Польське МЗС може скоротити фінансування «Белсату», це означатиме закриття телеканалу, - продюсер (інтерв’ю)

bielsat

Єдиний незалежний телеканал Білорусі, «Белсат» може припинити своє існування. Саме із такою новиною сьогодні вийшли польські та українські ЗМІ. Справа в тому, що з’явилась інформація про скорочення суттєве фінансування каналу (штаб-квартира «Белсат» знаходиться у Варшаві, телеканал фінансується польською владою), що, за словами працівників каналу, дорівнює згортанню мовлення й закриттю редакції.

Єдиний незалежний телеканал Білорусі, «Белсат» може припинити своє існування. Саме із такою новиною сьогодні вийшли польські та українські ЗМІ. Справа в тому, що з’явилась інформація про суттєве скорочення фінансування каналу (штаб-квартира «Белсат» знаходиться у Варшаві, телеканал фінансується польською владою), що, за словами працівників каналу, дорівнює згортанню мовлення й закриттю редакції.

Сьогодні у низці ЗМІ з’явилась інформація про те, що польська влада збирається скоротити бюджет телеканалу «Белсат» на дві третини. Як заявила керівник телеканалу Агнешка Ромашевская-Гузи, польський уряд фактично ліквідує це опозиційне білоруській владі медіа. Новина уже викликала реакцію медіаспільноти, а у мережі поширюють форму відкритого листа до польської влади з вимогою не позбавляти фінансування телеканал.

Про те, яка ситуація наразі, в чому реальні причини такого повороту подій, ІА Дивись.info поговорила з продюсером «Белсату» Олексієм Мінчонком.

-          Олексію, в чому суть цієї ситуації, які офіційні причини такого скороченні бюджету?

1908414_10202843064657688_5667758870817481236_nПо-перше, офіційного рішення про скорочення фінансування з боку польського МЗС ще немає. Інформація є лише з неофіційних джерел. А суть така: польське МЗС може скоротити фінансування «Белсату» на дві третини і це, фактично, означатиме закриття телеканалу, адже польське МЗС – це основний спонсор «Белсату».

-          Тобто, це ще не остаточне рішення? Коли останній термін для затвердження бюджету?

Цього року ми втратили підтримку від північних країн, яка складала одну третину нашого бюджету. Тому зменшення фінансування від МСЗ буде доволі сильним ударом. Щодо кінцевих термінів я, на жаль, не знаю, так само, як і про те, наскільки великі шанси, що фінансування таки скоротять.

-          Олексію, скажіть, із якими причинами Ви пов'язуєте імовірність такого скорочення?

Я можу висловити лише свою особисту точку зору, це не позиція каналу. Останнім часом почалось відчутне потепління в офіційних польсько-білоруських стосунках. Вперше за довгий час до Білорусі приїхали польські високопосадові чиновники – міністр закордонних справ, маршалек сенату та інші. Зрозуміло, що сам факт існування «Белсату» доволі сильно дратує білоруську владу, бо нас дивляться, і дивляться переважно в маленьких містах, де нема доступу до кабельного ТБ та швидкісного інтернету, а саме це така канонічна територія, де живе традиційний електорат Лекашенка. Тому, виглядає так, що «Белсат» стає об'єктом політичного торгу між Мінськом і Варшавою.

[dyvys_blockqoute text="Виглядає так, що «Белсат» стає об'єктом політичного торгу між Мінськом і Варшавою" author=""]

-          Польська влада наполягає на зміні мови каналу з білоруської на російську, це дійсно так?

Ця інформація з того ж неофіційного джерела, тому я не знаю, наскільки це імовірно. Але «Белсат» створювався як білоруськомовне телебачення і він до цих пір залишається єдиним каналом, який у Білорусі мовить виключно білоруською мовою. Тому вимога перейти на російську - це руйнування концепції каналу.

15542368_1578374592189625_1194902747372141407_n

-          Яке місце займає Україна у колі інтересів каналу? Чи працювали ваші журналісти на Майдані або в АТО?

Так, звісно. Ми доволі активно висвітлюємо українські події, і наших журналістів навіть впізнають на вулицях українських міст (смітється, - ред).

-          Очевидно, що ваша редакція відчуває тиск з боку білоруської влади. Крім таких випадків, як зараз, у чому ще він проявляється?

Ми весь час отримували відмови в акредитаціях кореспондентського пункту «Белсату» у Білорусі. Наші журналісти почали відчувати тиск: їх і затримують, і обкладають великими штрафами за незаконне вироблення та розповсюдження інформації, тобто всі 9 років, що ми працюємо, в Білорусі ми маємо нелегальний статус.

-          Якісь аналоги в плані телебачення чи Інтернет-телебачення «Белсату» в Білорусі є? Я маю на увазі, якісь ще незалежні ТБ-платформи?

Ні, ми єдине незалежне телебачення і в ефірі, і в інтернеті.

-           Яким чином можна допомогти редакції «Белсату» у цій ситуації?

Зараз дуже важливою є солідарність і ми дуже вдячні нашим глядачам і колегам, які почали в інтернеті кампанію #белсатжыві. Це сильно допомагає і морально, і в сенсі привертання уваги до проблеми.

Крім того, у мережі поширюють форму листа до польської влади із проханням не позбавляти незалежний білоруський телеканал фінансування.

Довідка

Белсат (Белсат ТВ, Belsat TV) — білоруський супутниковий телеканал, створений за ініціативи та підтримки Міністерства закордонних справ Польщі та Польського громадського телебачення (TVP) 23 квітня 2007. Телеканал «Белсат» - єдиний незалежний телеканал, що мовить білоруською мовою.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: