Порошенко, інвестори і перспективи. Як пройшов перший день Міжнародного економічного форуму (фото)

img_1965

Сьогодні пройшов перший день Міжнародного економічного форуму у Львові. На ньому зібрались представники регіональної та національної влади, а також український бізнес та іноземні інвестори.

Назва форуму звучить як амбітна заявка - «Львівщина - фабрика Європи». Втім учасники переконують - усі передумови для цього є, варто лише доопрацювати законодавство. Олег Синютка, голова ОДА, назвав регіон стабільним і привабливим для інвесторів через боротьбу із корупцією.

Втім, як бачимо на деяких прикладах, далеко не всі європейські компанії мають бажання «зайти» в Україну. Наприклад, компанія, що має зводити індустріальний парк «Рясне-2» під Львовом, не поспішає цього робити. Про це ІА Дивись.info розповів мер Львова Андрій Садовий: «CTP розгорнули індустріальний майданчик у Румунії, до того таке ж зробили у Чехії. Україна стоїть у них в черзі, але інвестиційний клімат у нас не є найсприятливішим. Наразі ведуть перемовини із компаніями, що могли б вкласти сюди свої кошти. Люди просто бояться інвестувати в Україну, зважаючи на війну, що сьогодні є».

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, перспективним виглядає транспортне питання. «Ми повинні через територію України провести ті потоки, які йдуть на Китай, на Європейський союз і країни Скандинавії, - зауважив міністр. - Зараз ми відпрацьовуємо ці схеми. Якщо буде все зроблено, зі Львівщини перші шляхи підуть, звісно, на Польщу. З цією метою робиться Бескидський тунель. Перспективи величезні. Вздовж транспортних коридорів розбудовується супутна інфраструктура».

Данило Білак, директор Офісу залучення та підтримки інвестицій України наполягає, що саме зараз Україна має шанс зайняти гідне місце для інвесторів. «Світ міняється і дуже колосально. Зараз ми переживаємо цей процес в Америці, Канаді, Європі. Технологія так міняє економіку і суспільство, що суспільство не встигають за цим слідкувати, ні економічно, ні політично. У нас, на Заході, є лузери і є ті, хто попереду. Де Україна у цьому процесі? Україна давно в халепі. Тобто нам, наразі, нема що втрачати у цьому процесі. Те, що зараз відбувається на Заході, – це колосальна можливість для України перестрибнути те, що зараз переживають на Заході. І будувати нову сучасну Україна на підставі нових технологій, інновацій, інноваційної політики, інноваційних стратегій, високих технологій. Що в Україні є основним ресурсом? Це людський капітал і землі. Світом літають трильйони доларів, які шукають, де приземлитися», – сказав Данило Білак.

Читайте такожЯк Порошенко на Економічний форум приїхав (фоторепортаж)

Своєю чергою, економіст і екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета зауважує, що перспектива регіону полягає у виробленні продуктів із високою доданою вартістю: «Зрештою, хороші і працюючі ідеї принесуть Львівщині і Львову більше грошей, ніж низькозатратна праця. Нам треба думати не тільки про made in Ukraine та designed in Ukraine, а і про designed in Lviv», — наголосив Павло Шеремета. Відтак, за словами експерта, Львівщина повинна бути продуктивною фабрикою, інноваційною лабораторією і надихаючим санаторієм Європи.

Міжнародний економічний форум у Львові продовжиться завтра. Планується розгляд питань стосовно розвитку АПК і виходу українських виробників на євроринки, а також обговорення стратегій енергоефективності.

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: