Українців Польщі вирішили покарати через Волинь?

41607

Портал українців Польщі PROstir.pl наступного року не отримає жодної копійки фінансування від Міністерства внутрішніх справ. Головний редактор порталу Ігор Ісаєв вважає це політичною розправою з боку польської влади за «неугодне» висвітлення, зокрема, волинських подій.

Про це він розповів ІА Дивись.info.

articleimage_121759

– Портал українців Польщі PROstir.pl, який я очолюю, фінансується Міністерством внутрішніх справ Польщі. Це, звісно, досить дивно, що саме силовики фінансують портал українців. Але це така особливість польського законодавства, оскільки справи національних меншин належать до відомства МВС, і так відбувалося ще з комуністичних часів, коли у Польщі національні меншини вважалися потенційною загрозою, передусім українці та німці. Партія «Громадянська платформа» на дуже короткий період намагалася перенести нацменшини під відомство іншого міністерства, але з приходом до влади «Права і справедливості» все повернулося до МВС.

– У який спосіб відбувалося фінансування проекту?

– PROstir.pl – портал української меншини у Польщі і відповідно скерований до української громади. Наприкінці року відбувається конкурс. Приблизно у вересні національні меншини подають на конкурс міністерству заявки – 10-15, хтось 5-7. Все залежить від того, які в кого є можливості, засоби, якою є громада. У проекті описують, що хочуть робити і чого досягти. Це річні проекти, і щороку національні меншини подають свої заявки. А міністерство, яке зобов’язує закон про національні меншини, прийнятий понад 10 років тому, виділяє якісь кошти. Держава зобов’язана це робити на потреби культурного, освітнього розвитку національних меншин. Суми, що отримували меншини, рік від року були різними – то більшими, то меншими. Зазвичай, це залежало від економічної ситуації у Польщі. У портал, який існує кілька років, було чимало інвестованого – у розробку Інтернет-сторінки, в техніку, в створення групи журналістів тощо. Наступного року нам виділили не просто меншу суму, а цілковитий нуль. Держава заявила, що фінансувати цього не буде. Багато проектів національним меншинам пообрізали, але цікаво інше – які саме проекти українців держава відмовилася фінансувати. Окрім порталу PROstir.pl, який скерований насамперед до молодіжної аудиторії, нуль отримав Український молодіжний ярмарок у Гданську. Це найбільший молодіжний захід, що відбувається восени на півночі Польщі. 2016 року він відзначив своє 40-річчя. Крім того, три українські і лемківські організації звернулися до МВС щодо відзначення акції «Вісла» (наступного року 70 років з дня проведення акції «Вісла») і жоден з цих трьох проектів не отримав жодної копійки державного фінансування. Таким чином держава просто показує меншинам, які є пріоритети. Були проекти, які отримали стільки ж коштів, як і торік, були проекти, які отримали просто нуль. І це насторожує, яким чином держава починає ставитися до національних меншин. І мені, здається, що принаймні українців хочуть загнати у якусь шароварщину, щоб вони собі там десь танцювали, але, крім того, більше нічого не могли зробити.

– Чи Польща відмовилася фінансувати тільки українські проекти?

– Під час цього конкурс, були відкинуті і проекти інших національних меншин. Завтра, коли у Польщі закінчаться свята, відбудеться спільна заява представників різних нацменшин. Мені важко сказати, на що саме їм не виділили коштів, але, говорячи про українську меншину і те, які українські організації не отримали коштів, я все ж схиляюся до думки, що МВС хоче позбавити меншини громадської активності і взагалі якоїсь їхньої присутності у громадській дискусії. З українців хочуть створити танцююче гетто в Польщі. Ще дві регіональні організації отримали на половину менше фінансування, ніж було торік. Йдеться про Союз українців Підляшшя і Українське товариство у Любліні. Для представників національних меншин можливість отримати фінансування з Міністерства внутрішніх справ – це взагалі єдина можливість отримати фінансування  саме на ті заходи, які вони хочуть провести. Під жодну іншу грантову програму з тих, що існують у світі, ті проекти не підходять, оскільки вони є проектами національних меншин.

– Чи позбавлення фінансування порталу PROstir.pl не є наслідком погіршення польсько-українських відносин?

– У випадку порталу PROstir.pl, головним редактором якого я є, мені здається, що саме так воно і є. Нас покарали за те, що ми активно висвітлювали волинську дискусію у Польщі і співпрацювали з українськими ЗМІ. Я писав статті для «Європейської правди». Ми намагалися висвітлити події, які важливі для місцевих українців, і, мені здається, що нас за це і покарали. Натомість у випадку інших проектів, то там була дуже цікава ситуація. Конкурс проектів стартує восени, і заступник міністра внутрішніх справ адміністрації, який відповідальний за національні меншини, пан Хвалек на початку цього конкурсу сказав, що меншини на свої проекти отримають такі самі суми, які були торік. Коли конкурс вже тривав, і меншини подавали заявки на різні проекти, пан Хвалек сказав, що сума буде на третину менша. Таким чином він порушив регламент конкурсу. Якби про зменшення суми було відомо на початку, то меншини переглянули б свої проекти і подали більш пріоритетні. А оскільки про зменшення фінансування стало відомо тільки згодом, то нацменшини подали проекти з огляду на ту суму, що була торік. Відтак у міністерстві заявили – ось це ви будете робити, а цього – ні.

– Що тепер буде з порталом PROstir.pl?

– Кілька моїх журналістів вже зголосилися, що готові працювати волонтерами якийсь час. Я теж збираюся працювати на волонтерських засадах. Але це йдеться наразі про наповнення. Не знаємо, що будемо робити  з технічним забезпечення. Крім того, ми збираємося подавати апеляцію на те, що міністерство влаштувало конкурс на непрозорих принципах. Тобто невідомо, чому той чи інший проект отримав, не отримав фінансування, які були критерії оцінки тощо. Для  мене це політична розправа. Власне цього року критерії проведення конкурсу були дуже непрозорі і були порушені правила гри.

Нагадаємо, закриття загрожує і єдиному незалежному білоруському телеканалу «Белсат», мовлення якого відбувається з Варшави. Їм скоротили фінансування на дав третини. В інтерв’ю ІА Дивись.info розповів продюсер «Белсату» Олексій Мінчонок, який скорочення фінансування урядом Польщі пов’язує із потеплінням у польсько-білоруських стосунках: «Я можу висловити лише свою особисту точку зору, це не позиція каналу. Останнім часом почалось відчутне потепління в офіційних польсько-білоруських стосунках. Вперше за довгий час до Білорусі приїхали польські високопосадові чиновники – міністр закордонних справ, маршалек сенату та інші…»

Розмовляла Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: