Меж у бізнесі немає. Якщо ви успішно працюєте на ринку України, що заважає працювати на ринку інших держав? — експерт

img_5972
Олексій Куриляк

Вихідними у Львові пройшов Business Development Forum 2016 — подія, яка об’єднала представників різноманітних бізнесових сфер та експертів. ІА Дивись.info уважно слідкувала за виступами експертів і тепер продовжує презентувати вам найцікавіші думки.

Вихідними у Львові пройшов Business Development Forum 2016 — подія, яка об’єднала представників різноманітних бізнесових сфер та експертів. ІА Дивись.info уважно слідкувала за виступами експертів і тепер продовжує презентувати вам найцікавіші думки.

Олексій Куриляк — людина, яка працює у сфері маркетингу вже понад 10 років, має досвід роботи у політичних технологіях, розвитку бізнесу та стартапів. Під час свого виступу, експерт поділився з гостями Форуму своїм досвідом роботи закордоном, а також порадами, які можуть допомогти зацікавленим відкрити свій бізнес в іноземній країні.

  1. Знати і розуміти законодавство.

Все впирається в законодавство країни, з якою ви будете працювати. Компанія, яка будує будинки, не може прийти в іншу державу, купити там шматок землі і будувати, тому що там інше законодавство. Тому такі моменти як експорт, контрактні угоди тощо треба вивчати. Перед тим, як іти в іншу країну, потрібно розуміти, що ви експортуєте і як ви експортуєте.

Якщо ви плануєте наймати штат працівників в іншій країні, не забувайте, що є трудове законодавство, і воно зовсім інакше.

[dyvys_blockqoute text="Наприклад, коли я говорив людям в інших країнах, що у нас оренда житла коштує половину місячної заробітної плати у дуже хорошому випадку, вони не вірили. На мене дивилися і казали: як можна більше 15% зарплати віддавати на оренду житла? Мене не зрозуміли" author="Олексій Куриляк "]

Коли я людям пояснював, скільки у нас заробляють мінімум грошей і яку виконують тяжку роботу при цьому, не маючи жодних додаткових доходів, на мене дивилися квадратними очима і запитували: як може людина, проживаючи в країні, що знаходиться в Європі, заробляти 40 доларів на місяць? Вони не розуміють, як це може бути, якщо ми тільки-но пообідали на 20 доларів. Навіть в бідних країнах, де низькі зарплати, вони чимось аргументовані. Наприклад, у таких державах їжа коштує не 20 доларів, а один. На фабриці, де вони працюють по 12 годин, їх годують тощо.

У Сінгапурі, наприклад, згідно з трудовим законодавством, чітко вказана мінімальна заробітна плата, яка змінюється у залежності від посади, яку обіймає людина. У нас же 3200 гривень отримують прибиральники, керівники компанії тощо. У нас не залежить зарплата від ризику професії. У Сінгапурі середньостатистичний менеджер з маркетингу буде мати заробітну плату більше шести з половиною тисяч сінгапурських доларів. Є чітко прописана сума. І якщо компанія заплатить працівнику на 10 доларів менше, він звернеться до уповноваженого органу і всю компанію чекають проблеми. І тому там вони успішно працюють і ні на що не жаліються. Є об’єктивна оцінка робочої сили. Уявіть собі таке: ви розширюєте бізнес в інші країни, наприклад, у той же Сінгапур, і ви повинні платити менеджеру з маркетингу шість з половиною тисяч доларів. А у вас у бюджеті закладено 500 доларів. Ви не зможете йому платити 500, бо, відповідно до законодавства, йому мають платити 6 тисяч 500. Потрібно враховувати, наскільки бізнес закордоном буде затратним.

  1. Знати іноземний ринок.

Якщо у вас є бажання вивозити продукти в інші країни, ви маєте розуміти ринки інших держав. Чи будуть затребувані ваші продукти на цих ринках? Наприклад, чи будуть вареники, які ми всі любимо, затребувані в Росії з огляду на політичну ситуацію та стосунки між нашими державами? Чи потрібні в країнах Азії українські вишиванки? Відповіді на ці питання потрібно мати до того, як ви почнете робити перші кроки у розвитку бізнесу в інших державах.

Олексій Куриляк на Business Development Forum 2016

Олексій Куриляк на Business Development Forum 2016

Ви повинні вивчити, як виглядає іноземний ринок. Чи можете ви працювати, як компанія з України, яка просто надає експорт, чи послугу, чи товар… Наприклад, є певні країни, які обмежують вас у юридичному праві власності вашої ж компанії. Той же В’єтнам. До минулого року там 51% вашої компанії мав би належати громадянину В’єтнаму. При будь-яких судових суперечках перевага надається громадянину В’єтнаму.

  1. Детальний аналіз ринку.

У першу чергу потрібно проаналізувати ринок, на який ви йдете, тому що, як каже українська приказка: не знаючи броду, не лізь у воду. Не кожен ринок готовий прийняти те, що ви пропонуєте. Якщо ви пропонуєте те, що вже є на тому ринку і ви не можете конкурувати з уже існуючими компаніями, чи є сенс іти на цей ринок? Розширення компанії — це завжди великі витрати.

Основними моментами аналізу ринку є його розмір та перспективи вашого розвитку. Наприклад, якщо в країні А є попит на послуги пошукової оптимізації, чому би вам не продавати ці послуги там? Але якщо у цій самій країні є 2147 компаній, які надають ці послуги, а населення країни 6 млн, чи потрібні ви там? І скільки коштів ви витратите на рекламу вашої компанії? Конкурентна складова завжди стоїть на заваді.

[dyvys_blockqoute text="Ви повинні також розуміти, що на іноземному ринку ви чужі. Вам потрібно підлаштовуватися під правила роботи на ньому. З цього випливає необхідність розуміння політичних, соціальних та культурних характеристик того ринку, куди ви йдете." author="Олексій Куриляк"]

Ви повинні розуміти також урядову політику щодо прямих інвестицій. Є країни, де більша частина вашого бізнесу має бути передана чужій людині тільки тому, що вона є громадянином цієї держави, а ви ні.

Якщо ваш бізнес залежить від відвідування клієнта особисто, ви маєте розуміти, що це додаткові витрати на проїзд. Неважливо, чи це контейнер їде, чи це вам потрібно сісти на літак. Це все затрати, які повинні бути обґрунтованими.

  1. Економічна складова та зовнішні зв’язки.

Економічне зростання — ще один важливий момент. Якщо в країні фінансова криза, чи мають люди кошти оплачувати ваші послуги? І чи не будуть вони від них відмовлятися згодом?

Читайте також: П’ять способів досягти цілі. Поради бізнес-тренера

Зовнішні зв’язки країни також мають велике значення, тому що, для прикладу, є закриті країни, які працюють тільки з обмеженою кількістю держав. Наприклад, є комуністичні країни, які сьогодні називаються соціалістичними. Вони працюють більше з країнами, в яких такий самий тип правління, в яких правила ведення бізнесу не суперечать їхнім. Є країни, які під санкціями. Відкривати бізнес в країнах, які під санкціями, для роботи з іншими державами, ну якось не дуже перспективно.

  1. Враховувати виробничі чинники.

Виробничі чинники – це ваша особиста спроможність виробляти той чи інший товар, який клієнту потрібен. Чи на новому ринку у вас буде та сировина, яка потрібна? Припустімо, компанія робить картопляні чіпси. Чи є на тому ринку картопля? Наприклад, у країнах Південно-Східної Азії картопля дуже дорога, бо вона там рости не може. Якщо вона там росте, вона жахлива на смак, водяниста. Виробляти там картопляні чіпси нелогічно: вони будуть дорожчі в ціні, а людям буде простіше купити ті самі чіпси з міжнародним визнанням й іменем.

Олексій Куриляк: «Якщо країна, точніше департамент чи певне управління, будуть зацікавлені у вашому товарі чи послугах, вони робитимуть усе, щоби ви зайшли на цей ринок»

Олексій Куриляк: «Якщо країна, точніше департамент чи певне управління, будуть зацікавлені у вашому товарі чи послугах, вони робитимуть усе, щоби ви зайшли на цей ринок»

  1. Досліджуйте співпрацю уряду з представниками бізнесу.

Вивчайте рівень урядової підтримки міжнародного бізнесу. Дуже багато країн дозволяють міжнародному бізнесу заходити і приносити новий досвід. Так як роблю я. Якщо країна, точніше департамент чи певне управління, будуть зацікавлені у вашому товарі чи послугах, вони робитимуть усе, щоби ви зайшли на цей ринок. Вони звільнять вас від податків, повернуть кошти, які ви витратили. До прикладу, знову ж таки Сінгапур. При умові, якщо ви міжнародна компанія, яка зайшла на їх ринок, яка дала роботу сінгапурцям (у вашій компанії має бути 80% сінгапурців по відношенню до загальної кількості працівників, інакше не можна, бо є певні квоти на іноземців), ви забезпечуєте їх робочим місцем, технікою для виробництва, тоді держава компенсує для нових компаній до 200 тисяч сінгапурських доларів. Звісно, там є певні умови: бізнес повинен бути націлений на Сінгапур, приносити користь Сінгапуру тощо.

Читайте також: Мистецтво керувати часом та рекламувати свою справу. У Львові пройшов перший день бізнес-форуму (фоторепортаж)

Поцікавтеся цими речами, зайдіть на сайти Мінфіну іноземних країн. Багато з них мають сайти на зразок груп підприємництва, промислових палат тощо. Якщо ваша тематика співпадає з тим, на що вони готові виділяти кошти, це завжди допомагає.

ІА Дивись.info — інформаційний партнер Business Development Forum 2016.

img_5848

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: