Заповідник під забудову чи війна проти бізнесу? Що відбувається у парку «Знесіння»

images

У Львові розгортається черговий будівельний скандал, який може призвести до виключення центральної частини міста з переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Йдеться про будівництво на вулиці Довбуша,15 готельно-рекреаційного комплексу. Активісти твердять про захоплення і забудову парку «Знесіння», а забудовник запевняє, що діє на законних підставах і земля належить йому. Справа тягнеться уже майже 10 років проте зараз конфлікт вступає у «гарячу», адже на спірній землі уже почалися будівельні роботи.

Юрист МБО «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк працювала в «Знесінні» з 2007 до 2012 року. І була одним із тих юристів, яка почала судову справу проти забудовника.

«Це колишня військова частина, яка була звільнена військовими і, відповідно до ухвали міської ради, мала перейти до парку «Знесіння». Але цього не сталося. У 2007 році з’явилася ухвала міської ради про надання цієї землі в оренду компанії «Архібуд». Формулювання були там різні: спочатку цю ділянку дали під житлову забудову, потім – під готель. Управління історичного середовища було категорично проти, забудовнику не погоджували містобудівне обґрунтування. В 2007 році розпочалася судова справа. Станом на сьогодні вона є на розгляді у Верховному Суді. Незалежно від того, який юридичний статус цієї ділянки і кому у власність чи користування її дали, насамперед це територія природо-заповідного фонду», – каже Софія Шутяк.

Читайте також: Скандальна забудова у Жовківському історико-архітектурному заповіднику: як заливають бетоном пам’ятки України

За її словами, наближення завершення терміну оренди спонукало забудовника терміново розпочати роботи. «Їм просто фізично треба зайти на цю ділянку, почати будівництво і потім його узаконити, щоб не втратити землю», – додає юрист.

«Я повністю погоджуюся з пані Софією. Міська рада судилася з «Архібудом», щоб скасувати договір оренди землі. Два суди були програні, зараз 10 січня справу мають розглядати в касаційному суді. Я проти того, щоб там велося будівництво», - каже начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський. За його словами Інспекція архітектурно-будівельного контролю 17 листопада проводила позапланову перевірку і виявила низку порушень.

«Дали припис на зупинення будівництва. Фактично, далі мали б включатися силові органи в цю справу. Місцева прокуратура адресувала лист департаменту архітектури ОДА щодо проведення перевірки законності будівництва. Пані Софія правильно зауважила, що забудовник  намагається хоч щось звести на цій ділянці для того щоб його узаконити це судовим актом як об’єкт незавершеного будівництва. Щоб пізніше мати привід продовжити договір оренди,  який міська рада не хотіла б продовжувати», – каже Чаплінський.

15902638_1311862212186193_1972543694_o

«Знесіння» - це об’єкт природо-заповідного фонду на який поширюється особливий режим охорони та використання. З 312 га парку є частина земель, які передають користувачам в непостійне користування. Саме такою є і ця спірна ділянка. Ухвала міськради від 2011 року передбачає, що всі земельні ділянки в межах парку, які вивільняються, передають в постійне користування парку «Знесіння».

На жаль, міська рада  була непослідовна у своїх діях, бо був укладений договір оренди з забудовником. І саме обласна адміністрація подала до суду з вимогою визнати договір оренди недійсним. Оскільки департамент не наділений функціями державного контролю, ми  зверталися до екологічної інспекції та ДАБІ у місті Львові. Наразі ми ще не маємо результатів перевірки екоінспекції», - каже начальник відділу біоресурсів, розвитку заповідної справи та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Інеса Шемелинець.

Читайте також: ЛМР вимагає зупинити будівництво ЖК «Хмельницький парк». Чи встигнуть легалізувати новобудову?

Натомість представник забудовника, директор ТзОВ «Архібуд» Наталія Барбадин-Дунець запевняє, що все законно. «Мені дивно чути звідусіль такі звинувачення, які лежать не тільки поза межами закону, а й коректності. Судами встановлений факт, що з 2006 року попередник «Будінвест» здійснило купівлю об’єктів нерухомого майна загальною площею 700 кв.м. за адресою Довбуша,15. Саме з тих підстав і було передано «Архібуду» земельну ділянку за цією адресою, і частина цієї ділянки знаходиться під нежитловими приміщеннями, які на праві власності  ТзОВ «Архібуд» зареєстровано в реєстрі нерухомого майна.

Міська рада в 2008 році уклала договір оренди земельної ділянки, а виконком міської ради у 2010 затвердив містобудівні умови та обмеження. І для цього були підстави, адже проводилися громадські слухання і обговорення. Попередні власники компанії зустрічалися з мером і узгоджували свої позиції. Так, ми розуміємо, що це земельна ділянка, яка є в оточенні парку «Знесіння», але це не є територія, яка на праві власності чи будь-якому іншому речовому праві в тому числі праві користування належить «Знесінню». Ця земля, згідно із договором оренди, належить ТзОВ «Архібуд». Відповідно фірма має всі документи для забудови цієї ділянки. Кінцевим документом є дозвіл на початок будівельних робіт. Я погоджуюся з тим, що до нас приходила перевірка. Вона закінчилася негативно, але ми усунули порушення, сплатити штраф. Ці порушення  стосувалися не самого будівництва, а моментів законодавства. Тому станом на сьогодні будівельні роботи не припинені. Інспекція ДАБі поновила нам дозвіл на виконання будівельних робіт.

Не можу не згадати про постанову Вищого господарського суду України від 3 вересня 2016 року. Колегія суддів погодилася з рішенням судів попередньої інстанції що в даному випадку відсутнє порушення прав ЛОДА, якій спірна ділянка не передавалася. Також судами досліджено, що організація території парку «Знесіння» та встановлення його охоронної зони не порушувалося. Мерія неодноразово озвучувала в судах позицію, що це ділянка не її.  Крім цього, право власності згідно з законом є непорушним», – каже Наталія Барбадин-Дунець.

Водночас згідно з публічною кадастровою картою ділянка на Довбуша,15 перебуває в комунальній власності, а право на будівництво дає договір оренди (а не власності на землю).

15909115_1311838268855254_1312451060_o

До речі, сама Наталія Барбадин-Дунець пов’язана як керівник або ж співвласник з цілою низкою будівельних підприємств, які фігурують у скандалах, зокрема йдеться про ЖК «Дипломат Тауер» та ЖК «5th AVENUE», це засвідчують дані аналітичної платформи YouControl.

Читайте також: Депутат просить перевірити законність спорудження багатоповерхівки «Дипломат Тауер» поблизу колишнього концтабору

Чисельні громадські активісти висловлюють обурення як діями забудовника так і бездіяльністю влади. «Я не погоджуюся з позицією забудовника, що в даному випадку право власності є непорушне. Ніхто не позбавляє вас права власності.  Ви в порядку приватизації набули право власності на якесь нерухоме майно, яке знаходиться на даній земельній ділянці, ну то в чому проблема? Питання в  тому, що ви хочете здійснити будівництво в межах парку і обмежити його доступність для всіх мешканців. Є спеціальне законодавство, яке регулює правові відносини в частині зон рекреації. Всі дозвільні документи мають мати спеціальний порядок погодження», - пояснює забудовнику голова громадської ради Держархбудінспекції у Львівській області Роман Салабай. Він закликає, всіх, хто вважає, що будівництво у парку порушує їхні права звертатися до Громадської ради.

«Звертайтеся до нас з заявою на предмет перевірки  містобудівних умов і обмежень, і ми будемо здійснювати перевірку. Взагалі міська рада, враховуючи нецільове використання ділянки, має розірвати договір оренди, відтак не буде підстав для проведення будівництва. Право на будівництво має тільки землекористувач або землевласник. Спір можна дуже  швидко вирішити в такий спосіб», - додає Роман Салабай. Своєю чергою голова ГО «Магдебурзьке право», заступник голови Українського лікарського товариства у Львові Зоряна Іванків має низку питань до чиновників.  «Цей «пінг-понг» між різними  органами влади триває з 2010 року, навіть раніше,   коли ця ділянка буда надана в оренду. Вже третій рік в парку є лише в.о. директора, він же директор «Шевченківського гаю» Роман Назаровець. І 14  листопада ним було озвучено, що це не є землі парку і що він бачив всю документацію дозвільну, якої не бачила громадськість.

Як в таких умовах можна захищати парк? А згідно відповіді директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслана Гречаника ділянка за адресою Довбуша,  15 входить в межі парку і відноситься до зони стаціонарної рекреації. Далі, у 2009 році начальницею управління охорони історичного середовища пані Онищенко підписано історико-містобудівне обґрунтування і тим самим дозволено будувати в парку. Пані Онищенко повідомлена, що є рішення 37-ї та 39-ї сесій ЮНЕСКО від 2013 і 2015 років, щодо будівництва і Довбуша,15 – це одна з трьох адрес по Львову, яка там конкретно згадується.

Ми зверталися з відкритим листом до Садового і відповіді не отримали, а хочеться знати, як голова міста реагує на цю скандальну ситуацію, бо забудовник усій громаді Львова оголосив війну адже Знесіння –це культурна, археологічна і сакральна пам’ятка нашого міста, звідти починався Львів, там дуже давня територія, їй близько 2 мільйонів років. А гора Лева біля якої здійснюють будівництво – це дно сарматського моря. Також ця територія має величезне значення для здоровя львів’ян, адже це зелені легені Львова. Коли горіло сміттєзвалище, саме «Знесіння» стримало цю кіптяву і врятувало від хвороб багато людей», - каже активістка.

Читайте також: Цього року Львів можуть викреслити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — активістка (Інтерв’ю)

Зоряна Іванків також не може зрозуміти, чому на сесію міської ради не був винесений проект ухвали, щодо заборони продовження терміну оренди на скандальну ділянку, адже такий проект готувався. «Ми оминули увагою той факт, що ця ділянка знаходиться на території державного історико-архітектурного заповідника у Львові, який був створений в 1975 році.  Будь-які роботи, що здійснюються не для суспільних потреб у заповіднику  заборонені», - каже заступниця голови громадської ради при ЛОДА Олеся Дацко.

«Я зверталася у відділ охорони культурної спадщини  - вони не провели жодної перевірки дотримання саме пам’яткоохоронного законодавства.  Все, що зробив відділ – це скерував звернення в мінкульт, де відповіли, що  ніякого історико-містобудівного обґрунтування не погоджували. А без цього будівництво заборонене. В листопаді я записалася на прийом до Синютки – досі він мене не прийняв. Державний історико-культурний заповідник - це 5-та категорія складності, і це не компетенція ДАБІ Львова. Відповідно, перевірку мала зробити обласна інспекція. Але вони перевіряють все, крім дотримання пам’яткоохоронного законодавства», - додала Олеся Дацко.

Активісти також поцікавилися у представника забудовника, чи є затверджене мінкультом історико-містобудівне обґрунтування і науково-проектна документація та дозвіл на проведення будівельних робіт. Втім конкретної відповіді не почули. «У нас 5 ящиків документів - проекти готельно-рекреаційного комплексу з відповідними висновками,  матеріали громадських слухань. Хочу наголосити, що будується готельно-рекреаційний комплекс, тобто цільове використання землі під рекреацію збережено. І ці зміни були затверджені ухвалою міської ради. Тому питання щодо дозвільної документації не може бути. Дозвіл на початок будівельних робіт станом на сьогодні є чинним. Тому я не розумію цих звинувачень. На кожне сказане мною слово є рішення судів і дозвільний документ. Назвіть норму де написано, що потрібно погодження від мін культу», - заявила Наталія Барбадин-Дунець. На що почула відповідь активістів, що це передбачено законом про охорону культурної спадщини.

«Громаді треба уважніше слухати, як їй відповідають на запитання і робити висновки, бо представниця «Архібуду» дещо маніпулює інформацією. Говорилося про те, що було куплено 700 метрів квадратних приміщень, але всі хто живе на цих територіях розуміють, що там ніколи не було жодних приміщень. Було чітко сформульоване запитання, чи був дозвіл від мінкульту – нам замість відповіді розказують про рішення виконкому. Це маніпуляція і гра  слів з самого початку і нам треба не дати обвести себе навколо пальця. Це земля навіть не громади Львова а народу України, яка охороняється Конституцією, бо це об’єкт природно-заповідного фонду, територія, яка охороняється для майбутніх поколінь. І не треба чекати, що влада буде діяти», - каже, підводячи підсумок дискусії Софія Шутяк.

Вона пропонує всім зацікавленим громадським організаціям подати клопотання про участь у засіданні суду 10 січня в якості третьої сторони, щоб бути почутими у суді. «Є  аналіз справ Європейського суду з прав людини, який стоїть на тій позиції, що немає ніякого абсолютного права власності, якщо йде мова про  незаконну забудову на землях, які є особливо цінними для суспільства. Держава зобов’язана зносити такі об’єкти і є практика коли зносилися будівлі, які були побудовані ще дідами але незаконно, і вони зносилися внукам» - підсумовує юрист. Чи врахує всі ці аргументи суд? Чекати залишилося недовго.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: