Мовчання – золото: чи зіпсують пости політиків у Facebook українсько-американські стосунки?

15044748_711500605684444_1135599259_o

На щастя чи на жаль, але українські політики встигли себе проявити і у день, коли головним героєм новин став Дональд Трамп, новообраний Президент США. І відзначилась наша політична еліта теж, скажімо так, не зі знаком «плюс», адже можновладці кинулись підчищати те, що раніше було наговорено на тоді ще кандидата у президенти Дональда Трампа.

І в цій ситуації, звичайно, можна було би посміятись (як це зробив весь український інтернет) із такої «стійкої та зваженої» позиції наших очільників, та й розійтись. Однак, давайте все ж зробимо висновки із того, що сталось, адже це, виглядає уже симптомом для нашого істеблішменту.

Складається враження, що деякі гравці української політики просто не розуміють, що за слова, навіть і на власній сторінці у Facebook, треба відповідати, і що українські медіа та загалом суспільство сприймають ці дописи здебільшого як програмні. Відтак, вчора після інформації про перемогу Дональда Трампа, міністр МВС Арсен Аваков вирішив приховати свій не надто приємний відгук про новообраного очільника США.

5822ed4759ccd-1

Втім, після розголосу, Арсен Аваков пост повернув назад. Така плутанина, звичайно, могла відбутися і через політику видачі новин на Facebook, тому сказати напевно, чи готовий відповідати за свої слова очільник МВС, важко. А от Олег Ляшко сховатись за технічними особливостями Facebook не зможе. Очільник Радикальної партії назвав перемогу Трампа «катастрофою». Потім щось зважив і написав інакше – висловив сподівання, що всі заяви Трампа – передвиборча риторика.

8d7ba2e

Загалом, низка українських політиків встигла багато чого цікавого і емоційного написати на адресу Трампа-кандидата під час виборів. У медіа вже з’явилась низка прогнозів щодо того, що неприємні оцінки Трампа у Facebook погіршать українські стосунки зі США, аргументуючи тим, що Трамп уже один раз відмовив українському Президенту у зустрічі. Про це ми запитали в експертів-політологів.

Гріх чи не гріх?

З одного боку, міняти свою позицію та певною мірою відмовлятись від попередніх слів – практика не нова і не дивна для політики.

55_tnУ цьому, на думку політолога Олександра Палія, немає нічого екстраординарного. «Можливо, підтирати пости – не має сенсу, тому що ці заяви з інтернету не зникають, але переглядати їх є сенс, адже з’являється якась нова інформація, завжди зманюється ситуація, змінюються погляди, тож нічого дивного тут немає, це є скрізь, навіть у американських політиків», - вважає Олександр Палій.

14787459_1683829228599019_135504436_o-1

Натомість, політичний оглядач Дивись.info Дмитро Посипанко вбачає у цій ситуації відсутність стратегічного мислення українських політиків: «Нашим політикам, особливо фейсбучним, вартувало б взагалі навчитись спочатку думати. Потім навчитись думати стратегічно. А лише тоді займатись великою і серйозною політикою, - говорить Дмитро Посипанко. - Містечкове мислення притаманне майже усім нашим представникам псевдоеліти. І навіть Президент Порошенко, який, здавалося б, вміє мислити стратегічно, не знайшов часу зустрітись з кандидатом Трампом. Чомусь він був свято переконаний, що Президентом США вперше стане жінка.

Чи є проблема?

Поки українці пишуть гнівні пости у тому ж Facebook про те, як недалекоглядні Аваков і Ляшко спричинять кризу у стосунках України і США, політологи заспокоюють – жодного ефекту чи реакції на ці висловлювання й пости не буде, адже новому Президенту США, по-перше, не до Авакова, а, по-друге, офіційні представники України трималися під час виборчих перегонів у Штатах в межах дозволеного.

[dyvys_blockqoute text="Вони що, насправді вірять, що Трамп і його служба буде читати архіви соцмереж політиків з України?" author="Дмитро Посипанко"]

«Вони що, насправді вірять, що Трамп і його служба буде читати архіви соцмереж політиків з України? – коментує Дмитро Посипанко. - Вони що, насправді вірять ще у те, що після оприлюднення декларацій нашої влади із мільярдами чорного кешу, їм хтось в Штатах дасть ще якісь гроші? Якщо так, то їм можна лише поспівчувати і порадити зняти рожеві окуляри».

[dyvys_blockqoute text="Я не думаю, що адміністрація, тим більше, переможна адміністрація, буде настільки мстивою, щоб  вичитувати, хто про що писав" author="Олександр Палій"]

«Я прекрасно розумію міністрів, які видаляли пости, бо ж не треба, аби воно висіло в інформаційному просторі і псувало нам відносини з новою адміністрацією. Але насправді Трампу є, чим займатися, - коментує Олександр Палій. - Всередині країни у них стільки заяв зроблено, що йому до українських заяв не буде діла. Я не думаю, що адміністрація, тим більше, переможна адміністрація, буде настільки мстивою, щоб  вичитувати, хто про що писав. У нас є  офіційні ограни – Президент і Кабінет Міністрів, і МЗС. Вони у нас були дуже коректні, не втручалися у хід американської кампанії. А саме ці органи представляють державу Україна і на цьому рівні у нас було все нормально».

Урок для політикуму

Водночас, Дмитро Посипанко наполягає, що українським політикам  перед тим, як реагувати на щось публічно, варто навчитись зважувати, що є програмною заявою, а що лишається просто політичною риторикою, скерованою на певну аудиторію: «Я вже про це говорив і знову повторюсь. Передвиборча риторика усюди однакова. Її потрібно дуже добре фільтрувати і розуміти, що вона розрахована на внутрішнє споживання. Тобто уся риторика Трампа під час передвиборчих перегонів писалась для вух американців, а не міжнародної спільноти. Він говорив те, що хотіло почути американське суспільство. В Україні реагувати на заяви кандидата Трампа потрібно було, але треба було це робити професійно. І робити це мали професіонали. На жаль, нашим політикам ще довго і багато треба вчитись», - вважає політичний оглядач.

Детальніший політичний огляд тижня, що минає, дивіться уже наступного понеділка: аналіз ключових подій, прогнози і основні висновки від політичного оглядача ІА Дивись.info Дмитра Посипанка.

Валерія Дубова

Карикатура: Антон Бриних

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: