Садовий vs прокурори, воскресіння Януковича та свіжа соціологія. Політичний огляд тижня

fotorcreated

Чому насправді повернувся Янукович, що означатиме для українців відтермінування безвізу та як у Львові розгортається чиновницько-прокурорське протистояння. Основні політичні події тижня спеціально для ІА Дивись.info аналізує Дмитро Посипанко.

14787459_1683829228599019_135504436_o-1-2-300x200-1Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора

плашка 1

Топ-подія або безВІЗ і нині там…

  • Минулий тиждень для України на міжнародній арені пройшов під наголосом саміту Україна-ЄС, що відбувся 24 листопада, адже за словами нашого Президента саме в цей день Україна врешті повинна була отримати такий бажаний для нього безвіз. Однак знову не зрослось.
tyzhden.ua/

tyzhden.ua/

І хоча всі переконують, і Порошенко, і європейські лідери, що затримка тепер не через Україну, але нас це зовсім не тішить. Не тішить не тому що ми так всі хочемо того безвізового режиму, а тому що ми остаточно мали б розчаруватись в Президентові Порошенку. На жаль, він так і не зміг стати ані великим політиком, ані державним мужем, що виконує усі свої обіцянки. Він так і залишився звичайним бізнесменом, для якого гроші – це все і йому байдуже, що про нього подумають інші.

Найголовнішими підсумками саміту стали:

  1. Ратифікація Угоди про асоціацію України з ЄС відбудеться у невизначені терміни (це може відбутися і до кінця поточного року, але малоімовірно): Угода не зазнає більше змін, однак відбудеться підписання окремого документу, у якому буде врахована позиція Нідерландів, які її не ратифікували.
  2. Україна одержить чергову фінансову допомоги від ЄС у розмірі 600 млн. євро, але відбудеться це лише після відміни мораторію на продаж лісу-кругляку, який суперечить Угоді.
  3. Підтримка реформи державного управління та антикорупційних заходів в Україні: ЄС додатково виділить Україні 120 млн. євро, з яких 104 мільйони піде на підтримку реформи державного управління, а 16 млн євро на роботу державних органів, які відповідають за боротьбу з корупцією.

1480154653_sammit-ec4Ось і все, що ми отримали від такого довгоочікуваного і рекламованого самим Порошенком саміту Україна ЄС. Ніякого безвізу!!! Жодних конкретних термінів і обіцянок! Навпаки, нас змушують скасувати мораторій на експорт кругляка і за це нашому Президенту пообіцяли аж 600 млн. євро! 120 мільйонів євро на так звані реформу державного і управління і боротьбу з корупцію! Це просто смішно! Кому? Корупціонерам, які нібито борються з корупцією? Чиновникам, яких після так званої реформи держуправління, стало ще більше, ніж до «оптимізації»? Понад 3,5 мільярди гривень таким новопризначеним держслужбовцям, як голова Миколаївської ОДА, заступниця Авакова чи в.о. Люстраційного департаменту в Мін’юсті??? Чекайте нові оновлені електронні декларації з покращеними статками цих і не лише цих держчиновників.

А взагалі, хотілося б побажати собі і своїм співвітчизникам більше не чути жодних обіцянок нашого очільника, бо все, що він пообіцяв, виконано повністю навпаки. Як і його вірного ставленика Гройсмана, який так хотів чимось похвалитись саме 24 листопада, що потішив нас тим, що Угорщина вирішила скасувати плату за оформлення національних віз для українців! Не безвіз звісно! Але ж хоч щось та й відбулось в цей день хорошого для України на міжнародній арені.

плашка 2

Топ-подія або Фьодорич вєрнулся

  • Після провалу на західному фронті 24 листопада, в Україні настала «чорна п’ятниця» 25 листопада. Саме в цей день відбулась реінкарнація нашого Президента-втікача Януковича. Спочатку у Святошинському райсуді Києва відбулось засідання, на якому мали допитати Януковича у якості свідка у справі обвинувачених екс-беркутівців за вбивства на Інститутській. Детальніше про це читайте тут.

А ввечері у Ростові-на-Дону відбулась велика майже двогодинна прес-конференція Януковича. Аналізувати те, що він там плів і фантазував, не вбачаю за доцільне. А от, чому так сталось і хто в тому винен, спробую описати.

100740Чому це сталось 25 листопада? Янукович з’явився у найбільш підходящий для Порошенка день. Одразу ж після чергового провалу останнього в питанні асоціації з ЄС. І його поява була спрямована лише на те, щоб посилити розчарування Українського народу в теперішній владі. Ні у кого немає ілюзій, що втікач хоче повернутись в Україну і очолити опозиційний рух. Янукович лише виконує роль, яку йому прописали в Москві. А роль ця полягає лише в тому, щоб потопити до кінця рейтинг Порошенка, хоча він і сам успішно з цим справляється.

Чому це взагалі стало можливим? Бо наша влада на чолі з Турчиновим і Порошенком не змогла не лише провести судову реформу і так звані «судді» іменем Українського народу роблять все, що їм заманеться, або те, що їм накажуть робити, але й примудрилась не оголосити імпічмент Януковичу. За ним і далі зберігається статус Президента України зі всіма наслідками і привілеями, які передбачені Конституцією України. Наша влада і тут довела усю свою профнепридатність, а потім дивується, що Янукович вважає себе «лєгітімним». Та й взагалі, складається таке враження, що наша влада просто «проґавила» усю цю історію з поверненням президента-втікача і в останній момент була змушена її розрулювати за допомогою так званого «Правого сектору».

Які це матиме наслідки? Таза великим рахунком, жодних. Крім того, що ми вчергове переконались в тому, що не може бути президентом бізнесмен із постійним апетитом безперервної наживи. Він просто не встигає за тим, що робиться у державі, яка обрала собі його президентом не для того, що жити в шоколаді, а для того, щоб у нас врешті з’явилась чітка і довгострокова стратегія та державна політика.

Дві різні соціології

  • Минулого тижня дві соціологічні групи оприлюднили результати своїх досліджень. Спочатку потішив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Його дані свідчать, що якби президентські вибори проходили в середині листопада, то явка становила б 47% і у другий тур вийшли б Юлія Тимошенко і Петро Порошенко. 21,3% проголосували б за Тимошенко, 18,5% – за Порошенка, 11,7% – за Вадима Рабіновича, 10,5% – за Анатолія Гриценка, по 9,4% – за Юрія Бойка і Олега Ляшка, 7,2% – за Садового і 4,5% – за Тягнибока.

Якби вибори у Верховну Раду проходили у середині листопада, то явка склала б 44% і 5-відсотковий бар'єр подолали б 8 партій: 19,1% проголосували б за «Батьківщину», 13,2% – за Блок Петра Порошенка, 10,1% – за «Опозиційний блок», 9% – за Радикальну партію, 8,1% – за партію «За життя», по 6% – за «Громадянську позицію» та «Самопоміч» і 5,5% – за «Свободу».

Після цього одразу з’явились результати Соціологічної служби Центру Разумкова. Їхні отримані дані свідчать, що якби президентські вибори проходили в середині листопада, то у другий тур вийшли б Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. За діючого президента проголосували б 16,2%, а за лідера партії «Батьківщини» – 11,5%. Третє місце в цьому рейтингу – у лідера «Опоблоку» Юрія Бойка (9,4%). У разі проведення парламентських виборів найближчим часом найбільше голосів отримали б такі політичні сили: Блок Петра Порошенка «Солідарність» (13,3% серед тих, хто має намір узяти участь у виборах), «Батьківщина» (12,2%), «Опозиційний блок» (10,6%). За «Самопоміч» готові проголосувати 8,9% респондентів, за Радикальну партію – 6,3%, за партію «За Життя» – 5,1%.

1480258392_1480196110_timoshenkoВисновки тут зайві. Соціологія підтверджує те, що єдиним реальним опонентом Порошенка залишилась Тимошенко. І її він намагатиметься знівелювати за допомогою новоявленого опозиціонера з Грузії. А цифри, як бачите, хто, як хоче, так і малює. Найбільше «тішить» партія Рабіновича «За життя», якій так красиво усі соціологи підмальовують непогані рейтинги.

Партійні відрухи

  • Активізувалось і життя в партійно-політичних кругах. Спочатку стало відомо, що Ігор Коломойський вирішив податись у велику політику і 25 листопада був обраний керівником комісії партійного контролю партії «УКРОП». Ця комісія має право скасовувати рішення будь-яких органів і керівників політсили, в тому числі голови партії. Потім виринула народний депутат Надія Савченко і заявила про початок самостійної політичної кар'єри. Її платформа – це «Народний рух України», але не партія, яку очолює Василь Куйбіда і яка дуже хоче злигатись з Саакашвілі, а громадська організація.

Читайте також: Три «рухи» Саакашвілі – чи доводить політик до кінця розпочату справу

eebd25cce2801be4e2c0eca405c95А очільник ще одного Руху – «Руху нових сил» – Міхеїл Саакашвілі провів у неділю свій перший мітинг за розпуск Верховної Ради під назвою «Остання зима з цим парламентом». Цю ідею одразу ж підтримав Львівський міський голова Андрій Садовий, однак із двома заувагами. «Самопоміч» готова до позачергових виборів, але лише у разі прийняття нового закону про вибори із відкритими виборчими списками і забороною політреклами та оновленням складу Центральної виборчої комісії.

Ну що ж все активніше і активніше ми готуємось до позачергових парламентських виборів. І якщо вже за це взялись два найбільших генії піару Садовий і Саакашвілі, то це лише питання часу.

Просто чергова заява Гонтарєвої

  • Україна може не отримати чергового траншу фінансової допомоги від МВФ до кінця року. І всьому винні, як стверджують в НБУ, зменшення темпів проведення реформ і відсутність політичної волі депутатів. Глава НБУ Гонтарєва заявила, що, якщо співпрацю не відновлять і з початку наступного року, економічна ситуація в країні значно погіршиться. «…Якщо ми цього не зробимо – наш прогноз по рахунках на наступний рік мінус 2,9 мільярда доларів. Тому я хочу, щоб всі зрозуміли, що ми маємо резервів зараз 15,5 мільярдів доларів та ми почнемо ці резерви втрачати кожного дня», – заявила голова НБУ.

Ну, що ж? Знаючи віщунські здібності нашого головного банкіра, можна готуватися до найгіршого. Наші е-декларанти, мабуть, уже почали, за прикладом судді Чауса, маринувати свої готівкові «заощадження» у трилітрові слоїки.

І ще одне «призначення»

  • Не встиг вщухнути скандал із оголеною заступницею Авакова Дєєвою, як тепер потішив міністр Петренко і його Люстраційний департамент. Його директор – Тетяна Козаченко, минулого тижня взяла і звільнилась. А Мін’юст після наради з трудовим колективом призначив виконувачем обов'язків директора департаменту з питань люстрації Анну Калинчук. Все б нічого, але цій пані Калинчук аж 23(!!!) роки, народилася вона в Бориславі Львівської області, закінчила «Острозьку академію», працювала в адвокатському об'єднанні «Юридична компанія «Капітал», а після цього обіймала посаду помічниці Козаченко. Ось такі у нас люстраційні справи. А нам щось там розповідають про якусь реформу державної служби…

плашка 3

Топ-подія або шестеро на одного

  • Львівщина тепер достатньо спокійний регіон. Вся влада належить одній політичній силі, саме тому навіть сесії обласної ради проходять нудно і нецікаво. Почався тиждень із звіту Ганущина за проведений рік у якості голови Львівської облради 7-го скликання.

Читайте також: Чому насправді Львівщина залишилася без головного медика (документи)

Нічого нового, чесно кажучи, на цьому звіті не вдалось почути. Хвалився він, як завжди двома конкурсами: конкурсом мікропроектів і конкурсом на вакантні посади комунальних установ, підприємств і організацій. Хаяти його журналісти не знайшли за що. Тому, майже годинний звіт перетворився на милу душевну розмову ні про що. На наступний день відбулось чергове пленарне засідання облради, на якому голови шести з дев'яти фракцій звинуватили «Самопоміч» у «піарі на програмі мікропроектів». Депутати обурились, що у Львівській області «поширюють брошурки з інформацією про програму мікропроектів із логотипами партії «Самопоміч». А це, на їхню думку, «викликає хибну думку, що інші депутати облради не працювали над цією програмою».

Це гнівне звернення підписали керівники фракцій БПП, УКРОПу, «Народного контролю», «Батьківщини», Народного руху і «Громадянської позиції». Ось вам і вся велика політика в обласній раді! Це якось навіть коментувати соромно. Хоча? Якщо нашим обранцям від шести(!!!) фракцій не соромно за таке публічно голосувати, то я прокоментую. Нашим обласним депутатам, замість того, щоб ділити між собою лаври обласного конкурсу мікропроектів, вартувало б взятися і за інші 40 програм, виконання яких місцями просто ганебне. Конкурс мікропроектів – це лише 54 мільйони гривень з обласного бюджету. А є ще майже 850 мільйонів, виділених на інші програми. Візьміться і за них! Тоді кожна з дев’яти фракцій буде мати на чому покуражитись і попіаритись!

плашка 4

Топ-подія або прокурорські війни

  • Після чорного тижня, Андрій Садовий вирішив піти у контрнаступ і на своїй сторінці у Фейсбук наїхав на місцевих прокурорів. «На жаль, судова система теж стала повністю на сторону «прокурорських». Ми пройшли всі можливі судові інстанції. Останній вердикт – не на користь громади міста (хто б сумнівався). Працівники міської ради, на жаль, не мають більше права відстоювати нашу позицію. Це буде потрактовано як невиконання рішення суду», – написав Садовий та додав «…тепер вже військова прокуратура вимагає 10 ордерів для своїх працівників. Думаю будуть діяти за перевіреною схемою».

У квітні 2016 року виконавчий комітет Львівської міськради відмовився надати дозвіл прокурорам на приватизацію 31 службової квартири у будинку на проспекті Червоної Калини, 58. Таким чином прокурори отримали дозвіл вселитись у свої квартири, але дозволу на приватизацію службового житла отримати не змогли. Свою відмову мерія мотивувала тим, що прокурори після приватизації службового житла часто переписували його на родичів і через деякий час знову вимагали квартиру в міста. Після цього рішення працівників Львівської міськради почали викликати на допити у прокуратуру. Тепер стає потроху зрозуміло, чому саме військова прокуратура затримувала на хабарі Гольця! Це, звичайно, жарт, але питання із виділенням службових помешкань для прокурорів, полісменів, суддів, есбеушників і тому подібних «борців з корупцією» пора було давно закрити. Але ж це було всім вигідно.

Читайте також: Садовий помстився Жовківському району через сміттєзвалище? (документи)

Садовий виділяв і його не рухали, «антикорупціонерам» виділяли і вони не рухали. Тепер усе змінилось. Прокуратура поволі перетворюється на політичний орган і займається не лише «законним» рекетирством, але й виконує політичні замовлення. Про це також і свідчить заява місцевої прокуратури про те, що Садовий маніпулює суспільною думкою.

Фото http://wz.lviv.ua/

Фото http://wz.lviv.ua/

Вчергове можна переконатись, що на нас всіх очікує яскраве шоу цього протистояння. У Львові ні для кого не секрет, що якщо попрацювати, нескладно буде розкопати чимало цікавого про діяльність міських чиновників за три каденції Садового. І, судячи з тональності останніх заяв, політична воля у прокуратури на це уже з'явилась. Як бачимо, не дарма відразу після трагедії на полігоні в Грибовичах поміняли обласного прокурора, адже Юрій Квятківський у необхідні моменти таки використовує арсенал своїх прокурорських можливостей проти міської ради. Давня схема, як і зв'язок «ЛМР-прокуратура» починають ламатись.

Можливо, саме тому мер почав говорити про дострокові вибори до Верховної Ради? Судячи з тих темпів, якими розгортається чиновницько-прокурорський конфлікт у Львові, Андрій Іваночвич може цілком не досидіти до планового завершення своєї третьої каденції в кріслі мера.

Дмитро ПОСИПАНКО

Усі матеріали автора читайте тут.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: