У США знайшли засіб від хвороби Альцгеймера. І воно нічого не коштує

alzheimer-02-600x400

До дивовижного висновку прийшли автори дослідження, проведеного в Массачусетському технологічному інституті, одному з провідних наукових і інженерних центрів світу. Пацієнтам, які страждають від хвороби Альцгеймера, стає значно краще, якщо протягом однієї години в день показувати їм мерехтливе світло певної частоти.

Стаття про потенційно революційний спосіб поліпшити стан у пацієнтів, які страждають від одного з найпоширеніших розладів у літніх людей, хвороби Альцгеймера, вийшла на сайті MIT News. На відміну від більшості інших методів, вартість курсу лікування в даному випадку прагне до нуля, тому що все, що для нього потрібно, - це світлодіодні лампи і пара транзисторів.

Результати дослідження на мишах були надруковані 7 грудня о журналі Nature. Спеціально виведені миші з генетичним порушенням, що викликає хворобу Альцгеймера, піддавалися впливу мерехтливого світла з частотою 40 Гц. Число бета-аміоліодних бляшок в мозку (саме поява в мозку великої кількості цих пептидів викликає порушення при хворобі Альцгеймера) у мишей, підданих такої терапії, зменшилася удвічі в порівнянні з контрольною групою. Це без перебільшення видатний результат: жодні ліки поки що навіть близько не наблизився до такої ефективності на будь-якій стадії захворювання, яке поки вважається незворотнім.

Механізм, який лежить в основі методу, простий: мерехтіння світла з частотою 40 Гц стимулює гама-ритми в мозку, які в свою чергу гальмують утворення бета-амілоїд і одночасно активізують мікроглію. Мікроглія - це такий тип клітин-макрофагів в мозку, які знищують чужорідні утворення (в тому числі горезвісні бляшки). Таким чином, нових шкідливих бляшок виробляється менше, а старі мозок сам «прибирає» швидше.

Звичайно, про лікування від хвороби Альцгеймера мова поки не йде: по-перше, самі генетичні механізми, що запускають перевиробництва бета-мієліну, метод не зупиняє; по-друге, ефективність показали поки тільки на мишах, а людям світити в очі світлодіодами ще тільки доведедеться. Але, без сумніву, відкриття зроблено видатне, тим більше, що нічого нового в галузі фундаментальної науки не зроблено: гамма-ритми в мозку відкриті давно, ідея стимуляції в мозку струмів різної частоти через звук або світло, теж народилася не сьогодні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: