У ЛМР прокоментували зміни у бюджеті у частині фінансування стоматполіклінік

Управління охорони здоров’я ЛМР прокоментувало зміни у міському бюджеті на 2017 рік у частині фінансування комунальних стоматологічних поліклінік Львова.

Як зауважив начальник управління Володимир Зуб, позиція депутатів є стійкою, бо стоматологічна послуга в усьому світі є платною послугою, тому такі зміни – нормальний і потрібний процес реформування, переходу у прозору, європейську форму роботи цієї галузі, передає прес-служба ЛМР.

«Депутати Львівської міської ради, затверджуючи бюджет на 2017 рік, прийняли рішення про певний об’єм фінансування стоматологічних послуг. Це рішення прийняли, знаючи загальну ситуацію в цій сфері, бо стоматологічна допомога була платною, але платили не в касу, а безпосередньо фізичній особі – стоматологу.

Стоматології, косметології і ще окремим видам медичної допомоги, на відміну від хірургії, акушерства, дозволено працювати офіційно за певну оплату. І вже впродовж п’яти років ми наполегливо пропонуємо стоматологам, щоби вони перейшли з такої тіньової форми роботи в прозору, нормальну,  європейську, про яку ми всі говоримо. Ми пропонуємо стоматологам створити комунальні підприємства, а допомога пільговим категоріям населення і дітям буде  відшкодовуватися за рахунок бюджету. До прикладу, приватні стоматологи повинні оплатити собі оренду, освітити, опалити приміщення і ще й плати заробітну плату медичній сестрі, і вони активно працюють, розвиваються. Комунальні стоматологи працюють за ту саму плату, але при цьому ми з вами з наших податків опалюємо, освітлюємо приміщення і ще й зарплату частково платимо. Тому в Україні уже створюють госпрозрахункові поліклініки і не спекулюють термінами.

Позиція депутатів є стійкою.  Ми, управління охорони здоров’я. як виконавчий орган влади повинні виконувати те, що затвердили депутати. Ми проводили зустрічі з керівниками стоматологічних установ – і пропонували їм, якщо не подобається госпрозрахунок – запропонувати своє бачення, певні форми праці. Нічого не було запропоновано, і депутати прийняли таке рішення.

Знову ж таки, сімейні лікарі, які ведуть прийом, ходять на виклики, переходять на контрактну форму роботи. Тому і стоматологи можуть перейти на такі засади. Коли трапляються нещастя, пожежі чи ДТП, міські лікарні приймають хворих, і кожного дня на роботі мають бути хірург, анестезіолог, травматолог, а в стоматології такої потреби немає. Тому фінансувати потрібно, найперше, хірурга, опікового травматолога, гінеколога, які приймають пацієнтів і у вихідні, і серед ночі.

У всьому світі, у Польщі до прикладу, уже давно окремо функціонують поняття медична допомога і стоматологічна послуга. І стоматологічна послуга в усьому світі є платною послугою, тому це нормальний і потрібний процес реформування. Стоматологи можуть і мають заробляти легально», - розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Нагадаємо, у Львові є 4 комунальних стоматологічних поліклінік і 5 госпрозрахункова стоматологічна поліклініка.

Зазначимо, що стоматологи комунальних поліклінік Львова заявили, що влада поставила собі за мету знищення безкоштовної стоматології і переведення всієї галузі на платну основу.

Додамо, що стоматологи комунальних поліклінік Львова заявляють про готовність до страйку, якщо міські депутати не внесуть змін у проголосований ними проект бюджету на 2017 рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: