Знищення меморіалу в Гуті Пеняцькій – це розпалювання війни пам'ятників, – В’ятрович

Знищення пам'ятника у Гуті Пеняцькій - провокація, спрямована на загострення польсько-українських стосунків, вигідна третій стороні.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Пам'ятник, відкритий у 2009 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, але й символом участі третіх сил у розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька – польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців», – написав В’ятрович.

Він додав, що дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі.

«Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам'ятників. Плюндрування могил і пам'ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства», – зазначив історик.

Нагадаємо, у Бродівському районі Львівської області 8 січня зранку виявили зруйнований пам’ятник полякам, які загинули під час Другої світової.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: