Кошти юросіб у «ПриватБанку» були заморожені з технічних причин, – економіст

18c1702a4784c4cf366d02eb824cbb97

Сьогодні, з 9-ої ранку були частково заморожені кошти юридичних осіб, що встигло викликати паніку серед клієнтів фінансової установи. Однак економіст Андрій Новак запевняє: причин для паніки нема – кошти заморожені швидше з технічних причин.

  

«Замороження коштів юридичних осіб у «ПриватБанку» – це те, про що попереджала усіх голова НБУ Валерія Гонтарева, що на одну добу кошти юросіб будуть заморожені з технічних причин – змінився власник і міняються керівництво, яке керує програмним забезпеченням роботи банку. Якщо вірити обіцянкам голови НБУ, то завтра все у «ПриватБанку» повинно працювати у звичному режимі», – сказав Андрій Новак.

Утім, якщо все найближчим часом не повернеться у норму, наслідки можуть бути катастрофічні.

«Якщо все ж не будуть найближчим часом розморожені рахунки, то це може підігріти панічні настрої, які були одразу після націоналізації «ПриватБанку» і в тих умовах, звичайно ж, коли йдеться про найкрупніший банк країни, може настати певний колапс у банківській системі», – додав експерт.

Нагадаємо, націоналізований Приватбанк тимчасово заморозив кошти юридичних осіб, які надійшли на рахунки до 19 грудня. Ті кошти, які надійшли після 19 грудня, використовувати можна. Про це йдеться в повідомленні Приватбанку в онлайн-системі «Приват24 для бізнесу».

«Інформуємо Вас про те, що усі операції, включаючи ті, що були раніше припинені за рахунками та картками корпоративних клієнтів, починаючи з 09:00 20.12.2016 р. обслуговуються в наступному режимі:

- проведення видаткових операцій з рахунків та карт допускається в межах сум, що перевищують залишок на цих рахунках станом на ранок 19.12.2016 р.;

- усі кредитні ліміти на рахунках, овердрафти, ліміти гарантованих платежів та бізнес-розстрочки обнулені чи знижені до рівня заборгованості (за її наявності);

- усі прибуткові операції (надходження коштів) обслуговуються без обмежень», - йдеться у повідомленні.

У фінустанові пояснили: наприклад, залишок на рахунку станом на ранок 19.12.2016 р. становив 100.000 грн. Ця сума стає «незнижуваним залишком». Припустимо, з цього моменту на рахунок надходили вхідні платежі (від контрагентів, відшкодування по еквайрингу, виручка тощо) на загальну суму 50.000 грн. та залишок тепер становить 150.000 грн. Відповідно, тільки ці 50.000 грн. можна використовувати для проведення платежів або витрачати за допомогою картки.

Крім того, зазначили, що такий режим роботи буде доти, доки О.Шлапак не приступить до виконання своїх обов’язків. А вже він буде ухвалювати зміни.

im-dd

За даними ТСН, Олександр Шлапак приступить до виконання обов’язків 21 грудня.

Ситуація із замороженням коштів юросіб викликала занепокоєння у клієнтів «ПриватБанку». Люди побоюються залишитися без коштів. Політтехнолог Дмитро Раімов у себе на сторінці у Фейсбук написав: «ПриватБанк, яким володіє держава, заблокував всі рахунки «Приват Бізнес»: це всі ФОП і юридичні особи. Ні копійки, ні цента ми не можемо зняти з рахунків. Зарплати, виплати податків, виплати підрядникам будуть зірвані. Влада знову всіх розвела і вважає за ідіотів. Їм плювати на малий і середній бізнес. Якщо рахунки НЕ будуть розморожені, сотні тисяч людей будуть без грошей на свята. Будуть перебої з поставками товарів і послуг…»

Водночас у банку заспокоїли: 20 грудня 2016 року відділення, банкомати і сервіси «ПриватБанку» працюють в стабільному режимі. У повному обсязі завантажено понад 7000 банкоматів «ПриватБанку», служба інкасації забезпечує своєчасне поповнення банкоматів мережі за рахунок готівкових коштів в касах, а також додаткових 15 млрд грн, виділених НБУ на підтримку ліквідності банку.

«Вчора НБУ підтримав банк ліквідністю на суму 15 млрд гривень, сьогодні банк продовжить інкасацію банкоматів. Всі власники карткових рахунків «ПриватБанку» зможуть отримувати готівку, - зазначив перший заступник голови Національного Банку України Яків Смолій. - За підсумками вчорашнього перехідного дня обсяги зняття готівки за картками «ПриватБанку» у банкоматній мережі навіть знизилися порівняно з попередніми. Це говорить про те, що ризик виникнення паніки мінімізований. На сьогоднішній день картки «ПриватБанку» обслуговуються банкоматними і постермінальними мережами всіх банків».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: