Огляд культурних подій тижня від Дивись.info (Фото)

Різдвяні свята неабияк збагатили і без того різнобарвне культурне життя Львова. Редакція ІА Дивись.info підготувала добірку найцікавіших виставок і презетацій, котрі проходитимуть у місті наступного тижня. 

Арт-проект «Спін-офф»

10 січня у Львові пройде закриття арт-проекту «Спін-офф».

Творчі роботи випускників ЛНАМ (2008 – 2014 рр.): експозицію формують живописні та графічні твори, інсталяція, медіа-арт тощо. Усі роботи створені вже після завершення Академії.

Учасники проекту: Микола Грицеляк, Роман Гайдейчук, Андрій Гелитович, Арсен Береза, Гейза Дьерке, Марія Дацюк, Оксана Рогоцька, Настя Парута.

Проект має на меті продемонструвати як трансформувалася творчість молодих художників, випускників ЛНАМ: що залишилось від здобутої мистецької освіти і чого кардинально нового вони набули.

Спін-офф (англ. «spin-off» − розкручуватися) − художній твір, що являє собою відгалуження від основного сюжету іншого твору. При цьому основними дійовими особами можуть стати інші персонажі.

Людина + мистецька освіта = творчість. Таку формулу відшукували більшість людей, які вступали в ЛНАМ на кафедру монументального живопису у 2008 р. Тепер кожен із них обрав свій шлях.

Побачити арт-проект можна у Галереї Львівської національної академії мистецтв.

Виставка «Гуцульське Різдво»

Багата на фольклор та колоритне народне мистецтво Гуцульщина здавна цікавила дослідників, етнографів, митців та письменників. Побут, святкове та буденне життя гуцулів стали основою багатьох художніх творів та наукових праць.

Особливими на Гуцульщині є Різдвяні свята. Саме вони і стали домінантою у формуванні ідеї виставки «Гуцульське Різдво».

Об’єднавши кращі зразки народного мистецтва Гуцульщини ХІХ – першої третини ХХ ст. та святочну обрядовість, виставковий проект має на меті відтворити урочисту атмосферу, яка панує на Гуцульщині в часі зимових свят — Різдва та Йордану.

Відзначення різдвяних святок у гуцулів відбувалось у сакрально-урочистій настроєвості. До свят готувалися заздалегідь: приготовляли оселю, добирали найкраще лудинє (вбрання), збирали гроші, щоб достойно прийняти колядників, котрі заходили до найвіддаленіших гірських осель. Ті, хто був поза домом, поспішали, щоб зустріти народження Христа у родинному колі.

guzulrizdvo

Віддавна гуцульська звичаєвість поєднувала язичницькі та християнські вірування. Найповніше це відобразилось у ритуальних дійствах зимового циклу. Виплекані прадідами традиції збереглись і до нашого часу. Зокрема – колядки, якими славиться цей край. Дещо видозмінені, вони і тепер є окрасою гуцульського зимово-обрядового дійства.

В експозиційному просторі нашого виставкового проекту Ви побуваєте в інтер’єрі гуцульської хати, познайомитесь ближче з народним вбранням, прикрасами та оригінальними обрядовими речами, що доповнювали святковий побут гуцулів. Тож, запрошуємо зустріти ці різдвяні свята разом із нами. Поринути у загадковий, святковий,сповнений особливого колориту світ Гуцульщини.

Побачити виставку можна у Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20).

Діятиме виставка до 29 січня.

«Італія під мікроскопом»

11-го січня львів'ян запрошують на презентацію книжки Лесі Олендій «Італія під мікроскопом» та збірки «Придивитись до життя», що відбудеться 11 січня, початок — о 18.30. Модераторка — Наталія Гурницька.

Італія перебуває на другому місці у списку десяти найкрасивіших країн. Але ця книга – не путівник її відомими місцями. Авторка вирішила показати нам Італію зсередини, але не очима туриста чи заробітчанина. З цієї збірки оповідань, в якій кожне – окрема зернина для роздумів, ви дізнаєтеся і про культуру країни, звички та звичаї її мешканців, про їхні радощі та проблеми. «Італія під мікроскопом» – це охудожнені враження сучасної українки від сучасної Італії, де та мешкає вже чимало років.

У п'ятій книзі серії «П’ять зірок» «Придивитись до життя» під однією обкладинкою зібрані оповідання п’яти авторів різної величини. Це свого роду енциклопедія нашого життя, а також зріз сучасної української літератури, де представлені і її корифеї, і творча молодь.

Місце проведення:  книгарня «Є», Львів, просп. Свободи, 7.

Виставка «Святий Угодникк і Чудотворець»

Перед відвідувачами постануть ікони XVI–XX століть, написані на дереві, полотні, металі, а також різьблені дерев’яні скульптури, що зображають Святого Миколая. Привертають увагу живописні полотна «Святий Миколай», віднайдені у Жовкві і Нагуєвичах.Досить цікавою і незвичною, нетрадиційною є велика ікона святого Миколая, поділена на дві частини. У верхній частині зображення самого Угодника, а в нижній – види міста Дрогобича.

mykolaj

Серед представленої колекції Чудотворця металева ікона XIX століття. На ній Святий у червоному фелоні з білою єпитрахиллю і митрою на голові. Вгорі – зображення «Нікейського чуда».

Яскравим явищем української мистецької спадщини є культові дерев’яні скульптури Святого Миколая. Відвідувач виставки зможе побачити скульптуру початку ХІХ століття майстра Т. Якиміва із фондової колекції музею. Такі скульптури здебільшого виготовляли для придорожніх каплиць.

Побачити виставку у Львівському музеї історії релігії львів'яни та гості міста зможуть до 29 січня.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: