Саакашвілі боротиметься за входження у вищий політичний дивізіон, – політолог

1433815288_caak

Міхеїл Саакашвілі, зрозумівши, що шляху для повернення назад у політику Грузії немає, боротиметься за місце в українському політикумі. Найочевидніше, спочатку він спробує своїх сил під час парламентських виборів. Про це ІА Дивись.info розповіли політологи Михайло Басараб та Анатолій Романюк.

Міхеїл Саакашвілі, зрозумівши, що шляху для повернення назад у політику Грузії немає, боротиметься за місце в українському політикумі. Найочевидніше, спочатку він спробує своїх сил під час парламентських виборів. Про це ІА Дивись.info розповіли політологи Михайло Басараб та Анатолій Романюк.

Михайло Басараб пояснив, що повернення Саакашвілі у грузинську політику неможливе, тож він побореться за своє політичне майбутнє на території України.

– Чи сьогоднішня заява Міхеїл Саакашвілі про те, що він йде поста голови Одеської ОДА, означає, його перехід в українську політику?

– За результатами грузинських виборів стало зрозуміло, що повернення Саакашвілі у грузинську політику неможливе, принаймні станом на сьогодні – це по-перше. По-друге, Саакашвілі треба боротися за своє політичне майбутнє на території України, бо альтернативного варіанту, як то повернення в Грузію, немає. Розбіжності між Порошенком та Саакашвілі були лише питанням часу. Ні у кого не виникало сумніву, навіть першого дня, що призначення Саакашвілі на посаду голови Одеської облдержадміністрації призведе до конфлікту між ним і президентом. Саакашвілі – амбіційний політик і, очевидно, приїхав до України не для того, аби перебиватися на посадах радника чи чиновника другої ланки. У нього є цілком конкретні амбіції для входження в український вищий політичний дивізіон. Тому Саакашвілі, звичайно, боротиметься за впливи – спочатку в українському парламенті, можливо, претендуватиме на посаду на прем’єр-міністра за підсумками наступних парламентських виборів, з виходом на президентський «забіг» у більш віддаленій перспективі.

– Чому ця заява з’явилася саме зараз?

– Появу його заяви саме зараз можна пояснити тим, що Саакашвілі хотів дочекатися результатів виборів у Грузії, щоб оцінити перспективи свого повернення назад. А таких шансів у нього зараз немає. Відповідно, остаточно ухвалене рішення про нарощення політичних м’язів в українській політиці. Напевно, Саакашвілі найближчим часом проведе з’їзд і оголосить, нарешті, про створення своєї політичної сили, презентує свою команду, окреслить цілі і, фактично, стане ще одним політичним суб’єктом, який буде претендувати на дочасні парламентські вибори. Тобто він поповнить групу політичних сил, таких як «Батьківщина», «Свобода», «Опозиційний блок», які домагатимуться дочасних парламентських виборів.

– Чи варто очікувати кроку у відповідь на заяву Саакашвілі від Петра Порошенка?

– Це залежить від багатьох обставин. Саакашвілі лише недавно став громадянином України. І, мені здається, у Порошенка завжди буде спокуса позбавити його громадянства або піти на якийсь інший, досить неординарний крок. Наприклад, порушення кримінального провадження щодо Саакашвілі, можливо, йтиметься про якісь зловживання з його боку, коли він перебував на посаді голови Одеської облдержадміністрації. Усе це може бути. Поки що це виглядає малоймовірно. Але я цього не виключаю. Принаймні якісь дії з боку Генпрокуратури чи інших структур щодо Саакашвілі цілком можливі.

– Чи була, на Вашу думку, робота Саакашвілі на посаді голови Одеської ОДА ефективною?

– Думаю, що ні. І про це говорять і багато фахівців, і , звісно, цифри. Одеська пасе задніх у рейтингу областей. Саакашвілі не вдалося відзначитися будь-яким доведеним до успішного кінця проектом. Мало того, Одеська область провалила експеримент, який впроваджувався у шістьох областях, коли збори від митниці мали йти на ремонт доріг. Було багато скандалів, конфліктів за участю Саакашвілі. Але ми не бачили якогось очевидного результату. Але, з іншого боку, діяльність будь-якого голови будь-якої облдержадміністрації в Україні не дасть якогось колосального ефекту за нинішніх обставин. Тобто не варто чекати на великі результати у країні, яка веде боротьбу із зовнішнім ворогом, там, де йде війна, у країні, де є колосальні проблеми із корупцією, де політика залишається клановою. Отже, коли загальна картина в державі не дуже, то ми не можемо вимагати від будь-якого голови обласної державної адміністрації дива на території якоїсь окремої області. Коли Саакашвілі йшов на цю посаду, то особисто в мене був великий скепсис, що він зможе щось зробити. Зрештою, так воно все закінчилося. Але він дав багато обіцянок і треба було розуміти, що настане час, коли треба буде відповідати за свої слова. Все закінчилося тим, що він об’єктивно провалив діяльність на посаді Одеського губернатора і, звичайно, цим підкосив довіру до себе. Якщо подивимося рейтинги, то авансом його політична сила мала достатньо велику підтримку серед виборців. На це вказували соціологічні дослідження. Після цього відбулося різке падіння, що засвідчило про розчарування у Саакашвілі з боку українців, зокрема і через його роботу на посаді голови Одеської облдержадміністрації.

Анатолій Романюк, політолог:

«Саакашвілі шукає своє політичне майбутнє, і це значною мірою пов’язано зі складнощами, які існують в нього на Батьківщині. Так виглядає, що перебування на посаді в Україні розглядалося ним як один з варіантів, але не основний, адже він брав участь у парламентських виборах у Грузії. Можливо, він не бачить такої перспективи в Україні, яка б задовольнила його амбіції. Саакашвілі дуже швидко увійшов в українську політику. Створення нової політичної сили, яку він уособлював, її розкрутка дала певний ефект. Але в політиці є така закономірність, що політична сила, яка швидко розкручується  і набирає рейтинг, може так само швидкого його втрачати, не маючи серйозної основи під собою. Це все-таки була гра на коротку дистанцію, оскільки перспектива дострокових виборів сьогодні досить примарна, і ми взагалі не знаємо чи вони будуть. Саакашвілі розуміє, що грати в таку довгу гру йому в Україні складно і це одна з причини, чому він йде з посади. Хоча відомі випадки коли політики повертаються після того, як взяли паузу. У випадку Саакашвілі говорити остаточно, що він пішов і його не буде в українській політиці, я б не наважився».

Нагадаємо, сьогодні голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі оголосив про свою відставку.

Володимир ГАЛЕЧИК, Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: