До Чернівців з’їхалися хасиди з усього світу на відкриття відреставрованої синагоги

Після тривалої реставрації у Садгорі відкрили знамениту синагогу – резиденцію відомого на весь світ цадика Ісраеля Фрідмана.

Про це пише Молодий буковинець.

Цим процесом керував відомий ізраїльський архітектор Аарон Остерайхер. Відновлювали будівлю за старими фото. Її реставрація обійшлася приблизно у два мільйони доларів. Кошти дала заможна єврейська родина, яка проживає у США.

Синагога була збудована з червоної цегли. Як розповів уповноважений представник садгірських хасидів в Україні Михайло Крайс, відновлювали кожну цеглину та зовнішню ліпнину, підбираючи їх за кольором. Усі матеріали місцеві. Вхідні різьблені двері також виготовила місцева фірма.

А на дверях, що ведуть безпосередньо до зали синагоги, великий ребе Садагурський Цві Моше Фрідман – глава роду, який живе в Єрусалимі, прибив мезузу – оберіг із сувоєм молитов.

У просторому залі стоять столи, накриті білими скатертинами, крісла із золотистим обрамленням спинок. Стеля викладена голубими плитами, що нагадують небо з хмаринами. Мозаїку на вікнах робив чернівецький художник Анатоль Федірко. За позолоченою шторкою знаходиться старовинна Тора, якій понад 140 років. Її забрали із собою хасиди, коли виїжджали із Садгори. Передавали цю священну книгу від покоління до покоління і нарешті знову повернули на колишнє місце.

За словами Михайла Крайса, на території синагоги збудують мокву, відновлять будинок цадика. Також хочуть упорядкувати майданчик перед синагогою і зробити тут скверик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: