Як на Західній Україні партії заробляють на господарюванні в місті

bdc59c1-original

Аби з'ясувати, діячі яких партій заробили на господарстві в містах, активісти руху «Під контролем» провели моніторинг витрат департаментів ЖКГ обласних центрів.

Журналісти УП за допомогою бізнес-пошукової системи Youcontrol встановили власників фірм, що отримали бюджетні контракти, і вже на порталі ЦВК зафіксований зв'язок представників компаній з партіями.

Виявилося, що майже у всіх областях серед підрядників є фірми, чиї представники балотувалися до місцевих рад, були депутатами або є ними зараз.

Відтак, у Тернополі два націоналісти розіграли між собою мільйонний тендер. Місцева рада за його результатами уклала угоду з ТОВ «Тернопільбуд» на реконструкцію міської лікарні. Вартість угоди сягнула 6 мільйонів гривень.

120b551-original

Конкурувала з «Тернопільбудом» фірма «ТОМ-інвестбуд». Її власником є Василь Лило. На виборах 2015 року він був першим номером партії «Солідарність правих сил» до Тернопільської міської ради. Одним із засновників «ТОМ-інвестбуду» є Василь Мазурик, який також ішов за списком «Солідарності правих сил».
З 2010 року по 2015 рік Лило був депутатом Тернопільської міської ради від партії «Наша Україна». В ті часи місцеве управління ЖКГ уклало договорів з підприємством Лила майже на 23 млн грн.
Комунальники Ужгорода протягом літа перерахували понад 800 тис грн на благоустрій міста підприємству «Ужгородський будинковий сервіс». Воно належить Анатолію Ковальському, депутату місцевої ради від Європейської партії України.

Тимчасом в Івано-Франківську переважно заробляють «свободівці». Засноване 2015 року підприємство «Захiдполiремкомплект» влітку 2016 року отримало з місцевого бюджету 1 млн грн на утримання пішохідних зон. Фірму очолює кандидат від «Свободи» на минулих виборах Ірина Джус.

bdc59c1-original

1 млн грн на ремонт парків отримало однорічне ТОВ «Контактбуд», яке пов'язують з екс-депутатом від «Свободи» Тисменицької райради Володимиром Яцишиним.
З ним пов'язаний і другий підрядник — фірма «Сервiсбудекспрес». Вона отримала понад 900 тис грн за роботи в зелених зонах. На момент освоєння перших грошей з бюджету компанія пропрацювала лише чотири місяці.
130 тис грн на бюджеті міста заробило ТОВ «Елiтгарантбуд», яке пов'язують із «свободівцем» Юрієм Шелистом. Підприємство отримало гроші на ремонт тротуарів. Фірма була зареєстрована за три тижні до отримання першого траншу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: