Наступного року запустять пробний потяг через Бескидський тунель

558

Будівництво Бескидського тунелю триває, згідно із графіком, і на кінець наступного року вже плануються перші пробні проходи потягів.

Про це 18 листопада 2016 року, відвідуючи Бескидський тунель у рамках робочої поїздки до Закарпатської області, заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«Інфраструктурні проекти – це довготривалі проекти. Має бути стабільна політика Держави, прогнозованість і розвиток. Бескидський тунель – яскраве тому свідчення. Дуже приємно, що компанія дотримується графіків. Ми сподіваємось до кінця наступного року мати вже пробні потяги, які пройдуть крізь новий Бескидський тунель», - зазначив Володимир Омелян.

Міністр наголосив, що наразі низка великих інфраструктурних проектів, які здатні вирішити проблеми певних регіонів і покращити сполучення на державному рівні, знаходяться на стадії проектування: «Про інші інфраструктурні об’єкти в Україні, їх дуже багато, ми зможемо предметно говорити лише тоді, коли ми будемо готові. Зараз ми на стадії проектування. В першу чергу, це мостові переходи, безумовно, це морські порти і, я сподіваюсь, новий проект на Укрзалізниці, який має втілити нова команда».

Крім того, Володимир Омелян повідомив, що наразі тривають переговори з Європейськими партнерами щодо уніфікації залізничних колій: «У Західній Україні є багато ідей щодо євроколії, щодо продовження українського стандарту колії на Європейський Союз. Але наразі це на стадії переговорів і треба дійти хоча б до стадії переговорів».

Довідка

Бескидський тунель – другий за довжиною (після Лутугинського) залізничний тунель в Україні. Розташований в Українських Карпатах, на Бескидському перевалі. Належить до 5-го Пан'європейського транспортного коридору (Італія – Словенія – Угорщина – Словаччина – Україна – Росія).

Після завершення будівництва пропускна здатність тунелю збільшиться з 47 до 100 пар поїздів на добу, а швидкість проходження виросте з 15-40 до 60-70 км/год. Чинний одноколійний Бескидський тунель побудований в 1886 році і є другим за довжиною залізничним тунелем в Україні.

На даний час пропускна здатність тунелю явно недостатня, що завдає значні економічні збитки Львівській залізниці.

У 2006 році «Укрзалізниця» оголосила тендер на реконструкцію Бескидського тунелю.

З 2007 року ведуться проектно-вишукувальні роботи, розвідка рельєфу і геодезичні роботи. На ці роботи виділено кошти в сумі 40 млн. доларів США від ЄБРР. Бескидський тунель – перший значний елемент транзитної транспортної інфраструктури України, що створюється за роки незалежності із залученням іноземних фінансових ресурсів. Проектом передбачено будівництво нових під'їзних шляхів і створення нового двоколійного залізничного тунелю поряд з чинним, завдовжки 1822 м і площею поперечного перетину 115 м кв.

Підготовчі роботи розпочато 2011 року. Впродовж наступних двох років було проведено міжнародний тендер з вибору підрядника для проектування та будівництва тунелю. У серпні 2013 року затверджено проект.

Безпосередньо будівництво розпочалося у 2013 році.

За проектом новий тунель буде двоколійним протяжністю 1822 метри (без порталів 1764,5 м). Ширина становитиме 10,5 м, висота – 8,5 м.

Будівництво планувалося завершити у 2016 році, потім внаслідок економічної кризи, спричиненої російською збройною агресією проти України, фінансування робіт стало недостатнім і були думки, що будівництво триватиме до 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: