Державний дорожній фонд: порятунок українських доріг чи новий спосіб розкрадання коштів

regnum_picture_1476133050_normal
Фото: ІА Regnum

В Україні прийняли закон про створення державного дорожнього фонду. ІА Дивись.info вирішила з’ясувати, чи дійсно створення дорожнього фонду допоможе залатати усі діри у дорожньому господарстві , за яким принципом розподілятимуться кошти та чи не стане такий фонд черговим персональним спонсором життя низки чиновників.

Сьогодні експерти у більшості випадків схвально оцінюють створення дорожнього фонду. Утім, на відміну від тих же політиків, застерігають від передчасних радощів. Кажуть, не все так однозначно і існують ризики, які можуть нівелювати будь-які намагання покращити механізм фінансування ремонту та будівництва доріг.

Як фінансується дорожнє господарство сьогодні

Наразі фінансування будівництва та ремонту доріг здійснюється з загального «котла» - держбюджету. Так, усі надходження від акцизів з палива, транспорту, мита (джерела фінансування дорожнього господарства) не йдуть одразу на ремонт, а надходять до бюджету і лише потім, коли депутати голосують за його прийняття, стає відомо, скільки отримає ця галузь.

Крім того, виділення коштів на дороги відбувається за залишковим принципом, після того, як будуть задоволені потреби інших сфер економіки, що мають захищені статті або цільові джерела фінансування в спеціальному фонді держбюджету.

Як працюватиме дорожній фонд

Верховна Рада України ухвалила закон про створення державного дорожнього фонду для фінансування ремонту й будівництва автомобільних доріг країни 17 листопада. Згідно з ним, у складі спеціального фонду держбюджету буде створений окремий дорожній фонд, куди надходитимуть кошти з оплачених мит і акцизних зборів.

[dyvys_blockqoute text="Нам треба хоча б 50 мільярдів щорічно протягом 5-10 років для того, аби відновити дорожню інфраструктуру України" author="Володимир Омелян"]

Варто зазначити, що дорожній фонд — це не якась структура, на чолі якої стоятиме окрема людина.

Як відзначив в ефірі телеканалу «NewsOne» держсекретар Міністерства інфраструктури, «фонд — це централізоване накопичення коштів від платників податків». Після надходження у фонд, за його словами, ці гроші будуть розподілятися рішенням Уряду за цільовою програмою фінансування доріг.

Нинішній бюджет на 2017 рік передбачає видатки на дороги лише у розмірі 14,2 млрд грн. Раніше ж міністр інфраструктури Ураїни Володимир Омелян у інтерв'ю ІА Дивись.info повідомив, що «нам треба хоча б 50 мільярдів щорічно протягом 5-10 років для того, аби відновити дорожню інфраструктуру України».

А от за попередніми підрахунками т.в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Євгенія Бараха загальний розмір дорожнього фонду може складати близько 35-40 млрд грн.

Кошти з нього розподілятимуться таким чином:

  • 60% — на ремонт і будівництво автомобільних доріг загального користування державного значення
  • 35% — на дороги загального користування місцевого значення
  • 5 % — на забезпечення безпеки руху.

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2018 року…

…та чи працюватиме він

«Створення дорожнього фонду на десятиліття закладе джерело фінансування автотранспортної інфраструктури. Усі платники податків та автовласники, сплачуючи за бензин чи інші нафтопродукти, розумітимуть, що ці кошти підуть безпосередньо на будівництво доріг та забезпечення безпеки дорожнього руху», – заявив в ефірі телеканалу «NewsOne» Андрій Галущак. Він також зазначив, що відповідний законопроект дозволить встановити чітке джерело фінансування для якісного ремонту доріг, а не латання ям.

Читайте також: В Україні будуть платні дороги — це європейська практика, — міністр інфраструктури (Інтерв’ю)

У свою чергу сам міністр інфраструктури, коментуючи рішення Верховної ради 17 листопада, зазначив, що заснування дорожнього фонду дозволить створити додаткові робочі місця та запровадити прозорий процес витрачання державних коштів.

[dyvys_blockqoute text="Фонд це чергова інстанція, яка повинна покращити стан дорожнього господарства. Але якісний ремонт, закупівля якісних матеріалів — це все не залежить від фонду. Це залежить від чиновників, підрядників тощо" author="Григорій Кравцов"]

Експерти ж, як і політики, також здебільшого схвально оцінюють створення фонду. Утім мають сумніви, що він працюватиме на повну силу, оскільки завжди залишається присутнім людський фактор.

«Нинішня система фактично не функціонує належним чином, тому що, хоча кошти з акцизного збору мали іти безпосередньо на ремонт доріг, вони витрачаються з бюджету на інші справи. Фонд – це спеціалізована структура, з якої фінансуватимуть дороги. Це прозорий механізм, де буде видно, звідки гроші надійшли, куди вони йдуть, — каже Григорій Кравцов, керівник проекту «УкрЯма».

При цьому, експерт зауважує, що створення фонду — це не панацея і немає жодних гарантій, що щось дійсно зміниться.

«Фонд це чергова інстанція, яка повинна покращити стан дорожнього господарства. Але якісний ремонт, закупівля якісних матеріалів — це все не залежить від фонду. Це залежить від чиновників, підрядників тощо», — наголошує Григорій Кравцов.

[dyvys_blockqoute text="Крок до цільових дорожніх фондів — це добре, дозволяє систематично оновлювати інфраструктуру. Проте система реконструкції доріг зазнала сильних змін отсаннім часом. Наразі майже нема підприємтсв, що спроможні виконувати дорожні роботи такого маштабу (відсутня техніка)" author="Олена Чернишова"]

У свою чергу, експертка з розвитку інфраструктури та представниця ГО «Міські Реформи» в Платформі громадянського суспільства Україна-ЄС Олена Чернишова зауважує, що недоліком такого фонду є те, що він не враховує фінансування іншої транспортної інфраструктури, як то колії громадського транспорту, оновлення рухомого складу, вело інфраструктура, пішохідна тощо.

«Крок до цільових дорожніх фондів — це добре, дозволяє систематично оновлювати інфраструктуру, — додає експертка. — Проте система реконструкції доріг зазнала сильних змін отсаннім часом. Наразі майже нема підприємтсв, що спроможні виконувати дорожні роботи такого маштабу (відсутня техніка)».

Зрештою виходить так, що ідея заснування фонду і саме його заснування — очевидні позитивні зміни, які заклали підвалини для відновлення інфраструктури України та розвитку економіки. Важко сперечатися з висловом: «Якщо хочеш мати успішну економіку — будуй дороги». Утім не варто відкидати те, що дорожній фонд — це лише інструмент для здобуття вищеперерахованого. І він може бути ефективним, але стоїть питання, як його будуть використовувати.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: