Тої чи іншої реабілітації потребують понад 90% демобілізованих бійців, - військові

15418296_1377878422223888_5420674854566868777_o

92% демобілізованих військовослужбовці потребують психологічної реабілітації, близько 60% - медичної і близько 30% - фізичної.

Про це під час прес-конференції розповів начальник відділу психологічного супроводу Головного управління психологічного забезпечення, підполковник Юрій Cпицький, передає ІА Дивись.info.

«Ті військовослужбовці, які були в зоні АТО під час I-IV хвиль реабілітації і були звільнені з лав Збройних Сил України, більшість з яких проходила тренінги, зараз повертаються до служби вже за контрактом. Як показує досвід, робота цивільних офіцерів з психологами дійсно допомагає адаптуватися до мирного життя», – розповів Юрій Cпицький.

За його словами, Міністерство оборони співпрацює з шістьма громадськими організаціями, до роботи залучені психологи та волонтери. 89 груп психологів вже побували у 47 військових частинах.

«Коли ми стикнулись з проблемою збільшення військовослужбовців, які поверталися з зони АТО і намагались адаптуватись до цивільного життя, ми збільшили кількість психологів. Пізніше ми зрозуміли, що потрібний більш системний підхід, тому розробили програму «Шлях з бою додому». В кінці 2014 року офіс НАТО підтримав цю програму. Вона направлена на відновлення фізичного, психічного стану та на більш ефективну інтеграцію і адаптацію військовослужбовців», - розповіла начальник служби психологічної реабілітації громадської організації «Ліга офіцерів» Вікторія Арнаутова.

«Спочатку ми зустрілись з проблемою несприйняття військовослужбовцями потреби в наданні їм психологічної допомоги. В безпосередній більшості вони заперечували, що їм щось потрібно. Але ми побачили, що перебування у зоні АТО накладало відбиток на військових, на членів їх сім’ї, але ми побачили, що та спільна наша діяльність дає хороший результат. Ми можемо надати необхідну, кваліфіковану допомогу. В нас  повністю змінена структура, штат психологів» - розповів начальник служби психологічного забезпечення Західного територіального управління Національної гвардії України Микола Дем’яник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: