Скандал на 10 мільйонів: чому в Галереї мистецтв не можуть знайти сотню раритетних стародруків?

d9b208614500b6f80739755fd29fad52_xl

Скандал із зникнення стародруків з фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького вже кілька днів є головною новиною місцевих ЗМІ, та й зрештою всеукраїнських медіа.

Відтак прес-конференція керівництва галереї викликала справжній ажіотаж, хоча у підсумку залишила більше питань ніж дала відповідей.

Завдання з багатьма невідомими

Якщо говорити виключно про факти, то станом на сьогодні є лише заява керівництва до правоохоронців щодо зникнення з фондів галереї 95 стародруків і двох  рукописів, та порушене за цією заявою кримінальне провадження.

Читайте також: У Львівській галереї мистецтв заявили про зникнення стародруків та манускриптів вартістю 10 мільйонів доларів

Все інше є версіями і припущеннями, адже навіть сам факт зникнення деякими дійовими особами цієї історії ставиться під сумнів.

За словами директора галереї Тараса Возняка, він після свого призначення вирішив провести звірку фондів. Власне під час цієї звірки комісія й виявила зникнення стародруків і рукописів. «Робота комісії завершилася 3 січня. Вона відбувалася дуже складно, з величезними опорами. О 18.00 ввечері 3 січня я отримав два акти. В інвентарних книжках фонду записано 58 рукописів, а виявлено 56. Не знайшли «Требник» ХVІ ст. і «Анфологіон» 1628 року. З 586 кириличних видань виявили 499 музейних предметів. Не знайшли 95 інвентарних позицій», - зачитав акти Тарас Возняк.

Читайте також: Колектив Львівської галереї мистецтв побоюється, що новий керівник зможе розбазарити спадщину Возницького

«Я точно знаю, що було два «Апостоли» Івана Федоровича. Одного я бачила під час звірки, а другий до рук мені так і не потрапив», – додала член комісії Віра Фрис. За її словами серед пропалих стародруків є «Апостол» Спиридона Соболя та Євангелія ХVІ і ХVІІІ ст. При цьому, звірка фактично лише розпочалася. Наразі частково перевірили лише Музей давньої української книги. «Перевірили тільки кириличні стародруки. Не перевірено ще стародруки, надруковані латиницею, бібліотеку з цінними книгами ХІХ століття», – каже Тарас Возняк.

Неналежний контроль

Наразі завідувачку відділом де виявлено пропажу керівництво, Ларису Спаську, керівництво  зобов’язало надати пояснення, крім того, вилучено інвентарні книги та картки інвентарного опису, ключі від фондосховища. За словами Тараса Возняка пояснення від Лариси Спаської він досі не отримав, а вилучені інвентарні книги перебувають у неналежному стані – зірвані печатки, вирвані сторінки. Зараз  Музей книги закритий для відвідувачів, а працівники відділу відсторонені від роботи.

Вартість – зі стелі?

Що ж до вартості зниклих раритетів, то ні у експертів, ні у керівництва галереї на це відповіді немає. «Ми не можемо сказати, яка вартість цих книг», - сказала Віра Фрис. «В Інтернеті я знайшов, що «Апостол» був проданий за $300-400 тис. доларів. А це лише одна позиція», - додав Тарас Возняк.  Те ж саме стосується способу викрадення.

Читайте також: Руки геть від палацу, або Чому Підгорецький замок не можна передавати в концесію

«Згідно музейної інструкції є 4 сторожі, є електронна система. Коли я відчув перед новим роком небезпеку, бо я почав розуміти, що мова йде не про один-два-три стародруки, а про щось безпрецедентне, я зробив спробу убезпечити життя наших сторожів, тому що наші сторожі – це старші люди, одній дамі 80 років, ще одному чоловікові під 80.  Я робив спроби  забрати їх звідти, бо боявся що є загроза їхньому життю. Перед новим роком я  там виставив пост ДСО», - заявив Тарас Возняк.

«Мало того, ми боялися, що в якийсь момент ці фонди  можуть спломеніти. Тому що ці фонди знаходяться в непристосованому приміщені, яке є роздягалкою душовою для колишніх будівників метро у Львові, якщо ще хтось пам’ятає такий проект. Очевидно, що треба ставити питання про перенесення Музею книги в більш адекватне і захищене приміщення. Я це питання ставив  ще в листопаді», - додав Тарас Возняк.

Напад на ім’я

Проте справжній скандал розгорівся, коли свою заяву виголосила екс-гендиректор галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька, яка прямо звинуватила Тараса Возняка у фальсифікаціях. «Це сфальсифікований напад на чесне ім’я Бориса Возницького. Ця людина протягом багатьох років неадекватно ставилася до роботи Бориса Возницького. Ми знаємо, що за 10 днів до гибелі Бориса Григоровича, пан Тарас був в Адміністрації Президента і просив для себе посади. Дуже дивно, що лише почалась інвентаризація, а вже всіх скликали на прес-конференцію. Має бути повністю проведена інвентаризація, а тоді зроблені висновки», - сказала Лариса Разінкова-Возницька.

Читайте також: Лариса Возницька розкрила таємниці найбільшого музею України 

Понад те вона заявила¸ що взагалі не впевнена у пропажі стародруків, посилаючись на проведену влітку звірку фондів. «Потрібно цією справою зайнятися компетентним слідчим органам, яким я готова допомагати. Під час проведення розслідування має бути відсторонений від посади директор галереї Тарас Возняк», - заявила Лариса Разінкова-Возницька. Вона також звинуватила Тараса Возняка у репресіях проти колективу. «Нормальні працівники отримують догани. Люди залякані. Фахівці ідуть із галереї, бо не витримують того натиску», - заявила Лариса Разінкова-Возницька.

Звіти без підписів

Наразі найбільш загадковою у цій всій ситуації залишається історія із проведенням влітку звірки фондів Музею книги. Навколо неї і точиться суперечка музейників. Всі погоджуються з тим, що її проведення затягнулося, але щодо результатів мають протилежні думки.

«Так, дійсно. Вони затягували інвентаризацію збірки, але ми вимагали довести справу до кінця. Я навіть не пускала людей у відпустку, щоб усе було завершено. Тому для мене дивно, що влітку із збіркою не було жодних проблем, а зараз це виникло», – заявила Лариса Разінкова-Возницька.

Читайте також: Возницька-Разінкова: Возняк хотів стати директором галереї ще за життя батька

Натомість головний зберігач фондів Ігор Хомин каже, що після значної затримки, звірка була завершена підозріло швидко. «Акт звірки підписали лише двоє членів комісії. Немає й підпису Лариси Разінкової», - заявив Ігор Хомин. Таке трактування результатів літньої звірки зараз дає можливість Тарасу Возняку та Ігорю Хомину твердити що крадіжки книг відбувалися роками. «Питання стоїть, де можна подіти таку величезну кількість книг. Очевидно, це не могло відбутися одноразовим актом. Очевидно, це відбувалося роками. І у нас є докази цього», - заявив  Тарас Возняк.

«Є певні речі, про які ми вам не скажемо, але вони вказують на те, що це тривало роками», - додав Ігор Хомин.

Повторна перевірка?

Наразі найбільше запитань виникає до завідувачки відділу Лариси Спаської. За словами Ігоря Хомина саме вона мала доступ до приміщення, де зберігались пропалі книги. Втім сама Лариса Спаська відповідей на ці питання не має. Вона визнає, що під час звірки у грудні покидала фондосховище, де працювала комісія, хоча не мала права цього робити. «Під час перевірки я виходила із приміщення. Цього не можна, бо саме я маю показувати екземпляри комісії. Але в грудні я дуже перехворіла і так сталося. Вважаю, що цю кириличну збірку треба ще раз перевірити і зробити це дуже ретельно. Бо в нас там є по кілька книг, зшиті в одну. Є фрагменти стародруку на кілька аркушів, але це є окремі номери. Потрібно повністю завершити інвентаризацію», – заявила Лариса Спаська.

За фактом зникненя стародруків і манускриптів Нацполіція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Проводиться досудове розслідування. А тим  часом Тарас Возняк заявив, що тепер на черзі звірка фондів Олеського замку. Тож далі буде?

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: