У Львові презентували спогади українського в’язня Аушвіцу

img_4127_1481892573

У Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» презентували книгу Омеляна Коваля «Спомини мого життя».

Автор, діяч ОУН, один з засновників у Долинському районі Івано-Франківської області українського Державного Правління після проголошення Акту 30 червня 1941 року. Перебував у тюрмі на Лонцького, краківській тюрмі Монтелюпіх. Серед  перших українських політичних в’язнів потрапив в концтабір Аушвіц. Після війни жив у Німеччині, пізніше Бельгії, де вів активну громадську діяльність - був головою Спілки Української Молоді, української громади в Бельгії, членом Головного Проводу ОУН(б). У 2013 році повернувся в Україну, і зараз мешкає у Львові. Нагороджений орденом Свободи.

У книзі Омелян Коваль описує розправу над братами Степана Бандери — Олексою і Василем в Аушвіці, побут українських в’язнів концтабору. Видання містить 20 сторінок архівних фотографій.

«Омелян Коваль ніколи не прийняв громадянства ні німецького ні бельгійського,¸а в 1997 році отримав  громадянство України. Це позиція, яка може характеризувати Омеляна Коваля.  Для мене найбільшим феноменом було те, що в нелюдських умовах концтабору він видавав альманах. Це феномен – коли немає що їсти, але треба читати вчитися і вдосконалюватися», - сказав під час презентації упорядник книги, історик Микола Посівнич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: