Прикордонники заарештували судно, що заходило в порти Криму

thumb_news_20161206_114903_1481017743

Судно «SKY MOON», яке заходило у порти анексованого Криму, арештоване та може бути конфісковане на користь держави.

Про це повідомили у Держприкоронслужбі.

Як вже повідомлялося, 30 листопада співробітники Держприкордонслужби затримали вантажне судно, яке порушило порядок в’їзду-виїзду до тимчасово окупованої території  АР Крим.

В даний час судно «SKY MOON», яке морські прикордонники затримали в українських внутрішніх водах на річці Дунай, незважаючи на опір екіпажу, доставлено в порт Рені.

Висадка оглядової групи на судно проходила в екстремальних умовах – вночі й на ходу. Оскільки  капітан проігнорував законні вимоги прикордонників зупинити судно й прийняти оглядову групу на борт. Зрозумівши, що покарання не відвернути, капітан наказав механікам зімітувати поломку машини. Проте спеціалісти Морської охорони прикордонного відомства швидко зрозуміли ці капітанські хитрощі та заявили готовність прийняти на себе керування судном для його конвоювання в найближчий порт України. У відчаї  капітан спробував скерувати судно на мілину, щоб гарантувати його нерухомість та не дати завести в порт й відкрити кордон. Але вправна майстерність морських прикордонників й цю небезпечну спробу звела нанівець – побачивши загрозливий маневр, аби уникнути навігаційної небезпеки, прикордонники відсторонили капітана від керування судном.

В подальшому, в суднових та в паспортних документах екіпажу  прикордонники знайшли підтвердження фактів заходу судна до портів на ТОТУ та переміщення звідти вантажу. Відмітимо, що це перше судно, стосовно якого є безперечні докази неправомірного перебування в портах АР Крим.

Зрештою, екіпаж змирився із висунутими обвинуваченнями й всі адміністративно-процесуальні дії були завершені. На членів екіпажу складено протоколи про порушення порядку в’їзду-виїзду з ТОТУ, а на капітана та старпома – за невиконання законних вимог представника прикордонного відомства.

Судно за допомогою буксиру доправили в порт, після чого прибули представники військової прокуратури, які розпочали на  «SKY MOON» слідчі дії.

За зазначені порушення українського законодавства капітану судна та членам екіпажу загрожує штраф або адміністративний арешт терміном до 15 діб. Наразі заведені прикордонниками адміністративні справи вже передані на розгляд до суду, який і має визначити відповідне покарання.

Що стосується розпочатого кримінального провадження, то судно-порушник арештоване та може бути конфісковане на користь держави. Наразі це перше судно, стосовно якого будуть прийняті такі жорсткі дії за відвідування портів тимчасово окупованої території України. Слідство триває.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: