Фармацевтична мафія, або Чому МОЗ проти держсекретаря

dengi-lekartstva

Нещодавно стало відомо, що конкурс на державного секретаря у Міністерстві охорони здоров’я виграла Наталя Шолойко, відразу ж проти цього призначення виступила Уляна Супрун, звинувативши новопризначену у причетності до корупційних схем і конфлікті інтересів.

Нещодавно стало відомо, що конкурс на державного секретаря у Міністерстві охорони здоров’я виграла Наталя Шолойко, відразу ж проти цього призначення виступила Уляна Супрун, звинувативши новопризначену  у причетності до корупційних схем і конфлікті інтересів.

ІА Дивись.info вирішила розібратися, хто ж така Наталя Шолойко і чому керівник міністерства виступила з такою гострою критикою, адже обидві жінки, скажемо так, пройшли Майдан. І Супрун, і Шолойко допомагали у медичній службі Майдану: перша – надавала допомогу пораненим, друга – була координатором фармацевтичної служби.

Отож, для початку варто розібратися, хто ж такий державний секретар у міністерстві. 11 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів оголосив конкурс на посади державних секретарів у восьми міністерствах. Це передбачено новим законом «Про державну службу». Запровадження такої посади з необхідністю розмежувати політичні та адміністративні функції. Тобто міністр виконуватиме, радше, якусь презентативну функцію, а всіма адміністративними питаннями займатиметься держсекретар. Він буде другою особою у міністерстві, а у вирішенні багатьох питань – навіть першою.

Якщо уявити ідеальне суспільство, без корупції і з чиновниками, котрі живуть на чесно зароблену зарплату, призначення держсекретаря могло б суттєво полегшити життя міністрів, які б займалися виключно стратегією і формуванням державної політики. Однак суспільство у нас далеко не ідеальне, а чиновник-альтруїст взагалі щось цілком фантастичне.

Можливо, призначення когось іншого на цю посаду, так не збентежило б міністра Супрун. Але все ж виграла конкурс Наталя Шолойко – особа дуже тісно пов’язана із фармацевтичним бізнесом.

На даний момент Шолойко є заступником директора з реєстрації фармаконагляду державного підприємства «Державний експертний центр». А ось чоловік ймовірного держсекретаря МОЗу Олександр Хейломський – фармацевтичний бізнесмен, співзасновник фірми «Рідан», яка займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. Іншим засновником цієї компанії, підписантом і керівником, є Любов Вишневська. Загалом, це не єдиний бізнес, який об’єднує Хейломського і Вишневську, але це тема геть іншої розмови.

За даними YouControl, ТзОВ «Медико-фармацевтична компанія «Рідан-інженіринг» була заснована ще 1996 року. Як вже зазначалося, засновників двоє, обоє володіють по 50% компанії. Статутний капітал – 375 гривень. Є ще одне Товариство з обмеженою відповідальністю – «Науково-інженерна медико-фармацевтична асоціація «Рідан», засновниками якої є ті ж Вишневська і Хейломський. ТзОВ зареєстроване 1992 року, має статутний капітал 100 тисяч гривень. Однак, як не дивно б це звучало, основний вид діяльності зовсім не ліки, а різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю.

Партнерка чоловіка Шолойко Любов Вишневська має стосунок до ще одного, можна сказати, стратегічного фармацевтичного підприємства – вона голова правління ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар», а Хейломський раніше був першим заступником голови ПрАТ.

Засноване підприємство 1997 року Приватним акціонерним товариством «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів», а ось кінцевий бенефіціарний власник відсутній. Понад 70% акцій належить Державній акцiонерній компанiї «Держмедпром», а ось 21% – офшорній чи то пак кіпрській Мiндар Холдiнгс Лiмiтед (MINDAR HOLDINGS LIMITED), 169122, CYP. Статутний капітал «Індару» – майже 81 мільйон гривень. З кожним роком частка інсуліну ПрАТ «Індар» на українському ринку зростала. Наприклад, 2011 року вона становила 98 мільйонів гривень, 2012 році – 117 млн грн., а 2013 – усі 620 млн.

Згідно з інформацією народного депутата Юрія Романюка, 2012 року компанію «Індар» під свій контроль узяв Олександр Янукович – старший син колишнього президента. Саме тоді й почала активно зростати часка підприємства на українському ринку.

У своєму депутатському зверненні до МОЗ Юрій Романюк написав: «Після входження цієї команди (Хейломський, Вишневська – ред.) на «Індар» загальна сума тендерних закупівель, яка була проведена за участі «Індар» для відмивання коштів в інтересах О.Януковича тільки в 2013 році склала більше 1,2 млрд.грн. Всі кошти виводилися через офшорні рахунки в інтересах цієї пов’язаної групи осіб!»

Власне, підтвердженням слів Романюка є присутність серед тримачів акцій «Індару» кіпрської компанії, яка й дозволяє виводити кошти в офшори.

Незважаючи на те, що «Індар» – виробник інсуліну, з 2013 року він вигравав всі можливі і неможливі тендери, зокрема на постачання ліків для хворих на ВІЛ/СНІД. Ціна питання – 102, 87 млн грн. Яка роль підприємства у цьому тендері? Банальної «прокладки».

Все того ж 2013 року інсуліновий завод отримав від МОЗ зелене світло на постачання вакцин для профілактики гемофільної інфекції типу b, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, кору, паротиту та краснухи. Загальна вартість тендерів – 104,21 млн грн, а також фактора коагуляції крові та фактора Віллебранда – 2,08 млн грн.

А ось 2014 року «Індар» отримав підряд вартістю 40,79 млн. грн. на постачання Циклосерину – ліків проти туберкульозу.

«Ці особи (Хейломський і Вишневська – ред.) є основними фігурантами кримінального провадження, відкритого Службою безпеки України по факту розкрадання бюджетних коштів в розмірі 490 млн.грн та інших шахрайських дій протягом 2012-2015 рр.» – зазначено у депутатському зверненні.

Однак «Рідан» та «Індар» – це тільки верхівка фармацевтичного бізнесу, до якого, щонайменше завдяки родинним зв’язкам, дотична Наталя Шолойко.

Батько Олександра Хейломського Борис є співвласником ТзОВ «ВММ Інструментс», а директором донька – Тетяна Хейломська, яка до того ж є директором і співзасновником ТОВ «Центр організації медичних послуг «Науковець».

Основним видом діяльності «ВММ Інструментс» є оптова торгівля фармацевтичними товарами. Статутний капітал – 11800 грн. 75% компанії належать громадянці Ізраїлю Яна Хейфец, а 25% – Борису Хейломському. Скандал, у центрі якого опинилася компанія, пов’язаний із поставками товарів для «Індару»  за завищеними цінами. Але, як бачимо, всі фігуранти корупційних схем у фармацевтичному бізнесі України тісно пов’язані між собою.

До речі, конкурентом «Індару» на вже згадуваний тендер щодо постачання ліків проти туберкульозу вартістю понад 40 мільйонів був «ВММ Інструментс». Тобто, як не крути, а гроші в один кошик сипляться.

Тепер же Наталя Шолойко може стати державним секретарем Міністерства охорони здоров’я, тобто йдеться про особу, яка якщо не сама особисто, то її родина дуже тісно пов’язана із фармацевтичним бізнесом, а компанії, до яких вони дотичні, є чи не найбільшими гравцями на цьому ринку, принаймні були такими донедавна. У світовій практиці подібні тісні зв’язки називають коротким і зрозумілим італійським словом – мафія.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: