За таке хтось мав би сісти, – Тарас Чорновіл про допит Януковича

Допит екс-президента Віктора Януковича у режимі відеоконференції відбудеться у якості свідка у справі Майдану. Згодом анонсована велика прес-конференція президента-втікача з російського Ростова-на-Дону.

У що це виллється і чи загрожують комусь в Україні одкровення Януковича, у інтерв’ю НВ розповів політичний експерт Тарас Чорновіл.

– Сьогодні страшний ажіотаж навколо скайп-допиту втікача Віктора Януковича та подальшої його прес-конференції. Чого ви очікуєте?

– У цій справі є серйозні політичні і юридичні складові. Це провокація. І внутрішня, і зовнішня. Це відверта підстава проти генпрокурора Юрія Луценка. Такий допит не дасть нічого окрім ризиків і загроз, в тому числі процесуальних.

За справу Віктора Януковича відповідальний Сергій Горбатюк, людина яку страшенно люблять великі патріоти і найчесніші борці з корупцією та мільйонними квартирами у власності, які розказують, що Горбатюк найкращий, що був би хорошим генпрокурором. Та у справі він нічого не розслідував, нічого не підготував до передачі в суд. Перший обшук провів лише через 2,5 роки після події. Лише коли Луценко дав йому копняка, він пішов щось розслідувати.

Є конфлікт з Луценком, який вимагає розслідувати та застосувати процедуру заочного розслідування і заочного засудження. Горбатюк проти. І тут раптом Святошинський суд (не можу зрозуміти чому, адже це досудове слідство) приймає рішення задовільнити клопотання адвоката Януковича по проведенню його скайп-допиту з російського Ростова.

– Ви сказали, що це й зовнішня провокація. Що маєте на увазі?

– Після допиту в Росії скликається велика прес-конференція Януковича. Ажіотаж величезний.

Невже хтось думає, що Янукович на допиті і конференції говоритиме правду і діятиме в інтересах України? Що – на запитання про причетність до розстрілів російських спецслужб він скаже, що так, ФСБшники сиділи в готелі Михайлівському? Чи що люди Захарченка отримали зброю?

– Було б наївно чекати від нього покаяння.

– Звісно. Якукович, що б його не питали, говоритиме: то Київська хунта прийшла захопити владу, бачачи, що переворот не вдається, народ підтримує легітимного президента, а лиш купка відщепенців отаборилася на Майдані. А він, Янукович, до останнього, доки не почали вбивати людей, шукав мирні варіанти переговорів, зустрічався з лідерами опозиції, обіцяв і пропонував їм дати владу. Наполягатиме, що хунта розстріляла своїх демонстрантів і частину міліціонерів, щоб збурити народ. Він назве прізвища. Точно, це буде Олександр Турчинов. Виходячи з того, що Слідчий комітет свого часу вз’ївся на Яценюка (пам’ятаєте, що ніби він був у Чечні?) то може сказати, що Арсеній Яценюк особисто розстрілював з автомата демонстрантів на Майдані. Ще Олега Тягнибока сам бог велів назвати.

– Ще чиїсь прізвища озвучуватиме?

– Ще з десяток прізвищ йому напишуть, він їх зачитає. А ми потім ще рік будемо спростовувати, доводити з документами в руках, що того всього не було насправді.

Таке палке бажання Януковича виступити пов’язане з матеріалами, які є в Міжнародному суді в Гаазі. Після того, як заявили про готовність прийняти справу під свою юрисдикцію, Росія зробила випад, запропонувала Януковичу зробити компроментацію України. Росія кине всі ресурси, щоб інформація озвучена Януковичем розлетілася світом. Це провокація – серйозний удар.

Ще Януковичу всунуть тези, які мають стравити політики в Україні. А той, кого Янукович похвалить, автоматично буде підданий обструкції.

– Які юридичні наслідки можуть бути від такого допиту?

– Оскільки в Росії не буде представника, уповноваженого слідчими, неможливо встановити особу допитуваного, під його підпис, зберегти таємницю слідства та процесуальну самостійність допитуваного. В приміщенні немає бути нікого, хто міг би впливати на покази. Жодних технічних засобів, навушників, суфлера.

Думаю, там буде стояти суфлер, звідки Янукович читатиме те, що йому напишуть в ФСБ, Віктор Федорович, підозрюю, не знає слова «скайп». А суфлери в нього були найкращі. Пригадайте, як його натягали читати з прозорих суфлерів, які довго видавали за підсвітку та навіть спосіб унеможливлення запуску ракети.

Відповідно, допит нікчемний. Матеріали з нього – теж. Та ще яка небезпека. Янукович назве адресу свого проживання. Неправдиву. Але подати його у розшук буде складніше. Проголосити йому підозру теж не вийде, оскільки Янукович проходить як свідок.

– Як би мав відбуватися допит?

– Є варіант, коли дають гарантії свідку, який приїжджає в Україну на допит. Це для нас неприйнятно. Бо мали б через 14 днів Януковича з України відпустити. У нас революція б піднялася.

Другий варіант – українські слідчі їдуть в Росію. Ми не зможемо затримати чи заарештовувати, але ми могли б вручити йому постанову про підозру.

Луценко наполягав на тому, щоб роботу в рамках заочного кримінального провадження завершити. Натомість, єврооптимісти погралися в гру проти Луценка і фактично вивели з під удару Януковича. Тепер Лещенку не те що квартиру, а маєток мають дати в Межигір’ї.

– Реально, чорна п’ятниця виходить?

– Так. Це чорна п’ятниця. За таке хтось мав би сісти.

– Відіграти не можна?

– Вирубити світло у всьому Святошинському районі? Вже не відіграти. Включилась польова кавалерія. Гляньте, як бігають і кричать, що Україна злякається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: