Ніхто із засуджених за порушення на виборах 2015 року не поніс покарання – ОПОРА

Жодна особа засуджена до обмеження чи позбавлення волі за порушення під час виборів 2015 року не відбувала покарання.

Про це під час прес-конференції розповіла координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Радиш, передає ІА Дивись.info.

За її словами, за результатами судових справ засуджено 69 осіб, з них 44 за незаконне використання виборчих бюлетенів або голосування виборцем більше, ніж один раз. З них 13 – це люди, які отримали бюлетень вдруге, 8 – члени виборчих комісій, які видавали бюлетені і 12  - виборці, які намагалися винести бюлетень з дільниці. 19 осіб засуджено за підкуп виборців.

«З наших спостережень це чи не найбільше порушення, які зазвичай роблять кандидати, вони або провокують, щоб підкупити виборців або просто обіцяють але нічого не роблять. Водночас 13 з цих 19 це власне виборців, які погодилися на отримання хабара.  Це сумна статистика, тому що пропонують, підкуповують кандидати, але в результаті більше ніж половина засуджених - це виборці. З 69 осіб 36 отримали штраф. При тому лише двоє з них отримали штраф більше 8 тисяч гривень. 31 особа – всього до 2 тисяч гривень. Ці двоє, на яких накладений найбільший штраф, це члени ДВК, що  видавали бюлетені особам, яких не було у списку виборців», - розповіла Наталія Радиш.

За її словами, 33 осіб було засуджено з обмеженням волі, з них 9 - до обмеженні волі від 1 до 3 років, було також позбавлення волі на 3 роки - 6 осіб і позбавлення волі на 5 років – 18 осіб.

«Разом з тим в усіх випадках цих осіб  було звільнено від відбування основного покарання, з випробуванням від 1 до 3 років», - зазначила Наталія Радиш.

На Львівщині за підсумками місцевих виборів 2015 року було відкрито 6 кримінальних проваджень. П’ять із них було закрито. По одній справі був вирок суду. Портрет середньостатистичного порушника виборчого законодавства виглядає так: «Це – безробітний або пенсіонер, може бути чоловік або жінка, приблизно порівну мешканців міст і сіл», - розповіла Наталія Радиш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: