Перемога Трампа – це перемога невизначеності американської зовнішньої політики, – політолог

160413203832_trump_624x351_reuters_nocredit

Республіканець Дональд Трамп, за попередніми даними, переміг на виборах президента Сполучених Штатів, перемігши представницю від демократів Гілларі Клінтон. Чого чекати Україні від зміни господаря Білого дому, чи зміниться зовнішня політика США щодо нашої держави.

Розмова про це із політологом Олексієм Полтораковим.

Олексій Полтораков

Олексій Полтораков

– Відверте загравання Трампа з Володимиром Путіним не віщувало нічого доброго для України. Чого чекати нам після виборів у США?

– Фігуру президента США, навіть таку яскраву і одіозну чи, навпаки, одіозну в своїй яскравості як Трамп не варто переоцінювати. В США добре як ніде працює система стримування і противаг, яка дуже обмежує президента в реалізації і стратегії. Що Клінтон, що Трамп будуть  зобов’язані найближчим часом представити Конгресу свою стратегію, зокрема і зовнішньополітичну як ключовий елемент, призначити і провести через той же парламент свого держсекретаря – імплементатора зовнішньої політики, міністра оборони та інші знакові фігури. Тобто прийти до консенсусу, а це без компромісів неможливо. Це по-перше. Плюс варто враховувати й те, що, обравшись президентом, представник якоїсь партії чи то республіканців, чи демократів у якомусь сенсі перестає бути політиком, членом партії і стає державним діячем. Тобто його передвиборча риторика і заяви, в певному смислі, відходять на другий план і він починає реалізовувати інтереси Америки так, як він це бачить. Трамп бачить дуже яскраво і дуже сильно, однак це аж ніяк не означає, що у зовнішній політиці буде серйозний поворот і ситуація повернеться, скажімо, до стратегічного партнерства з Росією. Просто довгограюче протистояння Росії з Америкою набуде нових форм, нових видів і нових вимірів.

– Чим вигідна чи, навпаки, невигідна для України перемога Дональда Трампа?

– Перемога Трампа невигідна Україні порівняно з перемогою Клінтон у тому, що у неї, так чи інакше, достатньо тісні зв’язки з Україною. Наприклад, один із спонсорів фонду Клінтон – український олігарх Пінчук, чого не варто скидати з рахунків. Плюс під час свого перебування на посту держсекретаря Клінтон піднялася на пострадянській риториці, зокрема на цей період припав грузинський конфлікт і багато інших. Тобто вона у питанні пострадянського простору, загалом, і України, зокрема, у темі. Чого не можна сказати ні про Трампа, ні про його команду. Тому перемога Трапма – це перемога, скажімо так, не проукраїнськості, не проросійськості, а перемога невизначеності американської зовнішньої політики. Чим, звісно, спробує скористатися Росія, однак скористатися вона цим зможе тільки у короткотерміновій перспективі з багатьох зовнішніх і внутрішніх причин. У силу цього перемога Трампа об’єктивно не тішить з одного боку, однак її не варто переоцінювати з іншої.

– Українці Америки більш прихильно ставилися до республіканців, зрештою, й республіканці були більш лояльними до України. Чи зміниться це з приходом до влади Трампа?

– Американці українського походження у великій американській політиці вплив мали непрямий, скажімо, на відміну від єврейського, вірменського, часом азербайджанського та іншого лобі. Вони сильні саме на локальних рівнях, на рівнях штатів, на рівнях впливу на тих же губернаторів, на місцеві парламенти, де діє система стримування і противаги. Тобто коли президентом стає представник Республіканської партії, то на місцях посилюється представництво Демократичної партії, яка у відношенні до українців займає у чомусь навіть більш м’яку позицію, ніж республіканці.

Читайте також: Україна має реальні шанси на підтримку Конгресу США в разі перемоги Трампа на виборах, – посол Чалий

– Але, власне, республіканці лобіювали надання Україні летальної зброї, однак Обама так і не зробив цього. Чи може це змінитися з приходом до Білого дому республіканця Трампа?

– Боюся, що, незважаючи на те, що Трамп формально представляє Республіканську партію, його передвиборча риторика і передвиборчі заяви показують, що він не лобіюватиме це питання, на відміну від тієї ж Клінтон, яка більш чітко і однозначно висловлювалася на підтримку України у протистоянні з Росією, саме вона, зрештою, заявила, що агента КДБ Путіна нема душі, тобто це перегукується із словами республіканця Рейгана про імперію зла. А все решта, тобто надання чи надання зброї – це все прерогатива Конгресу. І ці питання вирішуватимуть об’єктивні зовнішні обставини, наприклад, перспектива ескалації конфлікту на сході України, яка очікується вже навесні. І, до речі, у часі збігається десь з інавгурацією.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах Америка відбувають вибори президента країни. За попередніми даними, перемає представник Республіканської партії Дональд Трамп.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: