Гуляти собакам стало небезпечно. У Львові відновились випадки отруєння тварин

550ff008b2e99d2c0fc288196f2_729x547

У Львові на початку грудня відновились випадки отруєння тварин та заклики у соцмережах розкидати отруту у місцях вигулу. Що особливо мало би насторожувати, так це випадок із підкиданням отрути на території першого Dog-парку, який відкрили у Львові спеціально для чотирилапих.

Як повідомили в ЛКП «Лев», за останні тижні випадки отруєння собак зафіксовані у декількох районах міста. Сліди отрут виявлено у парку Франка, біля Краківського ринку, у Снопківському парку, на Сихові та інших територіях міста.

Спершу у спільноті Варта-1 з'явилась інформація від мешканця міста Юрія Михайліва, про те, що у Сихівському районі його собака з'їв шматок м'яса, що спричинило гостре отруєння. «Жертвою отруєння стала моя собака, яка 1 грудня, орієнтовно в 9:30, з'їла підкинуте невідомим м’ясо із вмістом препарату ізоніазиду (який вільно продається у аптеках, і широко застосовується для отруєння собак, оскільки є для них високотоксичним і смертельним), на майданчику для вигулу собак, за адресою Довженка, 8. Це спричинило гостре отруєння, яке завдяки ургентній першій допомозі, та висококваліфікованій ветдопомозі вдалося локалізувати пройшовши 3-ох денний курс крапельниць та численні ін’єкції, моя собака вижила», – написав Юрій Михайлів.

Поліція в курсі

Випадок отруєння на Сихові підтвердили у поліції. Як повідомила у коментарі ІА Дивись.info речниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, такий факт дійсно було зафіксовано.

«Так, після цього випадку заявник звернувся у Сихівський відділ поліції щодо отруєння собаки. Також після цього був ще один випадок, коли мешканець написав заяву посилаючись на ЗУ «Про жорстоке поводження з тваринами», - сказала Світлана Добровольска.

Також інформацію про те, що у парку Франка на спеціально облаштованому для вигулу собак майданчику було виявлено отруту, підтвердила ІА Дивись.info куратор проекту Dog-Friendly City Ольга Кирилович.

«Були зафіксовані такі випадки, але вберегти собаку від отруєння просто неможливо. Адже вже дуже рано темніє і, наприклад, якщо людина щось спеціально підкине для собаки, то прослідкувати за такими речами важко. Єдине тішить те, що собачники стали більш пильнішими, адже подекуди самі прибирають підозрілі речі під час вигулу собак», - сказала Ольга Кирилович.

У Снопківському парку виявили підозрілий шматок ковбаси нашпигований підозрілими таблетками. Фото: Михайло Клименко

У Снопківському парку виявили шматок ковбаси нашпигований підозрілими таблетками. Фото: Михайло Клименко

Собак отруюють щороку

Як розповів ІА Дивись.info ветеринар, голова «Західноукраїнського товариства захисту тварин» Андрій Кучар, тенденція масових отруєнь у Львові почалась ще під час підготовки до Євро-2012. «Власне тоді, почалися масові отруєння. З початку ці отруєння не були підтвердженні офіційно, було відомо чим труять по клінічних ознаках. Зоозахисники повідомляли, який це може бути препарат і що застосовувати аби вилікувати тварину. Але отруєння продовжувалися, відповідно почалися протести і пройшли мітинги в багатьох містах, з вимогою знайти тих, хто труїть. Зокрема, наше товариство займалося тим, щоб з'ясувати, чим проводиться отруєння. Нам вдалося у кількох тварин взяти матеріал і провести це через лабораторію», - розповідає ветеринар.

Андрій Кучар радить власникам або опікунам тварин, якщо є отруєні тварини або є підозра на отруєння певними речовинами, звертатися до Львівського університету ветеринарної медицини та біотехнологій, щоб можна було провести експертизу і висновки якої можуть бути чинними для наступних правових дій.

«В першу чергу відповідальними, чому такі отруєння продовжуються, на мою думку, є поліція. Тому що в законі України йдеться про захист тварин від жорстокого поводження, і вказано, що поліція є тією інстанцією, яка відповідальна за виконання дотримання цього закону. Вони повинні не просто приймати заяви про випадки отруєнь, а вести слідчі дії і знаходити тих,хто це робить для того, щоб власники потім могли звертатися в судову систему і вимагати покарання тих людей та притягнення до відповідальності.

В таких випадках, щоб можна було звертатися до суду і мати шанс отримати позитивний результат потрібно викликати поліцію, щоб був зареєстрований такий факт. По друге, для того, щоб було проведено дослідження потрібно мати скерування з поліції аби скласти експертиз на отруєння. Наступне, якщо є підтвердження експертизи по тому, що викликало отруєння, потрібно далі звертатися до поліції аби знайти тих, хто це робить. Вважаю, що повинний бути такий підрозділ у поліції як зоополіція», - сказав Андрій Кучар.

20-30 отруєнь на рік

Начальник лабораторії електронної мікроскопії Львівського університету ветеринарної медицини та біотехнологій Олександр Зайцев розповів, що цього року трапилось десь 20-30 випадків з отруєння собак.

«Отруєнь є багато, але вони є різні. Бувають пов'язані з харчуванням, це здебільшого неякісні корми для тварин, а є дійсно випадки, де були застосовані отрути. Випадків, якщо рахувати зі всіма токсикоінфекціями і отруєннями, то десь 20-30 точно. Види отрут бувають гострої дії і хронічної. Для отрути зазвичай використовують ізоніазид та щурячі отрути з антикоагулянтом», - сказав Зайцев.

Натомість він додав, що у тварин бувають інфекційні захворювання, які можуть симулювати отруєння. «Інфекційні захворювання можуть симулювати отруєння аеробного характеру або захворювання як чума, ми всі отрути визначити не можемо. Тому через таку симуляцію  люди впадають у паніку, думаючи що їх тварину дійсно отруїли», - додав Олександр Зайцев.

Домашня аптечка як порятунок

Ветеринари та зоозахисники з фонду Happy Paw радять усім власникам собак поповнити домашню аптечку наступними препаратами: 2 упаковками 5% розчину «Піридоксину гідрохлорид» (2 упаковки, 10 ампул по 1 мл); 2 великими шприцами (по 10 мл); 4 упаковками активованого вугілля; «Ентеросгелем»; 2 клізмами (спринцівки): одна для ректального, інша для перорального застосування; «Фуросемідом» або «Лазиксом». Хвилини, які можна зекономити, маючи під рукою всі необхідні препарати, будуть вирішальними для порятунку чотирилапого. Також для допомоги тварині важливо знати симптоми отруєння, аби зрозуміти, з чим саме маєте справу:

Якщо собака отруївся «Ізоніазидом», симптоми проявляться у проміжку від 40 хв. до 2-3 годин: серйозне порушення координації; рясне слиновиділення і/або піна з рота (внаслідок паралічу дихальних м’язів); конвульсії та судоми; посинілий язик; загальна збентеженість (собака скулить, виє, метушиться від болю).

Як рятувати тварину: інструкція

У першу чергу треба зробити так, аби тварину знудило. Соляний розчин (столова ложка на склянку води), молоко з сіллю (половина столової ложки на склянку молока).

«Піридоксину гідрохлорид» (вітамін В6). Цей препарат можна і треба використовувати превентивно, до консультації з ветеринаром – гірше не буде (навіть якщо інша отрута). Приблизно 10 мл набрати в один великий шприц та ввести внутрішньом’язово (тобто у задню лапу якомога глибше), і через 1,5 – 2 години повторити (в іншу задню лапу). Після блювання – абсорбенти. Наприклад, активоване вугілля, розчинене у воді (не менше 10 таблеток) або «Ентеросгель» (2 столові ложки на середнього собаку).

Повторити через 3-4 години. Потім наступні 3 дні по 3 рази на день. Очищувальна клізма (не повинна бути теплою, краще трохи холоднішою за кімнатну температуру, щоб кишківник трохи стиснувся і тим самим погіршилась здатність всмоктувати отруту).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: