Сторони домовилися домовлятися далі, – політолог про безвізовий режим

558444

На саміті Україна-ЄС в Брюсселі представники Євросоюзу прогнозують, що угода про безвізовий режим може бути підписана до кінця року, зазначаючи, що Київ виконав усі взяті на себе зобов’язання. Однак конкретних дат ніхто не називає.

На саміті Україна-ЄС в Брюсселі представники Євросоюзу прогнозують, що угода про безвізовий режим може бути підписана до кінця року, зазначаючи, що Київ виконав усі взяті на себе зобов’язання. Однак конкретних дат ніхто не називає.

Чого варто чекати від нинішнього саміту і коли Україна може розраховувати на підписання довгоочікуваної угоди ІА Дивись.info поцікавилася в експертів.

rmzp5chfyx44ubb23afr5sbfdhjcpwkq

Богдан Яременко, український дипломат і громадський діяч. Колишній генеральний консул України в Стамбулі:

«Підписувати сьогодні нічого не повинні були. Україна зобов’язалася і сім років виконувала свої зобов’язання щодо внутрішніх реформ, які б дозволили європейцям прийняти рішення, що міграційна або інші практики в Україні відповідають європейським стандартам, а тому українці  можуть отримати безвізовий режим. Європейці підтвердили, зокрема Дональд Туск заявив, що до українців жодних питань нема. Українці повністю, остаточно, блискуче впоралися зі своїм завдання і Україна готова до отримання безвізового режиму. Тим не менше це питання повинно розглядатися у Європейському Союзі. ЄС на внутрішніх своїх процедурах повинен завершити їх і прийняти остаточне рішення. Це рішення затримується з огляду на виникнення нової проблеми. Європейські країни в рамках існуючої міграційної кризи хочуть запровадити новий механізм тимчасового призупинення рішень про безвізовий режим з третіми країнами. Поки цей механізм не вироблений, відповідно, не приймається й остаточне рішення про запровадження безвізового режиму по Україні. Дональд Туск на прес-конференції спробував зробити дуже обережний прогноз щодо можливості вирішення остаточно питання, фактично прийняття рішення про запровадження безвізового режиму по Україні  до кінця цього року. Тепер треба тільки чекати. В даному випадку Україна нічого не може зробити для того, щоб якось вплинути на це рішення».

955e34a8-c879-4b35-b224-f044bacc6f96_w987_r1_s

Олексій Полтораков, політолог:

«Саміт, особливо такий багато форматний, – це насамперед публічно-політична подія. Зазвичай на таких заходах, як то говориться, сторони звіряють годинники і виносять на поверхню хоча б попередні рішення проблем, які були напрацьовані задовго до саміту. Тобто саміт, як правило, фіксує якусь тенденцію, яка намагається бути позитивною. Сьогоднішній українсько-європейський саміт у жодного випадку не був прив’язаний до жодної принципової події, на кшталт безвізу чи ще чогось. Це періодичний захід, на якому сторони навіть не узгоджували позиції, а, власне, як я вже сказав, звіряли годинники. Більше того, було зрозуміло щонайменше півроку тому, що ймовірність підписання безвізового режиму чи точніше спрощення візових процедур (зрештою безвіз буде лише для тих, хто має біометричний паспорт, а таких меншість), дуже низька. І з тих пір європейці не робили жодних серйозних заяв особливо у прив’язці до конкретного часу – цього року, до саміту, на саміті тощо. Це швидше особливість нинішньої української влади, яка намагається бажане видати за дійсне – і безвізовий режим регулярно обіцяє, регулярно переносить і регулярно пояснює об’єктивними обставинами, які не залежать ні від України, ні від Європи. І в цей загальний процес вкладається цей саміт, який просто показав, що українсько-європейські стосунки загалом розвиваються. А з приводу безвізового режиму сторони домовилися домовлятися далі. Так, тема безвізового режиму стоїться на порядку денному українсько-європейських відносин. Але наразі ні конкретної дати, ні прив’язки до конкретного періоду чи події не видно».

Сьогодні в Брюсселі розпочалася зустріч Україна-ЄС на найвищому рівні, що проходить в рамках саміту Україна-ЄС.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на саміті Україна-ЄС заявив, що вважає можливим прийняття рішення про скасування віз між Україною та ЄС до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: