Чи вдалося пожити на широку ногу: як змінилися ціни та зарплати в Україні за 2016 рік (інфографіка)

4-1

2016 рік добігає кінця. Відтак, вже можна говорити про те, яким він був для українців. Зокрема, якою була заробітна плата, ціни на основні продукти харчування, як вони співвідносилися між собою та як змінилися ціни на нерухомість.

ІА Дивись.info підготувала огляд кількох ключових позицій з життя українців загалом та львів’ян зокрема.

2016 рік добігає кінця. Відтак, вже можна говорити про те, яким він був для українців. Зокрема, якою була заробітна плата, ціни на основні продукти харчування, як вони співвідносилися між собою та як змінилися ціни на нерухомість.

ІА Дивись.info підготувала огляд кількох ключових позицій з життя українців загалом та львів’ян зокрема.

За скільки працювали?

Цього року, у порівнянні з попереднім, зарплати українців в усіх областях збільшилися. Але не надто суттєво. Так, за даними Державної статистичної служби, у січні 2015 середня зарплата по Україні становила 3455 гривень, а у січні 2016 — 4362 гривні. Різниця становить 907 гривень. А от у жовтні минулого року українці у середньому на місяць отримували трохи більше 4500 гривень. Цьогоріч сума у жовтні (це останні дані, які нині є у Держстаті на сьогодні, — авт. ред.) становила 5350 гривень. Більше на 818 гривень.

У Львівській області середня місячна зарплата у 2015 році склала 3952 гривень. У 2016 — 4591 гривень.zarplatnya

«Заробітні плати українців у 2016 році в порівнянні з 2015 роком зросли в середньому на 23%  (найбільший приріст показав 1 квартал 2016 року, за який заробітні плати працівників збільшилися на 26% у порівнянні з відповідним періодом 2015 року), — каже експертка з питань соціальної політики в Інституті суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик. — За середніми даними Держкомстату заробітна плата українців перевищувала розрахований Міністерством соціальної політики розмір фактичного прожиткового мінімуму (3105 грн. станом на вересень 2016 року)».

Разом із тим, відмічає експертка, необхідно враховувати і те, що станом на вересень 2016 року майже три мільйони осіб отримували заробітну плату менше розрахованого прожиткового мінімуму. І це лише за офіційними даними.

Читайте також: Екватор Порошенка. Політичні підсумки «життя по-новому»

«Щодо того, чи відповідає заробітна плата потребам населення, то тут доречно процитувати норми статті 9 Закону України «Про оплату праці»: «Розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням потреб працівників та їх сімей, вартісної величини достатнього для забезпечення нормального функціонування організму працездатної людини, збереження її здоров'я, набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості, а також загального рівня середньої заробітної плати, продуктивності праці та рівня зайнятості».

Тому, для забезпечення виконання цієї норми закону, мінімальна заробітна плата має бути на кілька десятків відсотків вищою, ніж обрахований Мінсоцполітики прожитковий мінімум», — зазначає Маріанна Онуфрик.

[dyvys_blockqoute text="Таким чином, принаймні 36% працівників в Україні отримують заробітну плату, яка не здатна задовольнити їхні потреби та потреби їхніх сімей." author="Маріанна Онуфрик"]

Прогнози ж експертки Інституту на наступний рік не можна назвати однозначно позитивними навіть із урахуванням того, що мінімальну зарплату підвищили до 3200 гривень.

«Найбільш суттєво підвищення мінімальної заробітної плати відчують підприємства, установи, організації, які переважно працюють у бюджетній сфері. Проте «дорого» обійдеться така пропозиція і промисловості (підвищення для 490 тис. осіб на загальну суму 4,5 млрд грн), а також підприємствам, які здебільшого працюють у сфері малого і середнього бізнесу — за видом економічної діяльності «Оптова та роздрібна торгівля та ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів». Знову ж таки, ці суми розраховані виключно для робітників, які станом на сьогодні 50 % і вище робочого часу та отримують до 3500 грн заробітної плати», — наголошує Маріанна Онуфрик.

[dyvys_blockqoute text="Станом на вересень 2016 року майже три мільйони осіб отримували заробітну плату менше розрахованого прожиткового мінімуму. І це лише за офіційними даними." author="Маріанна Онуфрик"]

Імовірними ж наслідками підвищення «мінімалки», на думки експертки, буде поглиблення тінізації заробітної плати та зростання безробіття. З іншого боку — таке рішення Уряду може призвести до зростання привабливості робочих місць, що потребують низької кваліфікації (найпростіші професії, технічні працівники тощо), що може мати наслідком незначне підвищення рівня зайнятості.

Хліб і сіль

На відміну від заробітних плат, ціни на основні продукти харчування майже не змінилися з минулого року. Принаймні, про це каже та ж Статистична служба, вказуючи середню вартість товарів. Так, хліб здорожчав на 57 копійок: з 10,13 гривень до 10,7. Яловичина — менше ніж на гривню: з 83,66 гривень до 84,49 за кілограм. А от такі продукти, як яйця, соняшникова олія, картопля — навпаки здешевшали. Хоча і на ті самі кількадесят копійок.

ukr-harchi

У Львівській області зокрема мешканцям також довелося більше викладати з кишень. Причому ціни тут підвищилися не на копійки, а на кілька гривень. Так, за ту ж свинину львів’яни цьогоріч платили майже 70 гривень за кілограм. Хоча у 2015 вона коштувала 64,7 гривень. Та сама історія і з гречаними крупами. Якщо у 2015 кілограм коштував 24,69 гривень, то сьогодні це 27,29 гривень.

Натомість місцеві мешканці можуть на гривню-дві дешевше купляти макаронні вироби, яйця та картоплю.

lviv-obl-harchi

Читайте також: У скільки обійдеться святкування новорічних свят у Львові (інфографіка)

Значно подрожчав у країні алкоголь. Міцна напої минулого року були дешевші мінімум на 6 гривень, залежно від виду. До прикладу, найменше зростання цін «вдарило» по вину. У 2015 найдевше коштувало 27 гривень за 0,7 літра, а цьогоріч — 33 гривні. Найбільше ж подрожчав коньяк. Минулорічна півлітрова пляшка обходилася покупцеві у 84 гривні, а цьогорічна — аж у 105.

alkogolni-napoyi

Квартирне питання

Попри те, що середня заробітна плата українців і львів’ян і досі залишає бажати кращого, у містах країни постійно з’являються новобудови. При чому зі стабільністю, якій можна позаздрити. Ціни ж коливаються від 8 тисяч гривень за квадратний метр до… тут, до речі, чи не без меж. Квадратний метр в елітній новобудові може коштувати і 30 тисяч гривень, і 50, і більше.

За даними ж аналітиків domik.ua середня ціна на квадратний метр житла у Львові станом на грудень 2016 становить 24 173 грн. Що, до речі, на кілька сотень дешевше, ніж у попередньому році. ІА Дивись.info для порівняння вирішила також знайти дані за 2014 рік. З’ясувалося, що у порівнянні з ним, ціни підскочили чи не удвічі. У грудні 2014 року бажаючі могли придбати квартиру, у якій квадратний метр коштував 14500 гривень.

tsiny-zhytlo

Нині ж, як за словами адміністратора відділу продажів АН «Дуоком» Вероніки Козлової, ціни, які виставляють власники, не відповідають спроможностям покупців.

«Різниця у ціні, яку хочуть отримати власники, і ціні, яку готові заплатити покупці, становить у сегменті «економ», у середньому, 3 тисячі доларів», — зауважує експертка, пише domik.ua.

З огляду на наведені дані, 2016 виглядає не таким вже і відмінним від попереднього року. Зарплати особливо не змінилися, власне, як і ціни. Схоже, що Україна і Львів зокрема застигли у такому собі болоті, де ти і не добре, і не погано. Це і є така люба нашим громадянам стабільність?

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: