Скандал у МОН: школярам нав’язують, що Росія і Україна – одна держава?

Після того, як Міносвіти розіслало до шкіл анкети, щоб провести опитування серед учнів 7-11 класів, розгорівся скандал, оскільки серед іншого у дітей збиралися запитувати чи Україна і Росія повинні бути однією державою.

Невдовзі опитування скасували, бо влітку в анкети закінчилася ліцензія, але подібні «експерименти» проводилися вже раніше. Про це повідомила українська письменниця Лариса Ніцой.

Отже, все почалося тоді, коли у соцмережах з’явилася копія листа Департаменту загальної та середньої освіти МОН до місцевих органів управління освітою, загальноосвітніх навчальних закладів. В документі зазначається, що український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ» планує проведення соціологічного опитування серед учнів 7-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України на тему: «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів». Дослідження проводитиметься у жовтні-грудні 2016 року.

Підписав лист директор департаменту Юрій Кононенко.

15056409_1309926842372778_4417083490775942039_n

Здавалося б, нічого надзвичайного не відбулося, однак деякі з питань в анкеті викликали чималий резонанс. По-перше, анкета виявилася російською мовою, по-друге, серед запитань є такі: «Українська і російська культура цілком однакові», «Україна і Росія повинні бути однією державою». Школярам пропонують дати оцінку поняттям за шкалою від 1 до 8-ми. А також упорядники анкети пропонують дати відповідь на запитання: «Існує декілька можливих варіантів розвитку України в майбутньому. Якому одному з цих варіантів ви надаєте перевагу?» А ось і запропоновані варіанти відповідей: «Україна залишається повністю незалежною, позаблоковою державою», «Україна стає частиною великого союзу, який включає Росію», «Україна стає частиною Європейського Союзу», «Україна розпадається на декілька окремих держав», «Важко сказати».

Отже, авторами запитань є проект MYMEDIA, гасло якого «Сім країн – одна ідея».

На сайті компанії зазначається, проект спрямований на підтримку плюралістичної медійного середовища, зміцнення незалежних ЗМІ і медійних інституцій, підвищення якості та охоплення аудиторії місцевих ЗМІ тощо. А також, що проект MYMEDIA розрахований на чотири роки, реалізується консорціумом NIRAS, провідною датською консалтинговою компанією, і ВПС Media Action спільно з партнерами з семи країн – України, Білорусі, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та Туреччини. Фінансується Міністерством закордонних справ Данії (DANIDA).

«Адже можна було замість питання «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы» написати «Украинская и русская культуры совершенно разные» - так чи ні. Замість запитання «Украина и Россия должны быть одним государством» запитати «Украина и Россия – разные государства» - так чи ні. Замість формулювання «Украина распадется на несколько отдельных государств» - подати «Украина будет самостоятельным сильным государством» - так чи ні. Але ж такі питання не цікаві для експерименту, правда?» – прокоментувала на своїй сторінці у Фейсбук письменниця.

Крім того, вона наголосила, що анкету Міністерство освіти таки скасувало, однак геть  не з тих причин, які видаються в цій ситуації логічними.

«Поки активісти обурювалися шкідливими, навмисно антиукраїнськими формулюваннями, прийшла радісна звістка. Виявляється, дану анкету кілька днів тому відмінили! Невже МОН підійшло професійно до питання?! Невже побачили, що даний опитувальник антидержавницький та антипедагогічний?! Невже зрозуміли, що українські діти не піддослідні кролики, яких можна зомбувати, а тоді опитувати з року в рік чи діє?! Увага, анкетування не проводитиметься, бо в анкети ще влітку закінчилася ліцензія! Отака причина. А якби ліцензія була довшою – то? Додумуйте самі. Отакі ми маємо глибокомислячі професійні, патріотичні кадри», – додала Лариса Ніцой.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: