Війни компроматів та нова зовнішня політика Росії. Політичний огляд тижня

15304003_724924091008762_315126584_o

Чи відчепиться Росія від України, хто «благословив» повернення Януковича в інформаційний простір та чим займався цього тижня Садовий, у традиційному дайджесту від політичного оглядача Дивись.info Дмитра Посипанка.

Чи відчепиться Росія від України, хто «благословив» повернення Януковича в інформаційний простір та чим займався цього тижня Садовий, у традиційному дайджесту від політичного оглядача Дивись.info Дмитра Посипанка.

14787459_1683829228599019_135504436_o-1-2-300x200-1-1Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора

плашка 1

Топ-подія або Путін забув про Україну?..

  • 1 грудня президент Російської Федерації Владімір Путін під час свого звернення до Федеральних Зборів майже не згадував про геополітику і жодного разу не вимовив слів «Україна» чи «Донбас». Своє більш ніж годинне звернення він майже повністю присвятив внутрішнім проблемам, трохи згадав про США та Сирію, але оминув українську тему. Єдиний раз, коли він її торкнувся, – це запевнив, що будівництво мосту в Крим «йде за графіком».

7b3ddb72c4f8504c9262632d04da92d2Напередодні звернення російські ЗМІ з посиланням на джерела прогнозували незвичний формат послання. Власне, незвичною стала концентрація на внутрішній, а не зовнішній політиці Росії. Промова Путіна майже не містила агресивної риторики, слів про «русскій мір», Донбас і протистояння із Заходом. «Не хочемо протистояння ні з ким, це нам не потрібне... Не шукаємо та не шукали ворогів, нам потрібні друзі, але не допустимо утискання наших інтересів», – заявив він, а конфронтацію останніх років назвав спробами «зовнішнього тиску».

Крім того, Путін виступив за повагу до міжнародного права. Також президент Росії заговорив про побудову інтеграційної моделі Євразії, у якій нібито зацікавлені деякі країни ЄС. Це він побачив за результатами виборів у ЄС, не уточнивши, в яких саме країнах. Серед пріоритетів співпраці Росії, за словами Путіна, – Китай та Індія.

Владімір Путін і справді здивував міжнародну спільноту кардинальною зміною своєї риторики. Те, що він у своєму традиційному посланні не згадував Україну, може свідчити про те, що євроінтеграційні прагнення України ще довго залишатимуться лише на папері та у заявах наших високопосадовців. ЄС не готовий прийняти нашу державу в свої обійми і про це свідчить не лише словесне умиротворення нашого східного сусіда, але й наприклад заява Президента ФРН Йоахіма Гаука, який публічно виступив проти подальшої інтеграції країни в ЄС і запропонував взяти паузу, щоб обміркувати подальші дії.

Якщо вже основний донор Європейського Союзу – Німеччина, говорить про свою неготовність подальшої інтеграції в ЄС, то Україну там точно ніхто найближчим часом не бачить. Очевидним є те, що політична криза в Європейському співтоваристві все більше поглиблюється і як її вирішити без налагодження нових відносин з РФ європейські лідери не знають.

Для України це може стати останнім шансом для вирішення усіх своїх внутрішніх проблем, але нашій верхівці потрібно відмовитись від популізму на євроінтеграційній тематиці, а врешті почати справжні реформи в економіці.

плашка 2

Топ-подія або «касетний» скандал 2

  • Тиждень розпочався із відкладеного українським судом відеодопиту президента-втікача Януковича. Повторюсь, але аналізувати слова людини, яка під час судового засідання заявила, що жодного разу в своєму житті не притягалась до кримінальної відповідальності, маючи дві судимості, не вважаю за доцільне. Однак з цього всього цирку варто звернути увагу на те, що Янукович фактично звинуватив у причетності до розгону активістів Євромайдану з 30 листопада на 1 грудня 2013 року Сергія Льовочкіна і Дмитра Фірташа. Цією заявою він підтвердив те, про що нібито всі знали, але боялись говорити вголос або говорили пошепки.

gjq3nl_w631h356Поява Януковича у якості свідка в українському суді не могла відбутись без згоди на це Порошенка, який хотів нагадати українському суспільству, якого президента воно мало до того, щоб порівняти з тим, якого воно має зараз. Однак президентські стратеги трохи прорахувались і не передбачили хід, який зроблять звинувачені Януковичем Фірташ і Льовочкін.

А вони його зробили через нардепа Онищенка, який теж перебуває в екзилі, але ще недавно був одним зключових посередників між президентом і парламентською залою, докуповуючи голоси, яких бракує (принаймні так пишуть деякі ЗМІ). Нардеп Олександр Онищенко заявив, що передав компромат на президента Порошенка Сполученим Штатам Америки. За інформацією «Української правди», одержаної з декількох джерел, протягом року Онищенко записував свої розмови з президентом України на ручний годинник із диктофоном. «Ви почуєте голос гаранта, щоб всі ілюзії зникли про любов до держави і України, до народу. Я два роки щільно йшов з ним і добре його знаю», – зазначив Онищенко. Зважаючи на те, що нардеп і новообраний президент США Дональд Трамп мають дружні стосунки, можна спрогнозувати, що американські спецслужби досить ретельно підійдуть до вивчення переданих матеріалів.

Як відомо, Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд. грн. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт, та напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив Україну. 8 серпня Онищенка оголосили у національний розшук. І лише цього тижня було повідомлено про оголошення його в міжнародний розшук. Ця нова обставина, так само як і підозра у державній зраді, «придетіла» Онищенку майже миттєво після його заяв, як дзвінкий ляпас від нашого гаранта.

Чергова соціологія

  • Цього тижня з’явились ще одні результати соціологічного дослідження. На цей раз, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг». Лідером електоральних симпатій серед політичних партій є ВО «Батьківщина». За цю політичну силу готові віддати свої голоси 17,4% респондентів, які мають намір взяти участь у голосуванні та визначилися у своїх вподобаннях. 12,6% підтримали б БПП Солідарність, 11,1% – Опозиційний блок, 8,4% – Радикальну партію, 7,4% – Самопоміч, 6,2% – партію «За життя», 6,1% – Свободу, 5,6% – Громадянську позицію, 3,1% – партію Саакашвілі, близько 3% виборців підтримали б Рух Яроша і партію УКРОП.

tymoshenko2У піврічній динаміці у п’ятірці лідерів практично без змін. При цьому, прослідковується стабільність рейтингів Батьківщини (16-18%) та поступове зростання після літнього падіння БПП Солідарність (з 9% до 13%). Зменшення рейтингу Опозиційного блоку (з 17% до 11%), передусім, пов’язане з появою у списках політичних сил партії «За життя», яка має схоже електоральне поле. Спостерігається зниження популярності Самопомочі (з 12% до 7%) та Радикальної партії (з 11 до 8%). Стабільними залишаються рейтинги «Громадянської позиції», «Свободи», партії Саакашвілі та УКРОПу.

Лідером електоральних симпатій у президентському рейтингу є Ю. Тимошенко – 17,7% опитаних, які готові взяти участь у голосуванні. П. Порошенка підтримують 14,3% опитаних, Ю. Бойка – 10,2%, О. Ляшка – 9,9%, А. Гриценка – 8,2%, В. Рабіновича – 7,5%, А. Садового – 7,3%. У піврічній динаміці спостерігається зростання популярності Ю. Тимошенко (з 15% до 18%) та П. Порошенка (з 12% до 14%). Практично не змінилися показники О. Ляшка та А. Гриценка. Негативна динаміка спостерігається в А. Садового (з 10% до 7%). По суті повністю втратила свою Н. Савченко (з 10% до 2%).

Важливо також зазначити, що розпуск парламенту та призначення нових виборів до Верховної Ради підтримують 45% опитаних, не підтримують 42%, не визначилися – 13%. Найвища підтримка дострокових виборів на Півдні (55%) та Сході (47%). Дещо нижча у Центрі – 44%, найменша на Заході – 39%.

Лише 11% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, більшість (78%) – що у неправильному, 11% – не визначились. 89% вважають, що соціально-економічна ситуація в Україні погіршилася за останні два роки, 9% думають, що вона не змінилася, 1% - побачили покращення. 52% очікують, що у наступні два роки соціально-економічна ситуація в Україні погіршиться, 23% -  не зміниться, і лише 11% вірять, що покращиться.

плашка 3

Топ-подія або mannequin_challenge

  • Другий тиждень поспіль політичне життя на Львівщині відбувається без якихось потрясінь, скандалів чи протистоянь. Навіть сесії Львівської обласної ради стали настільки нецікавими, що відбуваються без супроводу пікетувальників. Наближення кінця бюджетного року дається взнаки.

ivaivamschmmmmЧиновники ОДА і депутати облради намагаються по максимуму освоїти бюджетні кошти і часу на з’ясування відносин у них не залишається. Намагався струсонути повітря у політичному просторі голова ОДА Олег Синютка, написавши публічного листа до міського голови Львова Андрія Садового із вимогою у найкоротший термін оголосити міжнародний конкурс із розроблення проекту рекультивації Львівського полігону твердих побутових відходів. Однак резонансу, на який сподівались на Винниченка, це звернення не викликало. На відміну від відео, яке відзняли львівські прикордонники для участі у всесвітньому флешмобі mannequin_challenge.

плашка 4

Топ-подія або знову про сміття

  • Переживши «чорний тиждень», Андрій Садовий знову занурюється у свої повсякденні проблеми в господарці. Знову на перше місце у його турботах посідає сміття. Загальноукраїнські телеканали і далі продовжують висвітлювати мандрівки «львівського сміття» населеними пунктами України. Львівська міська рада і далі продовжує підігрувати Садовому і виділяти на ці подорожі кошти з міського бюджету. Під стінами Львівської міської ради знову стоять пікетувальники, які не хочуть, щоб на Рясному запрацювала сміттєсортувальна лінія.

img_5049Рейтинги Садового, як майбутнього президента України, падають. Так само падають і рейтинги його партії. І риторика Садового щодо цієї лінії не міняється. Цього тижня мер вчергове заявив, що ініціатива щодо встановлення сміттєсорувальної лінії є приватною ініціативою і міська рада до неї не має жодного стосунку. Він також додав, що ні про який полігон твердих побутових відходів у межах Львова не може бути й мова, а встановлення сміттєсортувальної лінії можливо тільки за умови погодження громадськості.

Якщо чесно, то у Львові все стабільно. Єдине, що дозволить Садовому відволіктись ненадовго від сміттєвої проблеми, це львівська погода. Якщо сьогодні комунальники у Львові добряче і на совість не почистять вулиці, то за прогнозами синоптиків і вихідні ця вся снігова каша замерзне і наше місто стане просто непроїзним. Та що там непроїзним? Воно стане не прохідним. А це точно позитивно не вплине на падаючий рейтинг Садового і Самопомочі.

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: