Без особливого статусу: як Новинського позбавляли недоторканності

20161208132420_img_1591

Верховна Рада таки спромоглася забезпечити 228 голосів, щоб позбавити народного депутата Вадима Новинського недоторканності, і дозволила притягнути його до кримінальної відповідальності.

Сам нардеп своєї провини не визнає і вважає справу від початку й до кінця політично вмотивованою і замовною, натякаючи, що він знає, хто стоїть за усім цим.

«Є два замовники справи проти Новинського. І один з них виступав з трибуни Верховної Ради з цілковито брехливими звинуваченнями. Ну, не можна генеральному прокурору так брехати. Він же знає, що обманює. За наклеп завжди відповіси. Не переді мною, а перед Господом за цю брехню», – заявив Новинський у кулуарах Верховної Ради, відразу після зняття з нього недоторканності.

Знаковому голосуванню передував виступ генерального прокурора Юрія Луценка, який майже півгодини зачитував подання ГПУ.

«Новинський своїми умисними діями, що виразилося у пособництві Януковичу, Захарченку, Коряку, Шматьку, Олішевичу у незаконному позбавленні волі за попередньою змовою групи осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 27 (пособництво), частиною 2 статті 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України», – сказав Луценко.

За словами генерального прокурора, до зняття недоторканності Новинський є лише свідком у справі.

«Без рішення Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності ми не можемо вписати його в іншому статусі у підозру Януковичу, Коряку або Захарченку», – наголосив Юрій Луценко.

Натомість Вадим Новинський, на відміну від генпрокурора, був максимально лаконічним. Всі звинувачення заперечив і додав, що, навпаки, допомагав митрополиту Володимиру, оплачуючи його лікування і піклувався про архієпископа Олександра Драбинка на прохання предстоятеля УПЦ МП. А головне – нардеп наголосив, що українське громадянство отримав цілком законним способом, до того ж на прохання тодішнього міністра економіки в уряді Азарова Петра Порошенка, чий лист з підписом був покладений на стіл Віктора Януковича.

Водночас генпрокурор зазначив, що про громадянство Новинського нічого не говорив, в нардеп скористався можливістю, щоб продемонструвати документ за підписом Порошенка.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань регламенту Павло Пинзеник заявив, що комітет не отримав достатніх відомостей на підтвердження причетності народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського до інкримінованих правопорушень.

«У відповідях на запитання народних депутатів-членів комітету генпрокурор не підтвердив наявність достатніх доказів причетності Новинського до вчинення кримінальних правопорушень, які йому інкримінувалися», – зауважив Пинзеник.

Цілком очікувано розділилися голоси народних депутатів. Проти скасування недоторканності виступили соратники за фракцією «Опозиційний блок», а також відмовилася голосувати за постанову група «Відродження».

«Це не наше право і не право Генеральної прокуратури втручатися у церковні справи», – наголосив Андрій Шипко.

Натомість позафракційний Володимир Парасюк звинуватив Новинського у причетності до роз’язання війни на Донбасі.

«Я не вірю в те, що над Новинським запанує справедливість. Бо він має за дуже багато грошей. І в цій країні за дуже багато людей, які люблять ці гроші. Але це голосування є лакмусовим папірцем для нас всіх. Після цього голосування ми зрозуміємо, хто має право ходити по вулиці Героїв Небесної Сотні… Юрій Віталійович, на загравайтеся з ними, бо коли вони були при владі, вони з вами не загравалися. Вони не питали вашої думки. Вони на Майдані висунули проти вас своїх озброєних охоронців, своїх псів. Вони привели в країну війну і добре про це пам’ятайте», – сказав Парасюк.

Після тривалих дебатів депутати все ж підтримали постанову про притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новинського.

«Добре, що це рішення відбулося. Я ж дивлюся на динаміку голосів. Картки витягали. Спочатку голосів було більше. І те, що на табло була мінімальна кількість голосів, це лише тому, що частина депутатів не встигли витягнути картки. Як на мене, задум був геть інший – цього рішення зовсім не мало бути», – сказала після голосування віце-спікер парламенту Оксана Сироїд.

А в «Опозиційному блоці» переконані – справа не має жодного шансу, щоб дійти до суду.

«Ми впевнені, що справа розвалиться ще на підході до суду. Тому що у справі, окрім доносу одного з депутатів і телефонних дзвінків, більше нічого нема», – заявив Юрій Бойко.

Позитивно відреагував на рішення лідер фракції «Самопомочі» Олег Березюк.

«Парламент, з точки зору попередніх стереотипів, щось зробив надзвичайне. Нічого надзвичайного не сталося. Так має бути щодня – нормальна, рутинна праця. А тепер і народний депутат, який став вільним і Генеральна прокуратура в нормальному слідчому процесі і судовому слідстві будуть доводити або правоту, або винуватість. Тут нема ні чим тішитися, ні чим сумувати. Так має працювати держава. Ось і все», – зазначив нардеп.

Відразу після голосування Юрій Бойко і Вадим Новинський дали короткий брифінг, під час якого депутат, позбавлений недоторканності, запевнив, що країни не залишить і не уникатиме слідства.

«Сьогоднішнє голосування Верховної Ради показало, що вона і далі дозволятиме ГПУ фабрикувати справи і здійснювати політичну інквізицію. Ми скочуємось все далі і далі до поліцейської держави», – сказав Вадим Новинський.

Також він заявив, що вважає всі виступи парламентарів голослівними та ніяк не пов’язаними із юриспруденцією та законом.

Новинський наголосив, що у його справі було чотири процесуальних прокурори, які не виконували злочинних наказів керівництва, і були відсторонені. Потім, за його словами, запросили такого, що погодився їх виконувати.

«Грифонівці не були засуджені, і справа проти них розвалилася. Кому я був поплічником? Не дивлячись на це, генпрокурор бреше з трибуни», – підкреслив парламентар.

Фото Юлії СІВАКОВОЇ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: