Львівська компанія отримала відзнаку за екологічність виробництва (фото)

img_2191

Екологічність – один із сучасних європейських трендів виробництва. Відтак, українські лідери ринку не лише слідують за ним, а ще й можуть стати прикладом для усіх виробників.

Саме через взірцеву екологічність виробництва «Компанія Ензим» отримала 3 листопада нагороду в номінації «Зелене місто. Львів екологічний», яку започаткувала Львівська міська рада разом із Львівською торгово-промисловою палатою.

Вручення нагороди відбувалось під час XVI Міжнародного економічного форуму, що триває у ці дні у Львові. Серед 35 претендентів, які брали участь у конкурсі, «Компанія Ензим» була визнана найекологічнішою. За словами організаторів конкурсу, очисні споруди, що встановлені на підприємстві, не мають аналогів ані у Львові, ані в цілому регіоні.

img_2235

Справа в тому, що очисні споруди, встановлені на виробництві 2004 року і вдосконалені протягом останніх двох років, є взірцевими не лише для України. Це обладнання розроблене у Європі та застосовує біологічні методи очистки стічних вод відповідно до світових технологій. Лише за 2015-2016 роки компанія вклала в екологічні проекти близько 2,5 мільйонів євро.

Очисний комплекс "Компанії Ензим"

Очисний комплекс "Компанії Ензим"

Детальніше про те, як працює новітній очисний комплекс, розповідає Микола Шустер, технічний директор ПРАТ «Компанія Ензим»: «Це один із наших власних інвестиційних проектів екологічного спрямування, можна навіть сказати, що це проект як екологічний, так і енергозберігаючий. Ми провели модернізацію власних локальних очисних споруд з встановленням двох анаеробних реакторів. В результаті запуску комплексу ми маємо можливість збільшити якість очистки стічних вод і, в тому числі, отримати значний ресурс по енергоносію – біогазу – для власних потреб. Завдяки цьому на сьогодні ми заміщаємо близько 50% власних потреб природнього газу, а незабаром очікуємо замістити 70% потреб».

Експлуатується цей очисний комплекс цілодобово, 360 днів на рік. За словами технологів, на комплексі відбувається поглиблене очищення стічних вод, що зменшує навантаження на міські очисні системи. Доочищені завдяки комплексу стічні води надходять до міських очисних споруд окремим герметичним колектором околицею міста.

Микола Шустер додає, що тепер цим новітнім комплексом можна похвалитись не лише в Україні, а й у Європі, адже цими передовими технологіями уже цікавляться європейські фахівці: «Компанія має досить тривалий досвід реалізації екологічних проектів, за цей період ми спілкувались і спілкуємось із багатьма іноземними компаніями, з Голландії, Німеччини, Польщі. За цей довгий період роботи ми можемо теж свого роду вважатись експертами у даному напрямку, тож ми ділились з іноземними фахівцями нашим досвідом. До нас часто звертаються не лише місцеві, львівські чи українські виробники, а навіть і представники іноземних компаній для того, щоб відвідати цей об’єкт, який ми експлуатуємо, аби перейняти наш досвід очищення».

Водночас, екологічна відзнака «Зелене місто. Львів екологічний» на підприємстві сприймається як додатковий стимул для розвитку, який додасть команді, що працює над різними проектами у «Компанії Ензим», азарту і наснаги для успішної реалізації інших ініціатив, не лише екологічного спрямування. «Ми різновекторна компанія, яка займається багатьма проектами. Тому, у майбутньому, можливо, будемо номіновані по інших напрямках також», - додає Микола Шустер.

Текст і фото з нагородження Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: