У Росії опубліковано дані 40 тисяч працівників НКВС

150269

Довідник містить відомості про співробітників за період 1935-1939 років.

У Росії правозахисне товариство «Меморіал» відкрило доступ до бази даних про 39 950 працівників Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) СРСР за період 1935-1939 років.

Відомості зібрані у довіднику Андрія Жукова «Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939». У довіднику подано короткі дані про співробітників НКВС, які отримали спеціальні звання системи держбезпеки з моменту їх введення в 1935 році до початку 1941 року.

Головним джерелом відомостей для довідника стали накази НКВС по особовому складу. У довіднику наведено номери і дати наказів про присвоєння спецзвання і про звільнення з НКВС, відомості про займану на момент звільнення посаду, а також інформація про отримані державні нагороди.

Інформація з наказів доповнена біографічними даними з інших джерел – у першу чергу, про загиблих і зниклих безвісти у роки Другої Світової війни, а також про репресованих.

«Довідник буде корисний тим, хто цікавлиться радянською історією. Так, зокрема, за допомогою довідника стане можливо атрибутувати безліч співробітників епохи "Великого терору", відомих досі лише за прізвищем – з підписів у слідчих справах або з згадувань у мемуарних текстах», – зазначили в «Меморіалі».

Як повідомлялося раніше, в серпні у Львові на території музею «Тюрма на Лонцького» виявили останки 12 людей, імовірно, жертв репресій 40-50-х років минулого століття. Історики впевнені, що це останки жертв НКВС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: