Мерія Львова заборгувала держінституту 400 тисяч гривень

druga
фото: Ратуша

Мерія нараховувала «Укрзахідпроектреставрації» завищену в 4 рази орендну плату й заборгувала інституту 400 тисяч гривень, пише міська газета «Ратуша».

Мерія нараховувала «Укрзахідпроектреставрації» завищену в 4 рази орендну плату й заборгувала інституту 400 тисяч гривень, пише міська газета «Ратуша».

Вже не один рік державне підприємство «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» перебуває у скрутному фінансовому стані. Фахівці інституту працюють у холодних приміщеннях без опалення, підприємство боргує своїм працівникам заробітну плату, не може сплачувати й оренду. Водночас, впродовж останніх років місто місяцями не виплачувало інституту грошей за виконані роботи, а область і дотепер винна «Укрзахідпроектреставрації» 400 тисяч гривень. А нещодавно ще й з’ясувалося, що ще з 2010 року орендну плату за приміщення інститутові неправомірно завищували. Львівський апеляційний господарський суд постановив визнати нечинною частину договору оренди з інститутом, де йшлося про застосування до нього орендної ставки 8 %, і зобов’язав управління комунальної власності мерії застосувати орендну ставку 2 % — а це означає, що оренда мала б бути менша в ЧОТИРИ рази. Однак про все послідовно.

«Приміщення, в яких нині розташований інститут, належали проектним відділам при виробництві, тут була Львівська міжобласна реставраційна майстерня, були виробничі підрозділи, а також інститут. Коли у 1980-х роках місто робило підземний перехід до площі Митної, держава виділила кошти також і на реставрацію та пристосування до потреб проектних відділів приміщень ансамблю монастиря Бернардинів, які прилягають до оборонної стіни XVII століття. Таким чином було зроблено ці приміщення, де ми перебуваємо ще з 1960-х років, — розповідає Лідія Горницька, керівник архітектурної майстерні № 3 інституту «Укрзахідпроектреставрація». — В 1990-х роках, коли виробництво збудувало собі на вул. Конюшинній виробничий корпус, приміщення на вул. Соборній, 3-а перейшли в користування інституту. Тоді нас у штаті було 450 людей, і ми були розташовані не лише тут, але й на Князя Романа, Вірменській, площі Ринок. Ще в ті роки справи йшли добре, і ми були спроможні оплачувати оренду. Але потім ці приміщення багатьом припали до смаку, і пішов рух на те, яким би способом інститут звідси вижити. Був час, коли місто й область були винні нам за виконані роботи півтора мільйона гривень, водночас, вони писали нам, що ми винні їм за оренду. Тепер таких боргів перед нами нема, але область досі винна інституту 400 тисяч гривень. Ці гроші нам потрібні, бо ми сидимо без опалення, а за них могли б його запустити».

За словами Романа Пилипіва, юриста інституту, «Укрзахідпроектреставрація» є науковою дослідною установою, тому до нього під час укладання договору оренди мала б застосуватись ставка 2 %, а не 8 %, як це було з 2010 року дотепер. «Не було враховано взагалі, що це є науково-дослідна установа. Наше проектування відрізняється від простого, ми не проектуємо басейни та житлові комплекси, вся наша робота базується навколо пам’яток архітектури. Згідно з законодавством, для науково-дослідних установ застосовується орендна ставка в чотири рази менша — тобто 2 %, а не 8 %. А міська рада розцінила нас, як просту проектну установу, і нараховувала нам суми в чотири рази більші, — зазначив юрист. — Саме тому Львівський апеляційний господарський суд ухвалив рішення, згідно з яким визнаний недійсним пункт 5.1 чинного договору оренди приміщень на площі Соборній, 3-а у Львові, яке орендує «Укрзахідпроектреставрація», тобто ставка орендної плати все-таки має бути 2 %.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: