У Польщі закрили справу про плюндрування могил воїнів УПА

Поліція у Перемишлі не знайшла винних у плюндруванні пам’ятників на українському військовому кладовищі в селі Пикуличі у квітні-травні цього року, а місцева прокуратура у зв’язку з цим закрила справу.

Про це йдеться у постанові районної прокуратури у Перемишлі, передає Укрінформ.

«Прийнято рішення закрити слідство у справі профанування місць поховання солдатів Української повстанської армії, а також осіб, розстріляних у населеному пункті Лішня, що мало місце у період з 30 квітня по 15 травня 2016 року у Перемишлі…», – йдеться у заяві прокуратури.

У документі повідомляється, що у рамках розслідування поліцією проведено низку0 слідчих дій, але вони не призвели до виявлення злочинців. У зв’язку з цим прийнято рішення припинити слідство. Утім, у прокуратурі залишили за собою право відновити розслідування, якщо у справі з’являться нові обставини.

Голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима зауважив, що не вперше у випадку справ щодо плюндрування місць пам’яті у Підкарпатському воєводстві Польщі поліція не може встановити зловмисників.

«Це також показує системну проблему, оскільки такого роду справами з огляду на ранг і вагу має займатися не районна поліція, а агенція внутрішньої безпеки Польщі»,– заявив Тима.

Він додав, що має місце легковажне ставлення у Польщі до масштабів проблеми і наслідків цих дій.

Нагадаємо, невідомі вандали прикріпили на надмогильні плити на кладовищі у Пикуличах скляні рамки з написами про поховання в цьому місці «бандерівських бандитів, звірячих катів, які вбивали невинних польських жінок та дітей».

Український військовий цвинтар у Пикуличах є місцем поховання загиблих в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР, а пізніше і членів УПА. Назву Український військовий цвинтар встановлено в 1994 році, а у 2000 році цвинтар збільшено і перенесено туди останки 47 членів УПА, які загинули в 1946 році в селах Бірча і Лішня та їхніх околицях.

Як повідомлялося, у 2015-2016 роках зафіксовано не менше восьми випадків руйнування українських місць пам’яті на півдні Польщі, поблизу кордону з Україною. У жодному з випадків зловмисників не затримали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: