Підгорецький замок хочуть таємно передати в концесію? (документи)

infomiks-pidgirtsi-zamok

У Кабміні розглядають питання про передачу у концесію замку в селі Підгірці Бродівського району.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила народний депутат Ірина Подоляк.

«Один із найцінніших і найкращих замків Центрально-Східної Європи в концесію таємно?

Вчора телефонував Тарас Возняк і попросив про допомогу. Львівську картинну галерею ніхто не питає, не інформує, заступники голови Львівської обласної ради Параска Дворянин і Володимир Гірняк про це нічого не знають, міністр культури довідується про це випадково. Зранку говорила телефоном з Олегом Синюткою. Він поінформований, концесіонування підтримує, ініціює і готує постанову КМУ про передачу», – написала Ірина Подоляк.

Вона додала, що партнером та ініціатором цієї концесії в уряді є заступник міністра економіки Юлія Ковалів.

«У мене кілька примітивних питань: чому підкилимно? хто інвестор? чому один інвестор? Чому саме цей замок? Де комплексний підхід до усіх замків України? Де конкурсність? Прозорість? Де успіхи концесії в Старому Селі і у Свіржі? (а вони провальні). Де успіх будь-якого концесійного проекту? Якщо треба ще один експериментальний проект, то чому саме на цьому замку проводити черговий мутний експеримент? Бо найкращий? Бо найцінніший? Чому не на Поморянському, Меджибізькому, Бережанському чи інших замках?

Підгорецький замок - може бути амбітним проектом президентів, місцем спільної спадщини України, Литви, Польщі, Австрії, великим музеєм і місцем зустрічей... Я не проти концесії як одного зі способів ревіталізації і збереження, але я категорично проти темних схем і таємних договорняків, нібито в ім'я «порятунку».

Чому б задля експерименту і порятунку не здати в концесію Маріїнський палац, замість гатити в нього щороку з бюджету сотні мільйонів гривень?

До речі у актуальному законі України «Про концесію» об'єкти культурної спадщини і замки не зазначаються», – написала Подоляк.

Довідка

Підгорецький замок (або Палац у Підгірцях) – пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області.

Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Станом на сьогодні замок зачинено на реставраційно-відновлювальні роботи. Для огляду доступні лише навколишні території та фасад.

2008 року Підгорецький замок потрапив до Переліку 100 пам'яток світу, що потребують негайної реставрації. Перелік складають працівники Всесвітнього фонду пам'яток. Внесення до Переліку полегшує отримання пам'яткою коштів на реставрацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: