10 цитат кримськотатарського лідера Джемілєва

mustafa-dzhemilyev_large

Один з найвідоміших борців за права кримськотатарського народу, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв сьогодні, 13 листопада святкує своє 73-річчя.

Все своє життя він присвятив боротьбі за права людей, за права свого народу у часи СРСР. За це Радянська влада неодноразово ув'язнювала Джемілєва. Загалом за своє життя він 15 років провів у місцях позбавлення волі.

З проголошенням незалежності України Джемілєв брав активну участь у політичному житті держави. Був народним депутатом кількох скликань і автором десятків законопроектів.

Сьогодні він знову став ворогом для Росії - адже виступає проти анексії Криму та окупаційної влади на півострові.

dzhemylev1

Сайт Дивись.info підготував 10 кращих за версією редакції, цитат Мустафи Джемілєва.

«Для нас гранично очевидно, що в складі російської держави у кримськотатарського народу немає і ніколи не буде перспектив не тільки на подальший розвиток, але навіть на збереження національної самобутності, на гідне вільне життя»

«Ми виходимо з того, що військове рішення неможливе. Тому що, якщо почнуться військові дії, окупанти в першу чергу почнуть знищувати кримських татар, навіть якщо ті не будуть проявляти якоїсь ворожості»

«Необхідно, звичайно, щоб Україна мала чітку позицію, щоб постійно на всіх форумах говорилося, в тому числі в Мінському форматі, не тільки про звільнення Донбасу, але також і про звільнення всіх окупованих територій»

«Я голодував десять місяців. Тиждень нічого не їж, потім приходить лікар, обмацує. Якщо ти вже при смерті і з рота трупний запах йде, тебе починають годувати примусово. Наглядач тримає тебе за руки, санітари вводять роторозширювач, в нього - шланг, через лійку вливають живильну рідину. Я швидко зрозумів, що пручатися не треба, інакше розширником зуби виб'ють або окріп заллють, щоб стравохід спалити»

«Коли я вперше летів до Криму, в 1973 році, поряд зі мною в літаку сиділа дівчина. В аеропорту вона запитала: «Як вам наш Сімферополь?» А я відповів: «А як вам наш Крим?»

«Росія зараз не рахується ні з міжнародно-правовими нормами, ні зі своїми добровільно прийнятими зобов'язаннями і підписаними договірними актами. Та й втрачати їй залишилося мало що»

«Найголовніше, гнітюче - повітря несвободи: у Криму повернувся старий режим, радянський...»

«Столтенберг, коли виступав на Форумі експертів НАТО, говорив про те, що Грузія, наприклад, зробила більше, ніж ми. Але Грузія - це невелика країна, їй легше, ніж Україні. Україні потрібно ще багато зробити. Але кінцева мета, звичайно, вступ до НАТО - ми будемо прагнути цього»

«За останніми відомостями, туди привезли ще вертольоти і ракети, включаючи С-400. Вони перетворюють Крим на потужну військову базу, в непотоплюваний авіаносець, який вже становить загрозу не тільки Україні, але і країнам Чорноморського регіону - Болгарії, Румунії і Туреччині. Були відомості від активістів Меджлісу про те, що туди завезли шість ядерних боєголовок. Ні НАТО, ні наша розвідка з точністю не підтверджує і не відкидає, але найцікавіше те, що сама російська преса, самі російські чиновники кажуть, що Крим зараз в стані запускати ядерну зброю з території Криму, вони цього не приховують»

«Є дуже багато методів, ненасильницьких, демократичних, які дозволяють нашим співвітчизникам відстоювати свої права. Я б закликав їх бути більш активними в цьому плані»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: