, 75,8 млн. грн. витратять на покриття недодачі субвенцій з держбюджету для медицини і 90 млн. грн. витратять на компенсацію перевізникам витрат на проїзд пільговиків.

Активісти з Пустомитівського, Жовківського і Городоцького районів підписали петицію до Львівської міської ради про повернення кінцевих зупинок приміських маршруток. Якщо до 1 листопада питання не буде врегульоване, активісти обіцяють діяти у рамках чинного законодавства. А вже 27 жовтня Ратушу пікетували мешканці приміських сіл, які вимагали повернути кінцеві зупинки приміських маршруток до центру міста. Зранку біля входу до Львівської міськради зібралися кілька десятків протестувальників. Переважно, це були мешканці сіл Басівка і Годовиця Пустомитівського району. До протестувальників вийшли заступник мера Львова Віктор Пушкарьов, начальник управління транспорту і зв’язку Львівської міськради Віктор Щир, голова транспортної комісії Львівської облради Михайло Сидорович та директор приватної фірми-перевізника «Міра і К» Микола Шкурган. Чиновники намагались пояснити протестувальникам, що рішення про перенесення приміських маршруток приймала не міська рада, а Львівська ОДА. Серед учасників акції протесту був присутній і народний депутат України Богдан Дубневич, який, утім, з пресою під час мітингу не спілкувався. Пізніше на брифінгу у Прес-клубі Дубневич фактично підтвердив те, що підтримує протестувальників.

Висновок: У Садового продовжується ступор. Він так і не зміг відновити свою президентську стратегію. Спочатку сміттєвий колапс, потім проблеми з АТОвцями, провал ідеї з агломерацією, транспортний колапс, а тепер і наслідки бюджетної децентралізації Гройсмана. Все валиться у нашого мера. Сам він із цими викликами не справляється. Найвідданіші люди його покинули і тепер працюють на себе. Його заступники, які заробляють по кілька десятків тисяч гривень, взагалі невідомо чим займаються. Порошенко до боротьби з ним долучає важку артилерію у вигляді братів Дубневичів. Пора Садовому здаватись і братись за господарку Львова, бо тут у нього ще є якісь шанси переобратись вчетверте.

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: