Сміття в Рясному: кінець історії?

15749159_1719565818358693_1748987213_o

На сесії 25 грудня депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу про заборону переробки сміття в Рясному, якої від вимагали мешканці та громадські активісти. Однак, чи можна стверджувати, що ця ухвала ставить крапку і історії протистояння?

В ухвалі не йдеться про те, що обладнання, яке викликало протести людей, має бути демонтоване і вивезене. На роздуми наштовхує вже перший пункт ухвали - «заборонити будь-яку діяльність, пов’язану з відходами, що ведеться на території промзони заводу «Сільмаш» на вул. Шевченка, у випадку, якщо вона суперечить законодавству. На запитання Дивись.іnfo чи суперечить пресування сміття в Рясному законодавству міський голова Андрій Садовий відповіді не дав. «Читайте законодавство», - сказав мер.

img_6611

 

Важко передбачити, у що виллється реалізація інших пунктів ухвали. Зокрема йдеться про відкриття інформації та подання належно засвідчених копій документів на всі будівлі, споруди та земельні ділянки, які належать до комунальної власності на території «Сільмашу». До слова, вже друге засідання поспіль депутати хочуть задати низку запитань директору Львівспецкомунтрансу Тарасу Стефанишину. Минулого четверга, за словами Андрія Садового  керівник підприємства був хворий.

Наступним пунктом ухвали є оприлюднення стратегії вирішення проблем із сміттям на найближчі п’ять років – він має бути виконаний до 1 лютого 2017 року.

Окремим пунктом ухвали передбачено, що управління екології та благоустрою ЛМР має виконати Комплексну екологічну програму на 2012-16 рік в частині створення ландшафтного Заказника «Білогорська долина» та передбачити на це кошти у міському бюджеті на 2017 рік.

img_6617

«Від прийняття цієї ухвали немає відчуття перемоги, а є відчуття хитрої гри аби приспати увагу людей. Справа у тому, що створення Заказника уже виключає можливість сусідства з будь яким підприємством, що займається відходами. По друге є питання дотримання процедури голосування за цю ухвалу. Тому наразі ми очікуємо чи мер підпише ухвалу, будемо спостерігати аби роботи у цеху таки були припинені і докладаємо усіх зусиль аби Заказник був створений. Також у нас є кілька ідей щодо вирішення проблем з сміттям у районі, будемо їх реалізовувати та показувати приклад іншим» - розповіла Дивись.info мешканка Білогорщі Наталія Кузьма.

Окремою ухвалою депутати створили тимчасову комісію з питань перевірки та контролю за процесами зберігання, перевезення і утилізації сміття. Її головою  став секретар міської ради Анатолій Забарило. Передбачається, що до комісії увійдуть представники всіх фракцій. Чи буде конкретна користь від роботи цієї комісії, наразі сказати важко, але зайвою вона не буде, бо як засвідчило одне з наступних голосувань підхід міської влади до вирішення сміттєвої проблеми  не змінився у бік більшої прозорості.

Так, мер буквально «протиснув» виділення тому ж скандальному Львівспецкомунтрансу ще 22 мільйонів на вивіз сміття. Цей пункт був «схований»  в ухвалі про зміни до бюджету на 2016 рік. Кілька голів фракцій вимагали  зупинити голосування уже коли система Рада почала зворотній відлік. Втім мер не дав вказівки зупинити голосування і ухвала таки була прийнята мінімумом голосів.

img_7275

Такий «виверт» Садового обурив депутатів. «Ми виділяємо 22 мільйонів у статутний капітал КП «Львівспецкомунтранс». Іншими словами це кошти на вивезення сміття. Вже майже 100 мільйонів підприємство з’їло цього року. І ось тут в нас є питання.  Хотілося б дізнатись, наскільки ця сума є адекватною? І поки це питання не буде досліджене, доти ми принципово не будемо голосувати за такі стрічки у бюджеті», - заявив голова фракції «Народний Контроль» Валерій Веремчук.

«Якщо депутати перед голосування просять слова, то ви повинні надати його.  Нам цікаво, куди пішли виділені на вивіз сміття кошти, нам цікаво почути звіт директора Львівспецкомунтрансу. У Буському районі нещодавно машина висипала сміття в лісі. Згідно накладної вона мала їхати в Дніпро. Коли сміття переважили, то виявилося що замість 22 тон було 15, в яку кишеню пішла  різниця?»-  заявив голова фракції «УКРОП» Ігор Телішевський.

«Вивіз сміття не обліковується, ніхто не може сказати точної суми, як воно рахується, зважується. Допоки ви не представите комплексну програму виходу з ситуації,  алгоритм дій - де буде полігон, скільки часу нам ще ці величезні кошти треба буде виділяти на вивіз, такі питання ми розглядати не будемо», - заявив керівник фракції ВО Свобода Маркіян Лопачак.

У відповідь Андрій Садовий висловив сподівання, що в цих питаннях розбереться новостворена депутатська комісія, а також пообіцяв найближчим часом ініціювати аудит скандального Львівспецкомунтрансу і перевірити куди пішла кожна гривня виділена підприємству.

«Вся інформація буде публічною. Комісія буде працювати чітко і системно. Я зацікавлений, щоб кожна гривня з бюджетних коштів була максимально досліджена. Ми не маємо права допустити будь-яких порушень. Ми сьогодні проголосували ухвалу, де ми створили комісію, де ми чітко дали розуміння доступу до всієї документації. Ми визначимо одну з найкращих компаній в Україні, яка перевірить діяльність КП «Львівспецкомунтранс». Щоби це було публічно для всієї громади, щоби фахові аудитори, юристи, фінансисти дослідили Я б дуже хотів, щоб ми в 2017 році вийшли на нормальне функціонування полігону, який ми маємо забезпечити. Щоби ми в 2017 році почали будувати завод з глибинної переробки сміття.  І щоби в 2017 році почали рекультивацію нашого полігону, який зараз є закритий. Я прошу вас не політизувати ситуацію», - звернувся до депутатів Андрій Садовий.

Чи зупинять скандальні роботи у Рясному, стане зрозуміло уже найближчими днями. Наразі ж виглядає на те що проголосовані депутатами ухвали  переносить вирішення проблеми на невизначений час, і в кращому випадку лише стабілізують ситуацію.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: