Зміни цін, теракт і нова столиця України: 5 новин, які ви могли пропустити через свята

dv-pre-0

Передноворічна метушня та відпочинок після свята аж ніяк не сприяли тому, аби слідкувати за всіма новинами в Україні і світі. Відтак, ІА Дивись.info вирішила нагадати про цікаві і значущі події, які ви могли пропустити, смакуючи за святковим столом олів’є.

Передноворічна метушня та відпочинок після свята аж ніяк не сприяли тому, аби слідкувати за всіма  новинами в Україні і світі. Відтак, ІА Дивись.info вирішила нагадати про цікаві і значущі події, які ви могли пропустити, смакуючи за святковим столом олів’є.

Балістична ракета КНДР

Лідер КНДР Кім Чен Ин

Лідер КНДР Кім Чен Ин

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що його країна перебуває на «завершальній стадії» розробки міжконтинентальної балістичної ракети.

Про це він повідомив в телевізійному новорічному зверненні, передає «Радіо Свобода».

У новорічному зверненні до народу він заявив, що у 2016 році «зросла ядерна потуга» Північної Кореї і невдовзі у держави буде міжконтинентальна балістична ракета. За словами Кім Чен Ина країна знаходиться на «завершальній стадії» її розробки.

Наразі невідомо, чи ця інформація відповідає дійсності, утім минулого року Північна Корея провела численні випробування балістичних ракет. Крім того, у КНДР також двічі проводили випробування ядерної зброї.

Видворення російських дипломатів та їх родин зі США

Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама

Напередодні свят, 29 грудня, Державний Департамент Сполучених Штатах оголосив 35 російських дипломатів та членів їх родин персонами нон грата та видворив їх із країни.

«Сьогодні Держдепартамент оголосив персонами нон-грата 35 російських офіційних осіб, дії яких не відповідали їх дипломатичниму статусу або статусу консульського працівника», — повідомив офіційний представник Державного департаменту США Марк Тонер на брифінгу у четвер, 29 грудня.

Також були закриті два дипломатичні житлові комплекси РФ в Меріленді та Нью-Йорку. Вони, за заявами чиновників США, використовувалися російськими дипломатами для збору розвідувальних даних. Раніше Барак Обама підписав указ про введення санкцій проти Російської Федерації за хакерські атаки і втручання у виборчий процес. До санкційного списку Мінфіну США включили шість фізичних осіб і п'ять організацій, серед яких і Федеральна службу безпеки РФ та Головне розвідувальне управління Генштабу Міноборони Росії.

Дії адміністрації Барака Обами різко розкритикував майбутній американський президент Дональд Трамп.

Кремль, у свою чергу, не вдавався до дзеркальних санкцій щодо США і не висилав представників країни у відповідь. Президент Росії Володимир Путін підкреслив, що у них «є всі підстави для адекватної відповіді», але Москва, не буде «опускатися до рівня кухонної безвідповідальної дипломатії».

У свою чергу, український художник Георгій Ключник створив карикатуру на видворення дипломатів Росії зі Сполучених Штатів Америки.

Ілюстрацію він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Карикатура Георгія Ключника

Карикатура Георгія Ключника

«35 дипломатів» «go away and don't come back», — прокоментував карикатуру Ключник.

А от політолог Одександр Палій у коментарі ІА Дивись.info сказав, що Обама намагається створити умови, які б максимально ускладнили Трампу поступки на переговорах з Росією.

«Фактично створюється такий заділ для майбутніх відносин. Цікаво, що велика частина республіканців це підтримує. Тобто якщо Трамп  захоче нормальних відносин з Сенатом і палатою представників, то він буде змушений дослухатися до тих політиків, які вимагають більш жорсткої лінії щодо Москви», — вважає політолог.

На його думку, Росія і США будуть шукати новий формат стосунків, але інтереси сторін занадто різні.

«Якесь спільне  бачення вони навряд чи знайдуть», — додав політолог.

Зміни у цінах, тарифах, зарплатах і соціальних виплатах

Гривна в кошельке

у 2017 році мінімальна зарплата в Україні збільшилася вдвічі

З 2017 року мінімальна зарплата в Україні становить 3200 гривень. Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон 28 грудня. Український уряд розраховує на детінізацію економіки та збільшення доходів бюджету внаслідок такого кроку.

З 1 січня 2017 року діє накопичувальна пенсійна система. Відтак, кожен українець, молодший 35 років, починає відраховувати частину своєї зарплати на майбутню старість. Такі відрахування акумулюються на індивідуальному рахунку, скористатися яким можна буде виключно після виходу на пенсію.

Протягом 5 років —  від 2017 до 2022 — відсоток відрахувань поступово зростатиме: з 2% до 7%. При цьому, однак, зберігаються й відрахування на солідарну пенсійну систему (у Пенсійний Фонд), які надходять з єдиного соціального внеску (ЄСВ). Він наразі становить 22% від фонду заробітної плати і сплачується юридичними особами-працедавцями; фізичними особами-підприємцями; особами на виборних посадах; військовослужбовцями та іншими категоріями платників податків.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нову оптово-ринкову ціну електричної енергії на 2017 рік. Платити за електроенергію українцям доведеться на 15, 2% менше. Фахівці прогнозують, що тарифи на світло знизяться з розбивкою на квартали: І квартал —1341,57 грн за 1 МВт·год (без ПДВ); II, ІІІ та IV квартали — 1263,76 грн за 1 МВт·год (без ПДВ).

Натомість, вже з перших днів цього року дорожчають тютюн та алкоголь. Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон 30 грудня. Документ передбачає підвищення акцизів на лікеро-горілчану продукцію на 20%, а також на слабоалкогольні напої: пиво, вино та сидр на 12% з 1 січня 2017 року.

Крім того, з наступного року збільшиться акциз на тютюнові вироби на 40%. В роздробі цигарки, середня ціна яких 8-22 грн, подорожчають на 4-6 грн — до 23,4-28,6 грн за пачку.

Утім, у 2017 мають подешевшати ліки. Так, до 1 лютого ціну знизять на ліки від трьох типів захворювань: серцево-судинних, цукрового діабету ІІ типу і бронхіальної астми. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. Вона зазначила, що Україна реферує ціни з країнами-сусідами, і «ціни повинні впасти, при цьому не лише в держзакупівлях, але й аптеках».

«Ми даємо аптекам один місяць, аби вони розпродали те, що в них є за старими цінами і перейшли на нове ціноутворення. У кожній аптеці буде виписка по згаданих трьох нозологіях: міжнародна непатентована назва препарату та гранична ціна, вище якої не можна продавати препарат», — наголосила в.о. міністра.

Теракт у Стамбулі і 39 жертв

1483279083-4076

У новорічну ніч у клубі Reina терорист розстріляв з автомата Калашнікова 39 осіб, які загинули. Ще 69 отримали поранення. 24 жертви — громадяни інших країн.

У YouTube очевидці опублікували відео теракту.

https://youtu.be/IgkZ-5z6kGM

https://youtu.be/_1Uu15hY0ss

https://youtu.be/0gLZwgBAfoc

Наразі влада Туреччина намагається встановити особу вбивці, заявив прем`єр-міністр країни Біналі Їлдирим передає Deutcshe Welle. Турецька поліція вже заарештувала 12 осіб за підозрою у причетності до нападу.

За словами віце-прем’єра Туреччини Нумана Куртулмуша, у поліції є відбитки пальців і опис нападника. Чиновник додав, що особу того, хто стріляв, буде встановлено найближчим часом.

«Ми сподіваємося не тільки знайти терориста, а й встановити його зв`язки і людей, які надавали йому підтримку зовні і всередині клубу», — зазначив Куртулмуш.

Як розповів міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу, у вбивці не було спільників. Свою зброю він ховав під плащем. Можливо, він перевдягнувся перед тим, як залишити клуб, сказав Сойлу. У свою чергу, Їлдирим висловив припущення, що злочинець міг залишити зброю у клубі та змішатися з юрбою його відвідувачів.

ЗМІ повідомили, що стрілянину міг влаштувати громадянин Киргизстану або Узбекистану, пов'язаний з ІДІЛ.

У свою чергу, терористичне угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за теракт. Про це повідомляє Reuters.

«В продовження благословенних операцій, які Ісламська держава проводить проти захисника хреста, Туреччини, героїчний солдат халіфату вдарив по одному з найвідоміших нічних клубів, де християни відзначають своє відступницьке свято», — йдеться в заяві ІДІЛ.

Вчені розкопали імовірну нову столицю України

Фото ілюстраційне

Фото ілюстраційне

Імовірну нову столицю України археологи знайшли у Рівному. Після того, як у міському парку культури і відпочинку обвалився асфальт, вчені почали проводити там розкопки. Археологи і волонтери почали вивчати загадкові тунелі, які знаходяться під містом. Вони впевнені, що знахідки під землею можуть шокувати, адже не збігаються з офіційними історичними даними.

Нині існує навіть версія, що Рівне раніше було столицею України.

«До християнства ще ці ходи були. Я знала — щось є в Рівному, під землею. Бо замок наш, який наче пішов під землю — як він міг піти?  Навіть Гітлер на Рівне ставив ставки, чого б це…?» — розповідає історик, Зоя Шумовська.

У міських тунелях розкопки вестимуть цілу зиму. Так, туди зможуть спускатися городяни і гості міста.

На додачу пропонуємо вам переглянути насичений фоторепортаж ІА Дивись.info з нагоди 108-ї річниці з дня народження Степана Бандери. У Львові активісти влаштували традиційну смолоскипну ходу.

img_7532

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: