Мітинги під ВР: народний протест чи гра на руку Путіну?

20161115133306_img_9780

У Києві починаються анонсовані акції протесту. Одразу кілька колон мітингувальників збираються в урядовому кварталі столиці. Основні вимоги – зниження тарифів, проти підвищення цін на хліб, проти глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, за підвищення пенсій, а також дострокові парламентські вибори.

О 8-ій ранку Площу Незалежності та Хрещатик перекрили для проїзду транспорту через високу загрозу терактів. За периметром встановлені металошукачі, працюють кінологи та вибухотехніки. У людей поліція перевіряє документи та особисті речі. Організатори мітингів анонсували участь у них від 5 до 50 тисяч осіб.

Навпроти НБУ, на вулиці Інститутській, стоїть дві сцени – ініціативи «5.10» Геннадія Балашова та «За життя» Євгена Мураєва. До речі, входи до Нацбанку заблокували Нацгвардія і поліція. Людям організовано видають прапори.

Біля плакату з гаслом проти підвищення тарифів збираються люди з прапорами «Фінансового майдану» і люди в футболках ГО «НБУ» («Національне благо України») тощо. Як повідомляє кореспондент ІА Дивись.info, протести проти глави Нацбанку мають явно проплачений характер. Серед учасників акцій – чимало пенсіонерів.

У центральній частині столиці багато автобусів із правоохоронцями. Анонсувалося, що порядок охоронятимуть 5 тисяч осіб.

Режисер об’єднання «Вавилон’13» Костянтин Кляцкін повідомляє, що, крім відверто «70-гривневих» (стандартна плата за мітинги тарифного майдану) з боку університетської підійшли відверті тітушки: «Ненавиджу ці пики. Згадав відразу, як на цьому ж місці колись гранату кинули в оточення».

Тим часом до Святошинського районного суду Києва не доставили п’ятьох колишніх беркутівців, а саме: Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янишевського. Причина – увесь особовий склад київської поліції здіяний в охороні громадського порядку піж час протестів. Відтак наступне засідання суду відбудеться аж 22 листопада.

За попередніми даними, загалом в акція протесту беруть участь 3 тисячі осіб.

Є вже й перша реакція політиків на нинішні події. Наприклад, перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбук: «Мені здається безсоромним використання європейської символіки на проплаченому мітінгу і автопікеті. Тим більше безсоромно це напередодні Революції Гідності. Ті , хто це зварганив, точно не бували на Майдані, бо знали б, що справжній протест, драйв, віру у власні сили не можна купити і проплатити.

P.S. Просуваюся на роботу. Дорога до ВР забита машинами з прапорами з європейською символікою і неукраїнськими номерами. Естонськими, латвійськими, польськими.

Хтось до сьогодні чув про організацію «АвтоЄвропа»? Розкажіть, пліз, хто це і чиї вони будуть? Чому сьогодні в Києві, а не в європейських столицях вимагати безвіз для України напередодні річниці Революції Гідності. Не вимагають не будувати газопроводи в обхід України разом з Газпромом? Не вимагають продовження санкцій і тиску на РФ по звільненню заручників? Чому литовців і поляків, які півзарплати віддають за комуналку і заощаджують на всьому, хвилюють тарифи наші?»

Водночас відомий волонтер, а нині помічник міністра оброни Юрій Бірюков так відреагував на сьогоднішні події: «Останні 5 діб йде активне розгойдування в ЗСУ. З використанням спецзасобів, з використанням «балакунів»… Армію качають. Просто вдумайтеся – хтось зараз, прямо в цю хвилину, качає настрій в армії. Цей хтось хоче домогтися перемоги над нами саме такою ціною… Той, хто зараз організовує і/або виходить на всі ці протести, законні і гарантовані Конституцією, качає армію. Качає країну. Ставить країну під загрозу. Це не 2013 рік. Це не 2004 рік. Це третій рік війни! Той, хто зараз хоче покричати про «злочинну владу», «нестерпні тарифи» – дійсно усвідомлений або несвідомий помічник, друг, товариш і брат Путіну.

Ви, учасники протесту, підставляєте армію. Тим, що змушуєте бійців нервувати про тил. Відволікаєте від прицілу, від нічника, від гашетки…»

А політолог Михайло Басараб прокоментував у Фейсбук: «Шукай у всьому позитив. У пародійній революції Тимошенко, Мураєва і тітушок є очевидна користь. Цей движ підштовхує владу до моменту істини – коли інстинкт самозбереження змусить таки почати генеральну чистку держави хоча б від регіоналів. Не хочете починати з себе, почніть з них. Люди вас підтримають. І не за гроші. Ми, українці, такі. Хлопцям на пагорбах дуже не хочеться, бо комфортно сидять. Однак доведеться. Інакше буде реальна революція. З невідомим наслідками, але буде».

Фото: Юлія СТАРОДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: