У Чехії примусово ексгумували останки відомого українського письменника (фото)

15873277_10208095950416015_7171619759387164833_n
Фото Rostislav Prokopjuk

У могилі українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії, збираються поховати іншу людину.

Про це пише ZN.UA

Як відомо, Олександр Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі, розміром у 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень — ред.).

За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся. За словами українських діаспорян, перепоховання заплановано на 12:00 3 січня 2017 року, плани щодо подальшого поховання рештків Олеся та його дружини невідомі .

Могилу пистменника вже розкопали. Наразі на Ольшанському кладовищі знаходяться представники укрїнської діаспори, які чекають на консула.

На думку голови Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича найкраще місце для перепоховання письменника – алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі. «Але вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему вцілому. По цілому світі розкидані могили визначних українців. Частина з них залишиться на місці і потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад і української держави. Частину слід буде перепоховати в Україні через неможливість опікуватися на місці теперішнього поховання. А щодо найвизначніших українців наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні», – вважає Володимир В'ятрович.

Також Міністерство закордонних справ України повідомило, що поки що останки українського митця Олександра Олеся та його дружини переміщені у депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця їх остаточного захоронення.

До слова, президент України Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію з примусовою ексгумацією останків українського митця Олександра Олеся в Чехії.

9466e1f-oles-oleksandr-chehiya

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: