Пам’яті побратима: про Василя Кіндрацького знімають фільм

original-1

Письменник, доброволець Борис Гуменюк почав зйомки фільму про свого побратима колишнього бійця добровольчого батальйону ОУН, згодом – десантника 81-ої десантної бригади Василя Кіндрацького, з позивним Кіндрат, який 28 травня 2015 року загинув у Водяному.

Борис Гуменюк

Борис Гуменюк

«Фільм про друга, про побратима, про загиблого побратима, якого вже з нами немає, який віддав за нас, за нашу країну своє життя. Хочу розповісти історію людини, щоби на її прикладі подивитися на історію країни, нашої боротьби, як вона сьогодні виглядає, про ці роки», – розповів Борис Гуменюк.

Багато відео відзняв здебільшого сам пан Борис, є багато відео, яке знімав сам Кіндрат на свою камеру.

«Так сталося, що його камера залишилася у мене. Є багато випадкового відео, бо приїжджало безліч операторів 2014-2015 роках до нас, у Піски, робити різні сюжети. І Кіндрат то тут, то там потрапляв у кадри. Хотілося б, звісно, зробити відео з ним, але, на жаль, його немає. Тому ми, усі гуртом, його друзі, побратими, родина повинні дожити і дограти, в хорошому сенсі слова, в кадрі те, що не дожив і не дограв він», – продовжує літератор.

Сама ідея фільму належить Борису Гуменюку.

«Ідея моя, сценарій мій, продюсерство, якщо це так можна назвати, теж моє. Бо поки що все це робиться власним коштом. Думаю, трохи будуть допомагати побратими, родина, а далі побачимо. Я наразі все –  і режисер, і монтажер, і оператор. Будемо залучати людей. Я не знаю, хто буде режисером цього фільму. Розглядається безліч кандидатур. Це може бути хтось з наших метрів документалістів. Зрештою, це не так вже й важливо. Для нас важливо зробити кіно, розповісти історію людини, героя-добровольця і через цю краплинку побачити весь океан, побачити весь український народ у його нинішній боротьбі. Наразі це авторське кіно і я автор цього авторського кіно», – зазначив пан Борис.

І зауважив, що ставить собі на меті зробити добре кіно.

«Я ніколи кіно не робив, але як людина безпосередньо причетна до культури і вмію побудувати речення в літературі, зможу побудувати і кадр», – зазначив письменник.

Він сподівається, що стрічка побачить світ 10 березня, у день народження Кіндрата.

«Якщо не встигнемо, то, можливо, до дня його загибелі – 28 травня. Сподіваємося, кіно піде у прокат, його покажуть на телебаченні. Зрештою, я переконаний, що його покажуть на телебаченні. Звичайно, воно буде в Інтернеті у вільному доступі. Його кожен зможе подивитися, качати. Можливо, це буде комусь цікаво на фестивалях. Я роблю кіно не задля кіно, а задля свого друга. Це своєрідний меморіал Кіндрату, мій вклад у пам'ять про мого друга, мій обов’язок і я хочу його виконати», – підсумував Борис Гуменюк.

Довідка

Василь Кіндратський народився в селі Струпків Коломийського району Івано-Франківської області.

У 1983-1989 рр. навчався на факультеті журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка, здобувши відповідний фах.

Був заступником голови Львівської крайової організації Народного Руху України, головою Миколаївської РДА Львівської області 2005-2010 рр.

Під час російсько-української війни 2014 року добровольцем пішов на фронт захищати Батьківщину у складі батальйону ОУН. Згодом – десантник 81-ої десантної бригади.

Напередодні загибелі Василь Кіндрацький героїчно встановив прапор ОУН на найвищій точці на шахті у Водяному, з якої видно Донецьк і позиції противника, і яка постійно перебувала під обстрілами.

original

Загинув 28 травня 2015 року під час танкового обстрілу позиції українських бійців «Шахта» поблизу с. Водяне під Донецьком. У результаті прямого влучення снаряду отримав тяжкі поранення. Після того в лікарні ще був деякий час при свідомості, лікарі 40 хвилин боролися за його життя.

Панахида за героєм відбулася в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра та Павла. Похований на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань №76.

20 лютого 2016 року в райцентрі Миколаїв Львівської області відкрили меморіальну дошку Василеві Кіндрацькому, її встановили на фасаді адмінбудинку Миколаївської районної ради.

Нагороджений Василь Кіндрацький орден Богдана Хмельницького III ступеня і орден «Народний Герой України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: