Від чого, у якому віці та де найбільше в Україні помирає дітей (інфографіка)

15302393_1264054143633667_2099824798_o

Кожна 127 дитина у віці до 1 року померла в Україні протягом 2014 року. Кожна 124 —у 2015 році. Кожна 131 померла у 2016. ІА Дивись.info спробувала з’ясувати, як виглядає статистика дитячої смертності за регіонами нашої країни та чи можна вважати її коефіцієнт високим.

Кожна 127 дитина у віці до 1 року померла в Україні протягом 2014 року. Кожна 124 —у 2015 році. Кожна 131 померла у 2016.  ІА Дивись.info спробувала з’ясувати, як виглядає статистика дитячої смертності за регіонами нашої країни та чи можна вважати її коефіцієнт високим.

17 жовтня десятки матерів вийшли на мітинг під стіни Львівської облдержадміністрації. Мета — домогтися звільнення лікарки, яку звинувачують у непрофесійності. Обурені матері тоді заявили, що нібито через акушерку Оксану Колодій померла ще ненароджена дитина. Своїм виступом вони хотіли привернути увагу влади до стану пологових та загалом до високих показників дитячої смертності у місті й області. Тоді ж матері, чиї немовляти померли, написали одразу кілька заяв на акушерів, які приймали пологи.

Згодом скандали навколо львівських пологових будинків і лікарів продовжили набирати обертів. Зокрема, у Львівському міському суді почався розгляд кримінальної справи проти завідувача пологового відділення 3-ої клінічної лікарні Львова Олега Данкова, розслідування якої тривало майже 3 роки. Лікаря звинувачують у неналежному виконанні професійних обов’язків, у результаті чого загинуло новонароджене немовля.

Читайте також: У мережі організували флешмоб на підтримку лікаря Данкова, якого звинувачують у смерті дитини

Очевидно, що один випадок — не показник того, що в області/місті/країні критична ситуація з дитячою смертністю, але коли таких випадків не один і не два — це привід замислитися.

Статистика по Україні

За поточний рік (січень-серпень 2016) в Україні померли 2003 дитини віком до одного року. При цьому народилося їх — понад 264 тисячі. Чи багато це у співвідношенні? Якщо порахувати, то вийде, що протягом зазначеного періоду 2016 помирала кожна 131 дитина, так і не доживши до 1 року. Такі дані у відповідь на офіційний запит ІА Дивись.info надала Державна статистична служба.

Серед основних причин: хвороби перинатального періоду (інфекції, розлади серцево-судинної системи, пологові травми тощо), вроджені вади розвитку, хвороби нервової системи тощо.

grafyka-4

При цьому, у 2015 році статистика була трохи гіршою. Тоді в Україні помирала кожна 124 дитина. Причини — ті самі. Але цифри не надто різняться.

grafyka-3

Регіональні показники

Аби побачити більш детальну картину, ми запросили у Держстату дані по усіх областях України.

Виявилося, що найбільше дітей  у віці від 0 до 1 року померли у Дніпропетровській області. Там лише за вісім місяців не стало 170 немовлят. Найкращі показники — у Луганській області. Там нараховується лише 36 смертей. Але треба пам’ятати, що мова йде тільки про територію, підконтрольну Україні. Відтак — не можна говорити про повноцінну картину. Якщо ж не враховувати окуповані землі, то вийде, що найменша кількість дитячих смертей — на Тернопільщині — 31 випадок.

Чому так? Перша причина, яка спадає на думку — це кількість населення. Зрештою, у Тернопільській області проживає 1 млн 62 тисячі людей, а у Дніпропетровській — понад 3 млн 200 тисяч.

Загалом же, можна виділити ТОП-5 локацій з найбільшою кількістю дитячих смертей у віці до одного року. Замикає першу п’ятірку з найгіршими показниками Львівська область:

  1. Дніпропетровська — 170 померлих.
  2. Одеська — 149 померлих.
  3. М. Київ — 132 померлих.
  4. Харківська — 128 померлих.
  5. Львівська — 122 померлих.

08

При цьому, якщо вирахувати, яка кожна дитина помирала з загальної кількості, то виходить інший рейтинг. Львівщина посідає одну з останніх позицій за таким підрахункам. В області помирає лише кожна 148 дитина. Найкращий же показник у Тернопільській області. Там до 1 року не доживає тільки кожне 213 немовля. Антилідерами тут є:

  1. Херсонська область — помирає кожна 96 дитина.
  2. Закарпатська — кожна 98.
  3. Чернівецька і Чернігівська — кожна 99.
  4. Кіровоградська — кожна 107.
  5. Миколаївська — кожна 115.

У 2015 році статистика була схожою. Так, за даними Держстату, «лідери» ті самі, що і цього року. Але цифри вищі і місця у антирейтингу розподілилися інакше:

  1. Дніпропетровська область — 289 померлих.
  2. М. Київ — 265 померлих.
  3. Харківська область —248 померлих.
  4. Львівська область — 232 померлих.
  5. Одеська область — 229 померлих.

2015

Якщо ж рахувати, скільки немовлят помирає порівняно із народжуваністю, виходить інше (без урахування Донецької і Луганської областей):

  1. Закарпатська — кожна 93.
  2. Харківська область – кожна 100.
  3. Кіровоградська – кожна 106.
  4. Чернівецька – кожна 114.
  5. Дніпропетровська область – кожна 115.

Львівщина ж за такими підрахунками опиняється на 8 місці. Найкраща ситуація – у Київській області. Там помирає лише кожне 185 немовля.

Варто також зазначити, що ІА Дивись.info намагалася з’ясувати і статистику смертності дітей, віком від 1 до 5 років, а також те, скільки ненароджених немовлят померли в утробі матері. Але Міністерство охорони здоров’я України перенаповнило наш інформаційний запит до Державної статистичної служби, а Держастат, у свою чергу, не надав інформацію про кількість померлих дітей у такому віці.

«Дані щодо розподілу померлих за причинами смерті, віковими групами та у розрізі міст та районів формуються один раз на рік», — значиться у відповіді.

snip_20161201133543

Львівщина — детальна картина смертності

Ситуацію саме на Львівщині ми вивчили детальніше. Відтак, як уже говорилося раніше, у Львівській області у віці від 0 до 1 року у 2015 році померло 232 дитини. При чому, 176 з них — новонароджені віком до 28 днів.

У 2016 році померли 134 немовляти (цифра більша, ніж у даних, наведених вище, бо департамент охорони здоров’я ЛОДА надав статистику за період січень-жовтень 2016 р., а не за січень-серпень як Держстат, — авт.ред.) у віці до одного року. З них — 96 не прожили більше 28 днів. Ще 16 дітей померли у віці від 1до 5 років.

1

Додамо також, що т.в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак раніше заявила про те, що на Львівщині — не найвищі показники дитячої смертності.

«Такі показники є не лише у Львівській області. Ми маємо десь середній по Україні рівень смертності серед дітей. Звісно, у нас гірші показники, ніж у Польщі чи Європі загалом, але вони не є трагічними», — сказала Ірина Микичак.

Начальниця відділу охорони материнства і дитинства Львівської ОДА Любомира Кутневич також зазначила, що смертність не є високою. І багато дітей помирають саме у ранньому періоді.

Для того, аби зменшити кількість смертей, за словами Любомири Кутневич, ЛОДА та лікарні області працюють над ранньою діагностикою хвороб та проводять дошлюбне консультування подружніх пар з метою попередження народження дитини з вродженими вадами розвитку.

Дитяча смертність у Львові

Упродовж 2015-2016 років у Львові зареєстрували 155 випадків дитячої смертності. Найбільше дітей помирають у стінах львівських лікарень у віці до одного року.

За весь 2015 рік у Львові померли 89 дітей віком від 0 до 5 років. З них — 55 у віці до року.

У 2016 ж у віці від 0 до 5 років померли ще 66 дітей, з яких 35 не прожили більше року. Таку відповідь управління охорони здоров’я Львівської міської ради дало на запит ІА Дивись.info.

Серед основних причин тут, як і на всеукраїнському рівні: хвороби перинатального періоду (інфекції, розлади серцево-судинної системи, пологові травми тощо), вроджені вади розвитку, хвороби нервової системи і т.д.

2-1

Найбільша кількість дітей померли у відділеннях Обласної клінічної лікарні (37 за два роки) та Міської дитячої клінічної лікарні (30 за два роки). Далі йде Обласна дитяча клінічна лікарня, Міський комунальний клінічний пологовий будинок № 1, Третя міська клінічна лікарня та Західноукраїнський дитячий спеціалізований медичний центр.

Чимала кількість і мертвонароджених дітей. У 2015 році у закладах охорони здоров’я Львова констатовано 32 випадки мертвонародженості за місцем реєстрації матері та 24 випадки впродовж 2016 року.280516331

Головний педіатр Львова Богдан Остальський каже, що такі цифри не є великими. Більше того, за його словами, у Львові спостерігається тенденція до зменшення кількості дитячих смертей. Це підтверджують і наші дані, наведені вище.

«Позитивна тенденція є тому, що управління охорони здоров’я працює і лікарі працюють на місцях над тим, щоби дітей вчасно госпіталізували, щоби провели всі обслідування, — зазначає Богдан Остальський. — У нас упродовж року було чимало випадків смертей не з медичних причин, а через травматизм. Крім того, покращилося забезпечення пологових стаціонарів».

Також, як відмітив головний педіатр міста, Львівське управління охорони здоров’я аналізує кожен випадок дитячої смерті.

«Там, де мало місце недопрацювання, ми з’ясовуємо цей факт та вживаємо усіх заходів, аби ситуація більше не повторювалася», — додав фахівець.

Без відповіді

ІА Дивись.info також намагалася отримати коментарі незалежних лікарів, аби дізнатися, чи вважають вони великою кількість дитячих смертей в Україні; які причини того, що в одних областях смертність вища, ніж в інших; як покращити загальні показники народжуваності та зменшити показники смертності. Утім, жоден фахівець не погодився надати відповіді на ці питання.

Світові показники

На країни Азії та Африки припадає 60% дитячих смертей. Про це повідомляє Yahoo News, посилаючись на експертів з Всесвітньої організації охорони здоров'я, Блумбергської школи охорони здоров'я університету Джонса Хопкінса (США) та Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, результати досліджень яких були надруковані у медичному журналі The Lancet, передає УНН.

Проаналізувавши дані про дитячу смертність у 194 країнах світу, фахівці виявили, що більшість випадків, 60 відсотків — припадає на 10 країн: Індію, Нігерію, Пакистан, Демократичну республіку Конго, Ефіопію, Китай, Анголу, Індонезію, Бангладеш і Танзанію. Зокрема, минулого року у світі померло 5,9 мільйона дітей, з яких 2,7 мільйона — немовлята.

Фахівці виділили дві основні причини загибелі дітей: ускладнення при передчасних пологах та пневмонія.

Зазначимо також, що враховуючи усе населення Землі (7,4 млрд осіб), смертність немовлят, число яких становить 2,7 млн осіб, складає 0,04%.

В Україні ж цей показник ще менший. Так, в Україні усього проживає приблизно 42,6 млн людей. У 2015 році померли трохи більше 3300 дітей у віці до одного року. Виходить, що від загальної кількості українців, померли 0,008% осіб.

За даними дослідників, дитяча смертність у світі в останні роки значно знизилась, проте світові не вдалось досягти мети, яка була визначена Декларацією тисячоліття ООН — знизити кількість смертей на дві третини у період з 1990 до 2015 року. За цей період зниження дитячої смертності склало 53%. У 2015 році країни ООН поставили собі за мету досягнути до 2030 року зменшення дитячої смертності до не більш ніж 25 випадків на 1000 народжень.

 

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Графіка: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: