Суд реабілітував ще десятьох отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу

15541548_606853586180487_2339756150077772754_n

Вчора апеляційний суд Київської області реабілітував ще десятьох повстанців Холодноярської республіки.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала речник ГПУ Лариса Сарган.  

«У середу, 14 грудня 2016 року, за заявою прокурора Київської області, яка внесена на підставі доручення Генерального прокурора Юрія Луценка, рішенням апеляційного суду Київської області реабілітовано отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу - Грисюка-Гайового І.А., Куценка М.С., Олійника Г.А., Мельниченка І.І. та інших, які чинили супротив комуністичному тоталітарному режиму, що ніс з собою геноцид, порушення прав та свобод людини, військові злочини та злочини проти людства», – написала Лариса Сарган.

Відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» повстанські та партизанські загони Холодноярської республіки визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

«Установлено, що вироком трибуналу Грисюк-Гайовий І.А., Куценко М.С., Олійник Г.А., Мельниченко І.І., Олійник П.С., Забудський М.К., Троценко П.П., Савенко П.Т., Ніколаєнко К.Д., Галущенко Г.П. засуджено за державні злочини до найсуворішого покарання – розстрілу з метою захисту діючої на той час влади та тоталітарного режиму.

Обвинувачення, яке сформульоване у вироку, вказує не те, що Грисюк-Гайовий І.А., Куценко М.С., Олійник Г.А., Мельниченко І.І., Олійник П.С., Забудський М.К., Троценко П.П., Савенко П.Т., Ніколаєнко К.Д., Галущенко Г.П. засуджені за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, намагання створення незалежної Української держави, за участь у збройних загонах Української народної республіки та інші дії, які стверджують їх участь у боротьбі за незалежність України.

Керуючись положеннями Конституції України, Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки», Законом України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», прокуратура Київської області довела свою безкомпромісну позицію щодо визнання необґрунтованим засудження отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу до вищої міри покарання – розстрілу та домоглася їх реабілітації», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Без терміну давності: сім життів Юрія Горліс-Горського і його таємнича смерть

Натомість генеральний прокурор Юрій Луценко назвав це рішення суду найкращим подарунком доя дні народження.

«Найкращий подарунок на День народження. Саме сьогодні виконано зобов'язання, яке я собі встановив у камері Лук'янівської в'язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців.

Тож сьогодні за поданням Київського облпрокурора суд реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру…» – написав Луценко.

Читайте також: Повернення з небуття: суд реабілітував холодноярських отаманів

Нагадаємо, це вже не перше рішення суду щодо реабілітації холодноярців. Раніше, 18 жовтня, Апеляційний суд Київської області своїм рішення реабілітував Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимофія Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанського комітету Григорія Яковенка, Костянтина Здобудь-Волю ту Леоніда Мушкета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: