Невинні просиділи у СІЗО шість років: стали відомі подробиці резонансної справи на Львівщині

naruchnyky-kulykov-2
Фото ілюстративне

Трьох мешканців Львівської області після шести років перебування у слідчому ізоляторі виправдав суд. Усіх їх раніше звинуватили у вбивстві. ІА Дивись.info з’ясувала подробиці справи.

У грудні 2010 року на Львівщині затримали трьох осіб за підозрою у вбивстві жінки. За тиждень вони зізналися у скоєному і усіх трьох помістили до СІЗО. Тут осіб обвинувачуваних утримували до грудня 2016, аж поки суд не виніс виправдальне рішення…

Над справою працювали кілька адвокатів протягом шести років. Встановити ж справедливість вдалося працівникам Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

«Ми до останнього дня не знали, чим усе закінчиться, — каже адвокат Центру Ростислав Доль. — Людей звинувачували у тому, що вони втрьох вбили іншу людину, і при цьому застосовували особливу жорстокість. Утім, вказані обставини не були доведені у суді».

За словами Ростислава Доль, справа ускладнювалася тим, що співробітники Центру взялися за неї лише через три роки після затримання підозрюваних.

«За словами, на той час, підсудних, попередні адвокати радили їм зізнатися у скоєному. Крім того, ми вважаємо, що мали місце залякування, побиття. До грудня 2010 слідчі встановили певні обставини. Але жодна з них не вказувала на конкретних осіб», — каже адвокат.

Так, наприклад, за його словами, у матеріалах справи значиться, що підозрювані перебували у будинку жертви тривалий час. Але жодних відбитків усередині знайдено не було.

Адвокати Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. Зліва — Олег Волкун, зправа — Ростислав Доль

Адвокати Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. Зліва — Олег Волкун, зправа — Ростислав Доль

«Троє виправданих судом людей — психічно неповносправні. Як вони могли не залишити по собі жодних слідів? — дивується Ростислав Доль. — Але 24 грудня…кінець року… показники, нерозкритий злочин…Тижня достатньо, щоби змусити людину дати свідчення. І все, будь ласка, справа розкрита».

За словами іншого адвоката, Олега Волкуна, у сторони обвинувачення не було ніяких доказів, окрім визнання провини підсудними.

«Людину можна налякати. Психічно хворі піддаються легкому сторонньому впливу. Вони, наче загіпнотизовані, говорили все. Їх було важко витягнути з цього стану. Одного ж ми так і не витягли. Він залишився безконтактним. За півтора роки слідства людина не промовила жодного слова», — каже Олег Волкун.

Не дивлячись на все, справа завершилася виправдальним вироком суду. Усіх трьох обвинувачуваних звільнили з-під варти 28 грудня 2016 року. Але захисники кажуть, що найстрашніше у всьому цьому те, що, допоки невинні сиділи у СІЗО, ніхто не шукав справжніх вбивць. І той або ті зараз розгулюють на свободі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: