У Варшаві упорядкували могили козаків армії УНР (фото)

unnamed-3

Днями, у польській столиці, на православному цвинтарі у варшавській дільниці Воля, активісти української громади спільно із представниками Посольства України, апарату військових аташе та військовослужбовцями ЗС України, які навчаються на курсах англійської мови у Академії військового мистецтва Республіки Польща, провели впорядкування могил воїнів УНР.

Днями, у польській столиці, на православному цвинтарі у варшавській дільниці Воля,  активісти української громади спільно із представниками Посольства України, апарату військових аташе та військовослужбовцями ЗС України, які навчаються на курсах англійської мови у Академії військового мистецтва Республіки Польща, провели впорядкування могил воїнів УНР.

Про це інформує Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Українська громада Варшави і Посольство України у Польщі опікуються могилами воїнів української армії Симона Петлюри, які змушені були у 20-их роках ХХ століття оселитися в Польщі. На православному цвинтарі збереглося понад сто могил солдатів та офіцерів українського війська тих часів. Упізнати українські військові поховання досить легко. На кожному козацькому хресті, наче елемент однострою, пов’язані жовто-сині стрічки. На деяких, замість імен, прізвищ, дат народження та смерті лише надпис: невідомий козак УНР та дати 1917-1920 роки.

unnamed-2

Серед поховань – не лише могили простих бійців імена та прізвища яких, на жаль, не збереглися. Але й місця останнього спочинку військової еліти українського війська періоду визвольних змагань. Офіцерів та генералів армії УНР. Зокрема, кам’яний хрест генерала Марка Безручка, який відзначився під час історичних подій на початку польсько-радянської війни, відомих, як «диво над Віслою». Під його командуванням 6 січова дивізія Армії УНР, сформована із інтернованих українських військовослужбовців, під час битви за Варшаву, здійснила смертоносний фланговий удар військам Тухачевського, врятувавши польську столицю від загарбання радянськими військами.

«Наш обов’язок – зберегти пам'ять про співвітчизників, воїнів-українців, які боролись не лише за незалежність власної країни, але й допомагали іншим націям оборонятись від загарбників. Дізнавшись, що об’єднання етнічних українців та представники нашого посольства збираються провести таку акцію, ми долучилися до цієї ініціативи. Прибрали опале листя, поклали свіжі квіти та запалили свічки пам'яті», – говорить старший групи українських слухачів Академії військового мистецтва Республіки Польща полковник Олег Ясінський.

Зі слів представників української громади, крім столиці Польщі, такі могили є у Александрові Куявськму, у Пикуличах біля Пермишля, Люблині, Кракові, у містах Ланцут, Каліш, Каліш-Щипіорно, Демблін, у місцевості Плоцічно біля Сувалк, у Піотркові Трибунальському, Тухолі, Сосновці тощо. У багатьох із тих місцевостей сьогодні навчаються, працюють та проживають українці, які дбають про культурний та історичний спадок свого народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: