Герої із «чорними носами» та короткі щоденні історії від Зоряни Базилевич

398383

На презентації книги-блогу, у галереї «Щось цікаве», художниця Зоряна Базилевич розповіла про свої «історії» та їхніх персонажів, а також про те, як вони зародилися.

Зоряна Базилевич працює у різних жанрах: живопис, графіка, ілюстрація, колаж. Мисткиня часто експериментує з техніками і темами, формами та матеріалами. Ілюструє книжки для дорослих і дітей, малює олією й акрилом, олівцями і пастелями, використовує різні графічні техніки. Працює під творчим псевдо «BaZka».

Навіть процес створення цієї книги-блогу, наповнення його ілюстраціями, виготовлення сувенірної продукції – це окрема коротка історія, якою поділилася мисткиня на відкритті виставки. За словами Зоряни, це був спільний проект разом з чоловіком Ярком, народився він ще 2013 року.

Зірка: Все почалося з маленького блокнота «молескіна». Так склалося, що творчим людям  у житті  потрібно ставити якісь виклики, завдання перед собою, щоб могти рухатися далі. Я постановила, що буду малювати раз на тиждень, можливо, трошки частіше, щоб виробити який стиль, потрібно щось малювати. Тут усі мої автопортрети, це певна подорож у себе, документація емоцій та спроба відтворити їх на папері.

За шість місяців я змалювала майже повністю свій записничок, після цього прийшло усвідомлення, що потрібно ставити нове завдання, новий виклик. Формат став замалим, хотіла змінити технічні можливості своїх малюнків, бо в основному працювала з олівцем, зрідка використовувала колажі. Захотілося розширити формат, період співпав із певними сімейними обставинами, переїздом із Оброшино до Львова. Діти пішли в нову школу, з'явилися нові обставини, нові події, нові історії.

Поки я чекала дітей зі школи, мала кілька годин часу. Звичайно, думала що буду малювати хоч раз на тиждень, проте це не завжди вдавалося. Але з появою перших заповнених листків постановила, що буду показувати ці малюнки. Це дуже важливо, хоча завжди так, ніби ділишся чимось  інтимним. Прийняти цей виклик допоміг інтернет. Створила свій блог з допомогою свого чоловіка, там публікувала свої роботи. Власне, книга отримала назву від блогу «Little everyday pictures», так він задумувався.

 Згодом, мені здалося, що час ці малюнки доповнювати історіями. Без них вони не до кінця сприймалися, можливо, були не зрозумілими ті обставини, що надихали на їхнє створення. Але всі ті події, що з нами відбувалися, могли бути цікавими іншим. Ми прагнули поділитися тими всіма переїздами, покупками, нашими відчуттями. Це ж справді події, це і серйозно, і комічно, і цікаво.

Я намагалася все зафіксувати, розказати, виробити свій стиль. Він у мене досить незвичний, не всі його сприймають. Найбільше подобається, коли питають: чого у всіх персонажів чорні носи? Так вони темні, я не можу цього пояснити, прийміть це.

За словами чоловіка Зоряни, Ярка, він має у книжці дві ролі – це стояти на шухері, як співучасник, і роль того, хто вплинув на створення цього продукту. Він стверджує, що Зірка не просто створила продукт, вона створила душу бренду.

«Художник – це людина, яка дуже багато працюєте, а Зоряна для мене художник шахтар, з одного боку багато копає, а з іншого сама є тим ресурсом, з якого можна черпати.  Особливо схожа на шахтаря, коли з брудним носом і руками після роботи з гравюрами», - говорить Ярко.

Також він зазначає, що кожен з нас має свої історії,  проте не кожен мусить вести свій блог, але вміти бачити, помічати та ними насолоджуватись – це велике мистецтво.

Зірка: Цей блог я вела два роки, намалювала більше тридцяти робіть, та близько тридцяти історій. І після цього, захотілось закінчити цей етап, вже хотілося чогось нового. Ми багато думали, щоб це мало бути якась презентація, виставка чи книга. Згодом вирішили, що це має бути артбук. Двигуном та спільником у процесі створення, як завжди, став мій чоловік Ярко, і долучився наш видавець Остап. Книгу багато переробляли, можливо, навіть видавцю здавалися дивними деякі наші прохання щодо її вигляду. Наприклад, побажання, щоб деякі сторінки були порожніми, і не просто порожніми, а чорними. Згодом ці сторінки ожили аплікаціями, невеликими гравюрами, які оформлялися вже вручну, після виходу книги.

Ярко: Так склалося, що книжки для нас стало мало, тому з неї народилася ціла сувенірна серія. Кожен малюнок став основою бренду. У процесі роботи ми зіткнулися із проблемою у відтворенні колажу. Коли сканували роботи, то не відчувалося тої повноти задуму, ручної роботи, яку ви можете спостерігати в картинах на виставці. Тут мозаїка, сотні шматочків паперу, які складають певний образ. Тому частина книжки є віддрукована, а частина вклеєною. Саме тому деякі сторінки у книзі  мали були порожніми. У процесі підготовки до друку Зірка знайшла на горищі різець і шматок лінолеуму. Так, на деяких сторінках з’явилися ліногравюри, які народилися цілком у контексті маленьких історій.

За словами видавця книги, пана Остапа, ця книга стала краплею свіжого повітря і справжнім сюрпризом. Адже коли подивитися, як все готувалося, скільки ручної роботи, як все продумано, важко було собі уявити остаточний результат, проте все перетворилося в унікальну книгу.

Роботи Зоряни Базилевич – це ніби смішні карикатури на життєві ситуації, повсякденні історії, і ми в них можемо побачити знайомі ситуації. Головним персонажем є тендітна жінка, яка щодня переживає якусь історію, ми можемо впізнати у ній автопортрет самої художниці. Вона делікатна, ніби тоненька квітка, не любить великого скупчення людей, часто читає, творить, роздумує, має чудову сім’ю, піклується про дітей, відпочиває та робить багато інших звичних щоденних речей.

Самі історії мають філософський зміст, вони дуже короткі, але не нав’язують читачеві якихось висновків чи власного розуміння подій. У них відчувається те, як мисткиня тонко помічає, насолоджується  та проживає кожну з них, а техніка колажу лише віддзеркалює ту мозаїку щоденних подій.

Унікальний стиль художниці підкреслює її світобачення, спробу самозаглиблення та передачі свого світу, свого простору, вона ділиться з нами дуже сокровенним через творчість як літературну, так і художню.

Підготувала  Мар’яна МАКСИМІВ

Фото автора

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: