Розпочалось розслідування за фактом підроблення документів посадовцями Львівської митниці

voseny-2013-novyi-pp-1

Прокуратурою розпочато розслідування за фактом службового підроблення офіційних документів посадовцями Львівської митниці.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Прокуратурою Львівської області 9 листопада поточного року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами внесення службовими особами Львівської митниці ДФС завідомо неправдивих відомостей до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор». Вказане дало можливість громадянам-нерезидентам з січня по вересень цього року ввезти на територію України більше 10 тисяч транспортних засобів на іноземній реєстрації.

На даний час, слідчими прокуратури з’ясовуються усі обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, у тому числі встановлюється розмір заподіяних збитків, спричинених несплатою ввізного мита на транспортні засоби, що перебувають на митній території України, як тимчасово ввезенні терміном до одного року і які на даний час не вивезені за межі України.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому журналісти підняли тему свідомого внесення львівськими митниками неправильних відомостей у систему  АСМО «Інспектор». Як йшлося у тексті розслідування, «керівництво служби ДФС виявило масштабні зловживання та маніпуляції з даними, які вносяться до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор». Відповідно начальникам Житомирської, Закарпатської, Львівської, Сумської та Чернівецької митниць ДФС доручено провести відповідні перевірки, а до посадових осіб митниць ДФС вжити заходів дисциплінарного впливу. Цим же протоколом зобов’язано начальників Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Луганської, Львівської, Одеської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської митниць ДФС здійснити перевірки фактів видалення, внесення змін, перезапису даних, що вносилися посадовими особами митниць ДФС до електронних журналів пунктів пропуску АСМО «Інспектор» за період з 01.01.2016 р. по 16.09.2016 р. з метою встановлення дій, які містять корупційні ризики».

Як діяла схема: «На територію України заїжджає громадянин Польщі і подає документи до оформлення. Митник бере паспорт громадянина і технічний паспорт транспортного засобу, вносить дані громадянина в вищезгадану електронну базу. І якщо цей громадянин вже має ввезені на територію України транспортні засоби, то в системі спрацьовує автоматичний ризик «АСАУР». Він реагує на прізвище громадянина або серію чи номер паспорта. Що тоді робить «спритний» митник: видаляє прізвище цього громадянина, заносить в базу неіснуюче прізвище чи паспортні дані (залежно від того, як спрацювала програма ризиків). Потім повторно проводить перевірку по «АСАУР»: цього разу програма не видає ризиків, він знову видаляє неіснуюче прізвище, вносить дані даного поляка і успішно здійснює митне оформлення».

Журналісти ІА Дивись.info уже відправили відповідні запити у Прокуратуру, СБУ а також Митницю.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: