В НБУ пояснили, як капіталізація вплине на курс гривні та рівень інфляції

Можлива монетизація облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), випущених Міністерством фінансів для капіталізації «Приватбанку», помірно вплине на готівковий курс гривні та рівень інфляції.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України в мережі Facebook, передає УНІАН.

НБУ нагадав, що Міністерству фінансів необхідно докапіталізувати «Приватбанк» щонайменше на 116,8 млрд грн.

«Як капіталізація вплине на курс гривні та рівень інфляції? Помилкова відповідь, що НБУ «надрукує» 116,8 млрд грн, які через «Приватбанк» потраплять в руки населення і будуть спрямовані на купівлю валюти, що прискорить зростання цін», - йдеться в повідомленні.

Регулятор зазначив, що може монетизувати ОВДП, які випускаються Мінфіном, не на 116,8 млрд грн, а частково і на незначну суму. І лише частина одержаної «Приватбанком» ліквідності потрапить у руки населення. А значить, це буде помірний вплив на готівковий курс гривні та рівень інфляції.

«Монетизація може відбуватися лише в тому разі, якщо банку необхідна додаткова ліквідність, і не на всю суму докапіталізації», - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, ОВДП держбанків, які вони отримали від Мінфіну під час капіталізації, монетизовані лише на 6% (9 млрд грн з 142 млрд грн портфеля ОВДП держбанків).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: